E-types tuffa motgångar i krogbranschen

E-types dröm kan gå i kras. 

Nu riskerar han stänga två av sina krogar. 

– Förra året var tungt, säger han. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Anders Nilsson

| 2017-07-28 kl 08:05 |

ProvaPremium

Martin ”E-type” Eriksson, 51, är inte bara artist. 

Under de senare åren har han även blivit känd för att vara en duktig krögare. Hans vikingakrog Aifur i Gamla stan blomstrar och lockar folk från när och fjärran. 

Bild 1 av 6etype krog stor1 1 - Stoppa Pressarna

Martin "E-type" Erikssons dröm riskerar att gå i kras.
Bild 2 av 6etype krog stor6 - Stoppa Pressarna

Artistens riskerar att stänga två av sina krogar i skärgården.
Bild 3 av 6etype krog stor4 - Stoppa Pressarna

"Det är många anställda och höga kostnader. Man får bara in en tiondel av pengarna" berättar Martin.
Bild 4 av 6etype krog stor3 - Stoppa Pressarna

Hans flaggskepp i Gamla stan går dock riktigt bra.
Bild 5 av 6etype krog stor5 - Stoppa Pressarna

Krogen Aifur omsatte 2016 hela 23 miljoner kronor och gjorde ett resultat på närmare 1,8 miljoner kronor.
Bild 6 av 6etype krog stor2 - Stoppa Pressarna

E-type. Både artist och krögare.

– Den går jättebra, det ökar hela tiden. Det är nästan fullsatt hela veckan och är en riktig hit. Vi gör väldigt bra och god mat. Folk tror att det är en turistfälla –  men sedan stannar de och bara gapar. De inser att det är på riktigt, säger han till Expressen.

Restaurangen omsatte 23 miljoner kronor och gjorde ett resultat på närmare 1,8 miljoner kronor under det senaste räkenskapsåret 2016. 

Men om krogen i Stockholms city är en succé så går det sämre för Martins restaurangsatsningar i Stockholms skärgård. Företaget Kustbespisningen AB gjorde en förlust på 1,4 miljoner kronor. 

– Det är många anställda och höga kostnader. Man får bara in en tiondel av pengarna. Att tro att man kan dra i gång värsta a la carte restaurangen på en öde ö, det är svåra grejer. Det har jag fått lära mig den tuffa vägen. Men livet är spännande, även motgångarna, säger Martin och fortsätter: