Skarpa kravet: Kungen ska kunna åtalas

Kungen kan inte åtalas.
Vår monark skulle kunna mörda och komma undan med det.
Nu höjs röster för att en ändring i lagstiftningen måste ske.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2020-03-01 kl 05:45 |

ProvaPremium

Kungen blev nyligen stoppad i en nykterhetskontroll i centrala Stockholm av en ambitiös polisaspirant, vilket Stoppa Pressarna rapporterat om.

Det yttre polisbefälet såg dock snabbt till att kungen, som hade drottning Silvia, 76, i bilen, slapp blåsa och testas för alkohol. Och faktum är att kungen hade kunnat vara stupfull – han hade ändå kommit undan. 

Bild 1 av 6kungen konselj stor 1 - Stoppa Pressarna

Kungen skulle kunna mörda idag utan att åtalas. Nu höjs röster för att lagen måste ändras så att regentens åtalsimmunitet hävs. Kommer statsminister Stefan Löfven agera?
Bild 2 av 6kungen nobelpriset stor 1 - Stoppa Pressarna

Drottning Silvia kan bli åtalad men kungen går straffri.
Bild 3 av 6kungen mobbning stor - Stoppa Pressarna

Kungen har varit inblandad i trafikincidenter men sluppit utredning.
Bild 4 av 6kungen karleksknep stor - Stoppa Pressarna

Kungen körde själv bilen när polisen nyligen stoppade honom. Emellanåt vill vår monark köra och Säpo får flytta på sig.
Bild 5 av 6kungen halsa stor 2 - Stoppa Pressarna

Nu är ju kungen en hedersman och har inga kriminella tendenser, det är mer principen som debattörerna är ute efter.
Bild 6 av 6kungen nykterhetskontroll stor - Stoppa Pressarna

Kungen fick sig ett gott skratt när han stoppades för att blåsa. Vår monark släpptes dock iväg direkt och slapp bevisa att han var nykter.

Kung Carl Gustaf, 73, lyder nämligen under åtalsimmunitet vilket innebär att han kan begå vilket brott han vill och ändå komma undan.

I regeringsformen stadgas:
”Konungen eller drottning som är statschef kan inte åtalas för sina gärningar.”

Men nu reagerar alltfler mot den något otidsenliga lagstiftningen.

I en debattartikel i Aftonbladet tar advokaten Sten De Geer, 73, och juristen Margareta Zandén upp det orimliga i den rådande ordningen.

– Denna egendomliga bestämmelse strider mot den grundläggande principen om allas likhet inför lagen, skriver duon. 

Debattörerna exemplifierar vilka konsekvenser åtalsimmuniteten kan få i det verkliga livet och påminner oss om då kungen var på väg i bil från Stockholm till Öland.
– I närheten av Norrköping stannade bilen framför kungens, för att släppa över en fotgängare på ett övergångsställe. Kungen hann inte bromsa utan körde in i den framförvarande bilen.

Under normala omständigheter hade kungen förhörts av polisen antingen som vittne till eller misstänkt för trafikbrott. I stället dök en Säpobil blixtsnabbt upp och förde bort kungen från olycksplatsen, skriver författarna.

Föraren som blev påkörd av kungen blev både förhörd och fick blåsa.
– Rent sakligt var skälen att alkotesta kungen betydligt starkare än att testa den som blivit påkörd, menar skribenterna.

Man tar även då kungen mot kraftig rabatt fick köpa sin motorbåt han har på franska Rivieran.

– Enligt uppgifter i media hade det säljande båtföretaget reducerat priset med 1,5 miljoner kr mot rätten att efter överenskommelse med köparen få utnyttja båten i försäljnings – och marknadsföringssyfte. Kungen åtog sig att bli hedersordförande i båtmärkets motorbåtsklubb.

När båten var färdigbyggd hängdes den upp i varuhuset NK:s ljusgård i Stockholm. Kungen var på plats tillsammans med 400 inbjudna gäster. Tillställningen med kungen blev en PR-mässig triumf för båtföretaget.

Frågan om den häftiga prisrabatten på båtköpet och kungens motprestationer till företaget utgör brottsligt tagande respektive givande av muta prövades aldrig på grund av kungens åtalsimmunitet, skriver författarna.

Debattörerna tycker att det är hög tid att bestämmelserna ändras och att åtalsimmunitet tas bort.

– Nu när regeringen står i begrepp att tillsätta en utredning med uppgift att se över regeringsformen för att stärka dess demokratiska och rättsstatliga hållfasthet, är rätt tillfälle att gå till verket, avslutar debattörerna.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!