Vår historia Bakgrunden till den journalistiska succén

Ledande sajten om kändisar, politiker och kungligheter

En framgångssaga.
Stoppa Pressarnas historia är en berättelse om hur en strävsam entreprenör såg en lucka på marknaden. Idag är Stoppa Pressarna Sveriges största nyhetssajt om offentliga personer med mängder av tunga avslöjanden som får stort genomslag i hela landet – men även internationellt. 

stoppa pressarna svt - Stoppa Pressarna
Stoppa Pressarna är kända för sin rappa journalistik. Bild: Steget efter

En stor snackis redan från början

Det var den 8 april 2013 som Stoppa Pressarna lanserades av journalisten och entreprenören Daniel Nyhlén. Han hade arbetat inom media sedan mitten av 90-talet och rönt stora framgångar speciellt i kändisgenren. Efter en karriär som tagit honom till bland annat Expressen, Aftonbladet och TV4 såg han en lucka på marknaden.

Stoppa Pressarna startade i akt och mening att skriva rewrites från kändistidningar i print och transformera dem till nätet. Vid den här tiden fanns knappt kändisjournalistik online och Nyhlén såg en affärsmöjlighet att skapa en helt ny journalistisk plattform.

Det tar alltid tid med satsningar på nätet, men ganska snabbt kom sajten upp i trafik och blev en stor snackis – det var uppenbart att läsarna saknade kvalificerat och avslöjande kändismaterial på nätet.

Den stora förändringen

Med tiden kom Stoppa Pressarnas journalistik att förändras. Från att ha satsat främst på rewrites blev det allt vanligare med egna nyheter och avslöjanden. I takt med att sajten växte och organisationen fick större ekonomiska muskler kunde Stoppa Pressarna bli nyhetsledande i sin genre med ett ständigt flöde av exklusiva avslöjanden.

I samband med Melodifestivalen 2017 avslöjade Stoppa Pressarna att sångaren Oscar Enestad var tillsammans med en 29 år äldre kvinna. Den unga flickidolens åtrå för den betydligt äldre kvinnan blev den stora snackisen i Mello det året. När finalen sändes var det nära att Stoppa Pressarnas servrar kraschade av det hårda trafiktrycket.

Sedan dess har Stoppa Pressarna fokuserat på att vara bäst på nyheter om offentliga personer. 

Genom åren har nyhetsbevakningen varit ledande i den klassiska kändispress-genren. Det handlar om allt från Carolina Gynnings olika romanser till att  exempelvis först avslöja att prinsessan Sofia var gravid eller att Filip Lamprecht dumpat Peg Parnevik samtidigt som han tävlade i ”Let’s dance”.

Nominerade till Stora Journalistpriset

Stoppa Pressarna står även bakom en rad tyngre scoop som fått stort genomslag i övriga medier. 

Vi var först att rapportera om Martin Timell-skandalen på TV4 vilket var den utlösande faktorn till att Metoo-bomben briserade över hela landet hösten 2017.

Stoppa Pressarna kunde även avslöja att Paolo Roberto gripits för sexköp och att tv-profilen Rickard Olsson åkt fast för rattfylla. Stoppa Pressarna var dessutom nyhetsledande kring dj:n Aviciis tragiska bortgång vilket togs upp av en mängd utländska medier. 

Bild: Stoppa Pressarna
Stoppa Pressarnas Daniel Nyhlén, ansvarig utgivare, intervjuas av TV4. Bild: SP

De olika avslöjandena kring TV4-profilen Jenny Strömstedt  och den så kallade “Jenny-mannen” – vilket tvingade programledaren att sluta som krönikör på Expressen – renderade till och med Stoppa Pressarna en nominering till Stora Journalistpriset 2020.

Federley-skandalen som skakade om

De senaste åren har Stoppa Pressarna även riktat in sig på att även bevaka kända politiker samt andra makthavare och blivit ett av de ledande nyhetsmedierna på området.

I november 2020 avslöjade Stoppa Pressarna att den dåvarande EU-parlamentarikern och andre vice ordföranden i Centerpartiet Fredrick Federley var sambo med en dömd sexbrottsling, den så kallade ”Björbo-pedofilen”.

Nyheten, som blev årets största politiska scoop, tvingade bort Federley från politiken helt och hållet och Centerpartiet skakades i grundvalarna och tappade flera procentenheter i opinionsmätningarna.

Stoppa Pressarna kunde även avslöja den stora skandalen där de högt uppsatta polischeferna Linda Staafs och Mats Löfvings hemliga relation kom att skaka om den svenska polisledningen (och hela landet) under 2022 och våren 2023. 

federley2 stoppa - Stoppa Pressarna
Stoppa Pressarnas avslöjande fick Fredrick Federley att avgå. Bild: TT

Bäst på det kungliga

Stoppa Pressarnas bevakning av kungahuset sker regelbundet och har varit så framgångsrik med en rad avslöjanden att en del av redaktionen 2019 bröts ut och startade systersajten Allt om Kungligt – en tidning som i dag anses som en av de mest tongivande inom kungajournalistiken.

De otaliga framgångar har kommit trots en slimmad organisation. Det dagliga nyhetsarbetet leds av en chefredaktör och nyhetschef vid desken som samarbetar med en rad medarbetare, bland annat i Stockholm, Los Angeles, Berlin och Barcelona.

Stoppa Pressarna har även flera fotografer knutna till sig som med framgång fångar kändisarna i vardagssituationer – ett unikt och uppskattat segment inom svensk nöjesjournalistik.

victoria stoppa edited - Stoppa Pressarna
Stoppa Pressarna är ofta nyhetsledande när det gäller den svenska kungafamiljen. Bild: TT

Rekord i trafik

Stoppa Pressarnas journalistik berör många och under våren 2022 slogs trafikrekord då sajten under en och samma vecka hade 948 556 unika webbläsare.
Ända från starten har Stoppa Pressarna vinnlagt sig om att ha en hög språklig nivå och sajtens stilistik har hyllats av många, bland annat i Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Sajten har helt enkelt tagit kändisjournalistiken till en helt ny och professionell nivå.

Nya satsningarna 

En ständigt pågående utveckling är något som präglat Stoppa Pressarna i alla år och sajten och dess journalistik har hela tiden sett till att förnya sig både till form och innehåll.

I maj 2022 lanserades en helt ny version av Stoppa Pressarna med betydligt vassare digital teknik samt nya funktioner som ska underlätta för läsarna. Dessutom fick sajten ett nytt och mer modernt formspråk, ett arbete lett av den prisbelönte tidningsdesignern John Bark.

Samtidigt var det premiär för vår populära premiumtjänst för läsarna som är extra intresserade av vårt mest exklusiva material.

Framgångssagan fortsätter.