Här är mannen som misshandlade TV4-Jenny

Jakten trappas upp.
Nu ska Jenny Strömstedts gärningsman gripas.
Den misstänkte är en tidigare dömd medelålders man från södra Stockholm.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2019-11-05 kl 19:25 |

ProvaPremium

Stoppa Pressarna utfäste nyligen en belöning på 250 000 kronor till den som kan lämna ett avgörande tips så att mannen som attackerade och misshandlade Jenny Strömstedt, 47, kan gripas och lagföras.

Belöningen kommer betalas ut vid en lagakraftvunnen dom mot gärningsmannen som går under epitet ”Jenny-mannen”.

Bild 1 av 12jennystromstedt garingsman stor 3 - Stoppa Pressarna

Mannen som attackerade Jenny Strömstedt är en medelålders man bosatt i Stockholm.
Bild 2 av 12jenny stromstedt tiger stor 6 - Stoppa Pressarna

Jenny Strömstedt har själv berättat om det brutala överfallet i en Expressen-krönika.
Bild 3 av 12jenny stromstedt karlekskritik stor 3 - Stoppa Pressarna

Nu tar Stoppa Pressarna hjälp av en erfaren "profilerare" som har kartlagt gärningsmannen. Till höger syns Jenny med maken Niklas Strömstedt.
Bild 4 av 12jenny stromstedt timeout stor 7 - Stoppa Pressarna

Jenny Strömstedt har arbetat på TV4 sedan tjugo år tillbaka. Men trots sin rutin som journalist vill hon inte själv svara på frågor när hon granskas.
Bild 5 av 12jenny stromstedt sexdom stor 3 - Stoppa Pressarna

Mitt i all turbulens kring Jenny Strömstedt dömdes en kollega till henne för sexbrott.
Bild 6 av 12jenny stromstedt steffo iskyla stor5 3 - Stoppa Pressarna

Steffo Törnquist har anklagats för att vara "iskall" och ta avstånd från Jenny Strömstedt under skandalens senare skede.
Bild 7 av 12jenny stromstedt malou stor 6 - Stoppa Pressarna

Malou von Sivers skrev ett svavelosande inlägg på Jenny Strömstedts Facebook-sida. Inlägget är borttaget nu.
Bild 8 av 12jenny stromstedt maddebrak stor6 2 - Stoppa Pressarna

Kungaexperten Claes-Johan Larsson hamnade i bråk med Jenny Strömstedt i direktsändning.
Bild 9 av 12jenny stromstedt juridisk small stor 1 - Stoppa Pressarna

Jenny Strömstedt är hårt pressad kring den påstådda misshandeln, snart avgörs om det ska väckas enskilt åtal mot programledaren.
Bild 10 av 12jenny stromstedt hot stor2 2 - Stoppa Pressarna

Jenny Strömstedt vägrar tala med media. Niklas Strömstedt kommunicerar med hätska inlägg i sina sociala medier.
Bild 11 av 12jennystromstedt kronika 8 0 0 0 16 - Stoppa Pressarna

Här är den omstridda krönikan där Jenny Strömstedt uppger sig ha blivit misshandlad. Hon har konsekvent vägrat att svara på frågor kring krönikan.
Bild 12 av 12jennymannen profil 4 - Stoppa Pressarna

Här är "Jenny-mannens" gärningsmannaprofil som är framtagen av en rutinerad profilerare med erfarenhet av polisiär verksamhet samt högre studier av beteendevetenskap.

För att hjälpa polisen på traven har Stoppa Pressarna tagit hjälp av en ”profilerare” som har en gedigen erfarenhet på området. Vår expert har både polisiär erfarenhet men även beteendevetenskapliga studier på universitetsnivå.

Gärningsmannaprofilering (GMP) är en metod som till en början utvecklades på 60-talet av FBI. Numera är det en vanlig metod som ofta används vid mord och sexualbrott men metoden förekommer även vid våldsbrott och andra typer av grova brott.

I Sverige började polisen på allvar använda av gärningsmannaprofilering under första halvan av 90-talet i samband med jakten på ”Lasermannen”. Profileringen syftar framför allt till att kartlägga den okända gärningsmannens motiv och strategier.

Den erfarne profileraren som Stoppa Pressarna anlitat är noga med att påpeka att hans slutsatser är dragna av de få iakttagelser som Jenny Strömstedt berättat om i sin omstridda krönika som publicerades i Expressen den 22 juni i år.

Som underlag för profilen har även ett antal hypoteser använts. Dessa är baserade på logiska konklusioner utifrån den övriga information som finns tillgänglig kring överfallet.

Kända fakta:

Signalementet som Jenny Strömstedt ger i sin krönika är distinkt, om än lite kort:

Det var en ”välklädd gångtrafikant”, mannen bar en ”vit välstruken skjorta” till det hade han ”ljusa byxor”. Den misstänkte gärningsmannen verkar sköta sin hygien då han hade ”kort rågblont hår”.

Den misstänkte mannen ter sig även hysa ett något speciellt sätt att tala på.

– ”Horan ska följa reglerna”, skrek han och tillade sedan upprepade gånger så att jag verkligen skulle förstå: ”Du är en hora”, skriver Jenny Strömstedt.

Han slår med ”en rak höger” på Jenny Strömstedts njure, mannen bör alltså ha stått på hennes vänstra sida annars blir vinkeln fel, han kan även ha stått snett till vänster bakom programledaren.

Hypoteser:

Det bör ha varit en tämligen tät trafik av cyklar på platsen vid tidpunkten för det inträffade med tanke på vad Jenny Strömstedt skriver:
– Själv höll jag på att ramla av cykeln i smärta men klev av (tack och lov orsakade jag ingen seriekrock) och försökte få kontakt med mannen som snabbt sprang i väg rakt över den trafikerade gatan, konstaterar Jenny och just talet om ”seriekrock” och ”trafikerade gatan” indikerar att överfallet skedde under rusningstrafik.

Var misshandeln ska ha skett framgår inte men programledaren bor på Södermalm och arbetar på TV4 vid Gärdet så någonstans däremellan har sannolikt överfallet ha ägt rum.

Den beskrivning som Jenny Strömstedt ger tyder på att det skedde på en plats där det normalt sett är mycket cykeltrafik, varför det inte är orimligt att anta att brottet ähde rum vid Slussen eller möjligen i närheten av Nybroplan.

Överfallet bör ha inträffat någon gång mellan den 15 och 19 juni med tanke på att Jennys krönika var publicerad den 22 juni och den 15 juni skrev hon en annan krönika i Expressen som handlade om skolavslutningen.

Det är rimligt att anta att Jenny vid tidpunkten för publiceringen av krönikan om skolavslutningen inte hade råkat ut för den traumatiska händelsen. I sin krönika om misshandeln skriver hon att hon i ett ”par dagar” tvingades spana efter blod i urinen.

Om vi dristar oss till att anta att ”ett par” innebär minst två dagar innebär det att misshandeln senast kan ha inträffat den 19 juni så att programledaren kunde spana efter blod i sin urin den 20 och 21 juni för att sedan skriva sin krönika som publicerades den 22 juni.

Gärningsmannaprofil

Gärningsmannaprofil är ett polisiärt spaningsinstrument bestående av en demografisk, social och beteendemässig beskrivning av mest sannolika gärningsman/män till ett brott, i så många relevanta hänseenden som möjligt, lyder psykiatrikern Ulf Åsgårds, 70, definition.

Han arbetade med gärningsmannaprofiler för Rikskriminalens och Säpos räkning mellan 1987 och 2000. Den erfarne psykiatikern var bland annat med och utarbetade en profil till utredningen om mordet på Helén Nilsson i Hörby.

Målet är att beskriva gärningsmannen utifrån till exempel ålder, kön, bostadsort, bakgrund, yrke, psykisk beskaffenhet och olika särdrag.

”Jenny-mannen”

– Hans impulsiva handlande omfattade aldrig planer på hur han skulle agera om vittnen på platsen ingrep efter överfallet. I agerandet syns en brist på empatisk förmåga och kanske också en förmåga att mentalt avskärma sig från tankarna på Jenny Strömstedts situation, säger vår profilerare och fortsätter: 

– Agerandet antyder ett slags energisk desperation som syftar till att snabbt attackera och sedan avvika från platsen.

Platsen och på det sätt Jenny Strömstedt överfölls visar tydligt gärningsmannens höga benägenhet att ta risker.

Utifrån riskbedömningen är det möjligt att göra olika antaganden om den stress gärningsmannen arbetar under, om den spänning han söker i brottet, om hans känslomässiga mognad och om risken att åka fast.

– I en första analys har jag försökt fastställa om brottet är av organiserad eller kaotisk typ, säger profileraren och förklarar:

– Organiserade förövare är vanligen personlighetsstörda med social kompetens medan de kaotiska är mer svårt personlighetsstörda eller psykotiska, konstaterar profileraren.

En organiserad gärningsman har ofta ett villospårsbeteende. Den kaotiska gärningsmannen har varken tid eller förmåga att försöka vilseleda polisen.

Det är även av intresse att granska om ”Jenny-mannen” har uppvisat ett överskottsbeteende eller underskottsbeteende.

Ett överskottsbeteende innebär att gärningsmannen i sitt handlande har gjort något han inte behövt göra, tillexempel ett ritualistiskt och signaturskapande beteende.
– ”Jenny-mannens” utrop om ”Horan ska följa reglerna” och sedan har han upprepade gånger ropat ”Du är en hora” kan indikera ett överskottsbeteende. ”Jenny-mannen” synes ha uppträtt impulsivt och med bristande planering, säger profileraren och tillägger:

– Det beteendet kan prägla hela hans tillvaro. Sannolikt har han bara en grundläggande utbildning och han har troligen bytt jobb ofta, kanske varvat med perioder av arbetslöshet, säger profileraren som landar i att ”Jenny-mannen” trots allt har ett ”organiserat” beteende om än med inslag av ett ”kaotiskt” beteende.

En överlappning mellan beteendetyperna är inte helt ovanligt. Det förekommer att gärningsmän uppvisar olika slags beteenden under olika faser av gärningen.

Här är ”Jenny-mannen”

Ålder: 30-45 år 
Kön: Man
Civilstånd: Ogift, har svårt att ha längre relationer. Kan ha haft flickvänner, men bara för kortare perioder. 

Utbildning: Grundskola, möjligen gymnasium med en mer praktisk inriktning. 
Yrke: Manuellt och okvalificerat yrke, kan även ha enklare kontorsjobb, vaktmästare. 
Uppväxtförhållande: Sannolikt uppväxt under knappa ekonomiska och sociala förhållanden. 
Bostadsort: Stockholm, sannolikt i de södra förorterna i hyresrätt, eventuellt med stöd av Socialtjänsten. 

Tidigare brottslighet: Troligen dömd för stöld (ej grov). Mycket talar för att ”Jenny-mannen” tidigare begått brott och att även dessa präglats av impulsivitet (misshandel, snatterier, biltillgrepp, sexuella ofredanden) och bristande planering. 
Fysiska egenskaper: Verkar ovanligt vältränad och hälsosam givet hans övriga mönster, kan syssla med någon form av sport, dock ej lagsport. Kampsport eller styrketräning. God tandstatus och personlig hygien. 
Psykiska egenskaper: Underlägsenhetskänslor som tar sig uttryck i form av ilska. Har svårt för auktoriteter och anser sig orättvist behandlad i kontakt med myndighetspersoner som polis och socialtjänst. Har svårt att knyta an till kvinnor och drar sig undan i sociala sammanhang. Har svårt för att ”passa” in i grupper. Ensamvarg. Svart/vit världsbild. Högerorienterad politiskt, dock ej extremist. Lättkränkt, låg självkänsla i kombination med skov av narcissistiska perioder då han får en överskattad självkänsla och självbild. Bristande empatisk förmåga i kombination med uppenbart misogyna drag. 
Vanor: Pendlar kommunalt till jobb i närförort / innanför tullarna. Vanemänniska som upplever stress vid improvisation. Ingen utvecklad hobby.

Missbruk: Inga direkta tecken på missbruk, möjligen medicinering för att lindra inre oro.

Om ni observerar någon som ni misstänker kan vara ”Jenny-mannen” ingrip inte själva utan kontakta direkt polisen.

Vet du något om misshandeln? Hjälp oss att gripa ”Jenny-mannen” – tipsa Stoppa Pressarna 

här!