Patrik Sjöberg tvingad till terapi

Nu berättar Patrik Sjöberg om sin svåra kamp.
Han går sedan ett par år tillbaka i terapi för att försöka förstå sig själv bättre.
– Det är tufft att ändra på sig själv och bryta gamla vanor, säger höjdhoppsstjärnan.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Gittan Larsson

| 2018-06-25 kl 03:40 |

ProvaPremium

När Patrik Sjöberg, 53, 2011 släppte boken “Det du inte såg”, och avslöjade att han blivit sexuellt utnyttjad av sin styvfar och tränare, som i dag är avliden, gav det en enorm uppmärksamhet.

Patriks modiga bok drog i gång diskussioner om övergrepp där även andra idrottsmän berättade liknande historier.

Bild 1 av 6sjoberg stor 1 - Stoppa Pressarna

Patrik Sjöberg berättar öppet och naket om arbetet med sig själv. Han går i terapi och försöker komma tillrätta med barndomstrauman.
Bild 2 av 6sjoberg stor.7 - Stoppa Pressarna

Patrik Sjöberg slog världsrekord på Stockholms Stadion 1987, han hoppade 242 cm och skrev in sig i historieböckerna för alltid.
Bild 3 av 6sjoberg stor.5 1 - Stoppa Pressarna

Efter idrottskarriären har Patrik blivit en av våra största kändisar och han har bland annat medverkat i TV4:s "Let's Dance".
Bild 4 av 6sjoberg stor.3 1 - Stoppa Pressarna

Det har gått över 30 år sedan han slog världsrekord men Patrik Sjöberg blir ständigt påmind om sin idrottskarriärs stoltaste ögonblick.
Bild 5 av 6sjoberg stor.2 2 - Stoppa Pressarna

Efter den uppmärksammade boken "Det du inte såg" har Patrik Sjöberg blivit en flitigt anlitad föreläsare.
Bild 6 av 6sjoberg stor.1 3 - Stoppa Pressarna

Patrik Sjöberg på idrottsgalan med fotomodellen Ida Ovmar. Patrik vill dock inte svara på om han har någon flickvän i dag.

Nu är Patrik Sjöberg mitt i livet och känner sig mer tillfreds än någonsin. Han lever i nuet och känner varken oro för framtiden eller ånger för det som varit. Han har heller inga ambitioner att beta av saker för att tiden börjar ta slut. Däremot vill han förstå sig själv bättre och går sedan två år tillbaka i terapi, skriver Expressen.

– Jag har lärt mig att se på mig själv på ett nytt sätt. Det har varit ett nyttigt uppvaknande och många saker faller på sin plats. Det var otroligt jobbigt i början, dels att möta mig, dels att öppna upp och berätta för en okänd person, säger Patrik Sjöberg. 

– Mycket i mitt liv har blivit som det blivit på grund av min bakgrund och uppväxt. Jag hade behövt ta professionell hjälp redan i 20-årsåldern, men då hade det varit omöjligt att få mig att prata om mina upplevelser med någon. Att bråka med allt och alla blev i stället mitt försvar, då var det mitt enda val. Det borde ju ha funnits människor omkring mig som förstod att det var ett rop på hjälp, att det var mycket hos mig som inte stämde, säger han.

Patrik säger att han aldrig tillåtit att tycka synd om sig själv, men i terapin ingår även det.

– Jag får tycka synd om mig själv som 5-, 10- och 15-åring och det är skitjobbigt. Jag har i hela mitt liv undvikit det genom att hoppa på nya projekt. Att fly in i något var min lösning. Jag har liksom aldrig analyserat någonting förut.

Patrik Sjöberg dominerade världstoppen i höjdhopp på 80- och 90-talet och han blev en extremt känd person. Det faktumet och med hans traumatiska uppväxt i bagaget tampas Patrik med en “dubbel dos av trust issues”. Han har svårt att lita på människor och särskilt på kvinnor.

– Jag har träffat kvinnor som haft ambitionen att själva bli kända och försökt använda mig som språngbräda. Det är sådant man får brottas med om man är en känd person och det har gjort att jag är mer på min vakt nu än tidigare. Jag har slängt bort både år och energi på relationer som jag borde gått ur långt tidigare.