Unni Drougge åtalas efter polisbråk

Snuten fick nog av vovven Znuten.
Unni Drougge åtalas för att inte ha sina hundar kopplade.
– Jag behandlades som en terrorist, säger hon. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2019-04-06 kl 10:25 |

ProvaPremium

Stoppa Pressarna kan avslöja att kammaråklagare Ulf Blendow, 59, har lämnat in en stämningsansökan mot författaren och debattören Unni Drougge, 63.

I ansökan står:

Bild 1 av 6unni drougge polis stor 1 - Stoppa Pressarna

Unni Drougge hade sina två jättehundar okopplade inte långt från en dagisklass med småbarn. Polisen ingrep och det blev bråk.
Bild 2 av 6unni drougge polis stor5 - Stoppa Pressarna

När polisen anlände kopplade Drougge hundarna. Själv hävdar författaren att hundarna var kopplade hela tiden, de två polismännen är av annan uppfattning.
Bild 3 av 6unni drougge polis stor1 - Stoppa Pressarna

Unni Drougge vägrade identifiera sig för polisen men på hundhalsbanden stod mattes namn och adress.
Bild 4 av 6unni drougge polis stor4 - Stoppa Pressarna

"Polisen behandlade mig som en terrorist" säger Unni Drougge som här syns med Yvonne Skattberg på premiären av "Kingsman: The Secret Service".
Bild 5 av 6unni drougge polis stor2 - Stoppa Pressarna

Författaren går ofta på kändiskalas. Här med Sofie Larsson på premiären av filmen "Cockpit".
Bild 6 av 6unni drougge polis stor3 - Stoppa Pressarna

Linus Raudsepp och Unni Drougge vimlade flitigt för ett par år sedan.

– Unni Drougge har låtit två hundar springa lösa utan tillsyn i Drakenbergsparken. Oaktat det råder kopplingstvång på platsen. Det hände den 28 augusti 2018. Unni Drougge begick gärningen med uppsåt eller av oaktsamhet.

Om Unni Drougge väljer att erkänna handlingen kan åklagaren avgöra målet utan huvudförhandling och författaren åker då på 1 000 kronor i böter.

I stämningsansökan ingår förhör med poliserna som hävdar att de tog Unni Drougge på bar gärning. 
– Vi kom körande genom Tantolunden, upp mot Drakenbergsparken. På c:a 50 meters håll såg vi på vår vänstra sida hur två större, svarta hundar sprang lösa. De lekte fritt på en gräsyta intill parkleken Draken som finns på platsen. Hundarna verkade skoja och bråka med varandra. Vi såg först ingen ägare till hundarna. På parkleken i närheten vistades flertalet familjer, samt dagisbarn i gula reflexvästar, vad vi kunde se, berättar en av poliserna i förhöret.

Polispatrullen närmade sig och upptäckte då Unni Drougge.
– När vi körde närmare såg vi en kvinna stå c:a 5-10 meter från hundarna. Hon hade koppel i händerna. Jag vevade ner rutan på förarsidan, och ropade åt henne för att påkalla uppmärksamhet. Hon såg polisbilen, och gick då fram till hundarna, och kopplade dem. Jag och min kollega klev ur, och meddelade att vi ämnade utfärda en ordningsbot för förseelsen, säger polismannen.

Därefter berättar polismannen vad som hände när de kom fram till Unni Drougge:
– Drougge sa först förlåt och frågade säkert mer än 10 gånger om vi inte bara kunde släppa det hela. Vi sa att vi inte tänkte göra det, utan ämnade utfärda en ordningsbot. Drougge vägrade uppge sitt personnummer, säger konstapeln och fortsätter: 

– Hon ömsom vädjade, grät och öste sin ilska över oss. Vi var enligt henne värdelösa poliser som inte kunde lösa riktiga brott, vi borde hålla på med viktigare saker, folk knarkade och våldtogs, m.m. m.m. Drougge medgav att hundarna var hennes. Hon uppgav för oss att det inte fanns något som hette koppeltvång, och att hon hade hundarna i vad hon kallade för ”osynligt koppel”. 

Polismannen visiterade Drougge med stöd av polislagens 19:e paragraf då författaren vägrade uppge sitt namn och personnummer. Visitationen gav inget resultat, men hundarna förrådde henne, eller snarare vovvarnas halsband:
– Drougge vägrade uppge sitt personnummer. Jag genomförde en PL19§-visitation för att eftersöka id, utan resultat. Dock stod Drougges namn skrivet på hundarnas halsband, vilket gjorde att vi på så sätt fick reda på hennes id-uppgifter.

Unni Drougge ger en annan version i sitt polisförhör, och hon har en teori om varför polisen överhuvudtaget intresserade sig för henne.

– Jag tror att de ville att en ägare till kamphundar skulle bli fälld. Jag tror att polisen missbedömde situationen. Jag tror också at det spelade roll att en pojke ganska nyligen blivit ihjälbiten av en kamphund i Ljusnarsberg. Jag tror inte att polisen ville sätta dit en oskyldig, de trodde att hundarna var lösa och ville inte backa när det visade sig att de hade fel. Poliserna läxade upp mig med den här händelsen i Ljusnarsberg, säger Unni Drougge.

Hon får frågan vad hon menade med ”osynligt koppel”.
– Det har jag aldrig sagt. Jag sade bara att jag inte begått något brott. Jag sade inget mer jag var paralyserad. Jag blev behandlad som en terrorist och kroppsvisiterad. Jag fick inte gå därifrån. Jag tycker att man hellre ska fria än fälla, de borde låtit mig gå därifrån.

Författaren förklarar sitt utfall mot poliserna där hon sa åt de att ägna sig åt viktigare saker som att folk knarkar och blir våldtagna.

– Ja jag sade så till sist när poliserna vägrade att släppa mig. Polisen var sadistisk och trakasserade en medelålders kvinna med två hundar, jag grät och darrade. Jag var antastad, de lät sina händer löpa utefter min kropp när de genomsökte mina fickor. De hotade med att ta med att ta med mig till polisstationen och att mina hundar skulle få somna in.

– Det var som en Kafkasituation. Poliserna såg inte ordentligt, jag reder ut de här kopplen varje dag, säger Unni Drougge.

I en speciell inlaga till åtalet skriver författaren att hundarna är av rasen Cane Corso, italienska mastiffer vars primära egenskap är att vakta, aldrig anfalla. Unni Drougge berättar vidare att hon har stor hundvana, varit hundintresserad i hela sitt liv och även tränat med hund.

Till slut får författaren frågan om vad hundarna heter:

– Hipster och Znuten, svarar Drougge och förhöret avslutas.