- Senaste nytt från kändispressen

Att leva i nuet utanför sociala medier

<<< Tillbaka

Att leva i nuet utanför sociala medier

Body: 

Det är nog många många fler än bara jag som funderat på hur mycket tid sociala medier tar upp, både för oss själva men också för våra barn och andra runtom oss. Jag är själv en stor användare av sociala medier dagligen, har kommit till den gränsen där jag även kan vakna mitt i natten och då snabbt kolla telefonen och vad som hänt. Sociala medier har tagit världen till en helt ny plats på många bra sätt, men det tar också så mycket tid från alla människor som använder dom.

Det är otroligt få fall där man umgås med andra och ingen tar upp sin telefon för att kolla sociala medier. När jag startade den här bloggen för åtta år sedan var jag inte alls så insatt i den här världen av sociala medier, men ganska snabbt fastnade jag i den. En period så kunde jag vara inne och scrolla flera timmar varje dag, både för bloggens skull men också för att hålla mig uppdaterad och "inte missa något". Men efter två barn och en skilsmässa så har jag insett att sociala medier inte är hela världen. Jag är inne allt mindre vilket ni även märker med bloggen, men jag kan bli ännu bättre spciellt när jag är med vänner och familj.

Har ni sett dom här bilderna där dom allt oftare jämför med uppväxter idag från när vi var mindre? Ganska skrämmande hur sociala medier (speciellt mobiltelefoner) kan göra så stor skillnad på två olika generationer och deras uppväxt.

En som tagit upp just detta är Viktor Frisk som precis haft en paus från sociala medier under en veckas tid (vilket flera influencers haft tidigare). Han kallar det för "Socialamedier detox", det han gjorde var att han tog bort alla sociala medier och notiser från sin telefon under den här perioden. Men ni har säkert sätt att hans instagram ändå uppdaterats, han gjorde som så att han skickade material till någon annan som under den här veckan uppdaterade åt honom.

 

Såhär har han skrivit om sin vecka utan sociala medier:

 

"Socialamedier detox? Den här veckan valde jag att ta bort alla socialamedier samt notiser ifrån min telefon. Jag skickade istället in saker där en annan person hjälpte mig att publicera. Varför? Jag vill tidigt i livet börja inse att socialamedier är en värld som är helt utanför den världen vi egentligen lever i. Det blir som en bubbla där människan ständigt är i behov av att se vad andra gör, visa upp vad man själv gör och bli påverkad. Det är inget fel med det, men det är så viktigt att förstå att den här världen inte är som den ser ut. Jag kommer fortsätta med att ibland ta breaks från internet, notiser och ständigt uppkopplad. Jag vill minnas mitt liv när jag blir äldre. Framförallt att jag levde det och inte bakom en lins eller en skärm. Gränsen är fin. Finns den?  Vad har vi skapat? Jag väljer att se det från olika perspektiv. Det är fantastiskt att sociala medier finns och alla möjligheter vi har fått genom de. Men påverkan på hjärnan genom allt vi ser gör något med oss och vi påverkas negativt när det blir för mycket. Glöm inte att du och alla andra är bra precis som ni är. Viktigt att ibland ta breaks från internet. Det handlar inte om att vi ska sluta. Det handlar om att vi ska hitta balans och få ett perspektiv. Kärlek och ha en grym fredag hörrni."

 

Många hyllar Viktors inlägg men två stycken väljer att säga emot hans tankar kring detta. Här nedan kommer några kommentarer som han fått tagit del av tack vare sitt inlägg.

 

"Samma vecka lanserar du en app där man kan följa kändisar på sociala medier"

 

"Ursäkta, men du vill ju själv tillhöra sociala medier. Lägger upp bild på din snygga vältränade kropp och massa bilder på dig från olika solsemestrar mm. Dubbelmoral kallar jag det. Om du står för att du inte gillar sociala medier så var inte med där då. Såklart det är en fejkad värld, för vad är annars bilden på folk när de inte mår bra och har ångest eller liknande?"

 

 

Sociala medier kommer nog alltid att finnas kvar i våran värld, men tänk tanken om internet försvann helt från vårat samhälle. Hur hade reaktionen (speciellt bland yngre) hade blivit? Att leva i en värld där man lever i enbart nuet utan en skärm som man kan dölja sig bakom eller en skärm där man kan komma bort från verkligheten för en stund? Att behöva kommunicera enbart med andra människor och behöva ta del av reaktioner från andra människor i verkligheten?

Sociala medier är en helt fantastisk plats som gett så många människor både glädje, jobb, vänner, kärleken, självförtroende osv. Men det är samtidigt en hemsk och brutal plats som även tagit människors liv, deras glädje, deras livslust, deras självförtroende och mycket mer. I en perfekt värld så hade sociala medier haft ett filter som rensar bort allt det hemska som finns där ute, men tyvärr så är verkligheten inte så och kommer nog aldrig att bli så. När jag växte upp så kunde man gå hem och komma ifrån tex mobbing, men idag följer den efter dig hela vägen hem till din trygga plats som sedan inte längre är din trygga plats.

Det kan sägas otroligt mycket om den platsen som alla besöker dagligen dygnet runt, men som Viktor skriver glöm inte bort att leva i nuet och missa inte allt som är runt dig i verkligheten. Jag vet att det är lätt att krypa in på sociala medier och leva i det, men människor behöver bli bättre på att faktiskt ta bort skärmen och se allt det fantastiska som finns runtom oss. Det är lätt att säga för inte ens jag kan följa det fullt ut även om jag försöker att allt mer vara bortkopplad, men det jag vill kämpa hårdast med är att mina barn ska ha den uppväxten som jag hade när jag var liten utanför sociala medier.

 

Ta hand om er och all kärlek till er alla!

 

Bild 1: 
bloggtext2: 

Faksimil: instagram/viktorfrisks

comments powered by Disqus

Senaste från Svenska Bloggare

Therese Lindgren betalade 95 tusen för att spela in en youtubevideo

24 januari, 2022 | 9:43

Therese Lindgren har valt att göra en video där hon dygnar med sina följare, hon har gjort en sådan video tidigare och följarna har bett om en ny sådan. Så inför den här inspelningen så valde hon att spela in detta på ett hotell men hon hade ett krav.

Det är så att hon hade sin mens när hon skulle spela in detta och ville därför ha ett badkar på sitt rum och hon hittade ett. Hon valde att ta allt till en helt ny nivå genom att boka en natt på Grand Hotel i Stockholm men hon tog inte vilket rum som helst utan hon tog Prinsessan Lillians Svit. Detta är en svit på 330 kvm och är en helt egen våning med:

*2 sovrum

*Vardagsrum

*Bibliotek

*Biosalong för 12 personer

*Kök

*Relaxavdelning

*Middagsbord för 12 personer

*Bastu

 

Och vad kan detta kosta per natt undrar ni? En natt i den här sviten kostar 95 tusen och Therese berättar att hon betalade fullt pris för sin vistelse. Genom större delen av videon så berättar hon om hur hon under det här året vill uppleva mer, så om hon hyrde rummet enbart för att spela in videon eller om detta är något hon verkligen ville uppleva är oklart. Men det kan inte handla om enbart ett badkar för det fanns andra billigare rum på hotellet samt andra hotell i Stockholm som har badkar.

När jag började läsa kommentarerna så trodde jag att det skulle finnas dom som reagerade på vilka pengar hon lagt på att spela in detta men för blev förvånad och glad över att se att det faktiskt bara var positiva kommentarer. Det är nog väldigt många som hade valt det här rummet om dom hade haft möjlighet till det och som dom säger så lever man bara en gång.

 

Tankar?

 

Dessie ser inte sig själv som en typisk mäklare

23 januari, 2022 | 22:58

Det var i november 2020 som Desiree efter hårt slit i 3 år blev färdigutbildad mäklare och har sedan dess njutit av sin nya karriär. Hon har valt att hålla sitt privatliv ganska privat men hon strålar och delar med sig av glädjen hon har för sitt jobb som mäklare.

Nu har hon gått ut med att hon inte ser sig själv som en typisk mäklare och att hon själv inte gillar hur påstridiga, jobbiga och opersonliga dom kan vara. Hon försöker nu bryta trenden och att så som hon är som mäklare vill hon ska bli den nya typiska mäklaren.Enligt henne själv kör hon på en helt egen personlig säljteknik där hon anpassar sig efter sina kunder och är med dom från dagen dom ringer och bokar sin första tid tills dagen dom köpt eller sålt sin bostad.

Trots sin korta tid som mäklare verkar hon vara väldigt populär bland kunderna och hon går ofta ut med att hon sålt en bostad.

 

Ett stort lycka till med vidare karriär!

Ben Mitkus tar flickvänen till samma plats Diana tog honom till

22 januari, 2022 | 5:27

2021 firade Ben alla hjärtans dag med sitt ex Diana Baban och hon bjöd med honom på en unik och speciell resa till Norrland. Det var Diana som efter mycket letande hittade platsen dom åkte till och firade sin kärlek och dom skulle egentligen ha åkt dit nu i vinter med om det inte varit så att Ben valt att avsluta relationen.

Om man besöker en sådan unik plats med sin flickvän/pojkvän så är det inte direkt en plats man tar med någon annan till, om man inte heter Ben Mitkus. Just nu befinner han sig i Norrland med sin nya kärlek Cj och tro det eller ej så har han tagit henne till samma plats som Diana tog med han till inför alla hjärtans dag för ett år sedan.

Såhär skriver Diana om detta:

"Nej alltså jag fucking dör. Jag får inte andas lugnt i 2 dagar utan att han ska göra någonting nytt? Följare som har skrivit nu "har han på riktigt tagit med sin nya tjej till stället som du bjöd med han på över alla hjärtans dag". Förlåt men förstår du av allt man kan göra i hela världen och alla ställen man kan besöka så väljer han att ta med sin nya tjej till stället jag gogglade runt på i evigheter och hitta uppe i Norrland till OSS som en mysig grej över alla hjärtans dag, som skulle vara våran grej. Vi skulle dit nu i vinter igen liksom. Fine om det var ishotellet eller något men detta är en privat grej som jag fixade åt oss:"

 

Ben är antagligen ute efter att imponera på sin nya flickvän med den här platsen men man förstår att Diana reagerar för detta är respektlöst. Inte bara mot Diana och deras tidigare relation men också mot sin nya flickvän, att ta med sin nya till platsen man har fina och speciella minnen med sitt ex är rätt illa. Diana har en del bilder på sin instagram från när dom åkte dit, ska bli spännande och se hur många liknande bilder kommer upp från Bens resa med nya flickvännen. Hittils kan ni se likheterna här nedan.

 

Cj kanske är helt okej med att få leva i minnen han skapade med sitt ex, vad hade ni känt i den här situationen hade ni tyckt att det var okej?

Ben Mitkus flickvän Cj svarar på frågor

20 januari, 2022 | 19:58

Nu när Ben och Cj (Caroline Johansson) gått ut med sin relation men också lagt upp en video om sin relation så har hon haft en frågestund på instagram. Hon svarar inte på jättemånga frågor men här kommer alla svaren som hon lagt upp.

 

Om du bara fick handla kläder från ett ställe?

Svar: Oj bara ett? Just nu är jag inne i en period där jag handlar typ allt från NAKD och H&M. Men skulle nog välja H&M

 

Du älskar alla hundar stora som små?

Svar: Sant. Hundar är verkligen det finaste vi har på denna jord

 

Vad har du för ursprung?

Svar: 100% svensk vad jag vet i alla fall. Född och uppvuxen i en liten förort utanför Örebro

 

Flyttade du till mycket mindre lägenhet för att komma mer centralt?

Svar: Bodde redan väldigt centralt. Men hade 90 kvm för mig själv med två små vovvar och kände att jag inte behöver den ytan. Plus att dom bygger ett hus i anslutning till gamla lägenheten och ville inte bo bredvid en byggarbetsplats

 

Vad jobbar du med?

Svar: E-handel som säljer kosttillskott & träningskläder. Är brand marketing manager. Så har hand om varumärkesstrategin, event, jobbar med marknadsföring och produktutveckling för egna varumärken

 

Hur kom du in på det? Vad har du pluggat?

Svar: Det är superroligt. Har faktiskt inte pluggat eller något efter gymnasiet utan började på bolagets kundtjänst och har jobbar mig upp till tjänsten

 

Hur många gånger i veckan tränar du?

Svar: Blev precis klar med ett ben/mage/cardio pass, första på 2 veckor så jag varit på resande fot och sjuk. Men normalt sätt 4-6 pass i veckan på gym

 

Favoritmat?

Svar: Allt med ost. Min favorit är nog pasta

 

Vad är det bästa med Ben?

Svar: Allt

 

Bor Ben hos dig?

Svar: Nej. Ben bor kvar i Stockholm och jag bor kvar i Örebro

 

Tävlar du i bikini fitness?

Svar: Tävlade i bikini fitness 2019 och har inga planer på att tävla igen. Min kropp tog för mycket stryk. Nu tränar jag endast för att det är roligt och för att må bra av det

Alexandra Nilsson råkade skicka privat sms till sin pojkväns pappa

20 januari, 2022 | 10:59

Jag tror att alla någon gång tänkt tanken på hur hemskt det hade varit om man skickade ett sms till fel person. Om man tex ska skicka ett romantiskt eller kanske lite mer snuskigt sms till sin partner och någon annan råkar få det.

Detta har aldrig hänt mig men har självklart tänkt tanken, om någon av er varit med om det får ni gärna berätta det i en kommentar.

En som nu råkat göra detta är Alexandra Nilsson som skickade ett privat sms till sin pojkvän Andreas. Ja eller hon trodde det var till sin pojkvän men hon insåg ganska snabbt att hon hade råkat skicka det till hans pappa. Nu hade hon tur att det inte var så farligt det hon skrev men man vill nog ändå inte råka skicka detta fel.

Såhär skrev hon i sitt sms:

 

"God morgon bby! Tack för igår! Lagom trött idag (lipande och flörtig smiley). Nybryggt kaffe finns (pussmun)"

 

Dom flesta hade nog skrattat gott om man fick ett sådant felskickat till sig så vi får hoppas att Andreas pappa tog det lika bra.

Senaste från På Löpet

Carolina Neuraths nye fästman accepterar otroheten

Sanningen kan vara ett bittert piller.
Nu tvingas fotbollsstjärnan Pierre Bengtsson acceptera Carolina Neuraths otrohet.
Landslagsbacken är hjälplös och kan inte göra något åt beteendet.

måndag 24 januari 2022