Tv-profiler

Malou von Sivers i nytt blåsväder efter TV4-inslag

Hon har varit med sedan TV4:s start och är kanalens ”grand old lady” – rutinerad, slipad, nyfiken och förstående.
Men trots unik erfarenhet och tusentals sändningar kan även Malou von Sivers göra fel ibland.
Nyligen fick hon åter kritik. Något udda dock då händelsen inträffade för fem år sedan.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2022-09-11 kl 09:15 |

ProvaPremium

Den prisbelönta 69-åriga programledar-ikonen har genom åren bjudit på intressanta intervjuer, livliga diskussioner och gripande berättelser inom alla möjliga olika teman och områden.

Det enbart i det program som hon förknippats allra mest med ”Malou efter tio”. 1 650 program under 32 säsonger fördelat på 16 år är svensk tv-historia. Lägg till allt annat hon gjort för TV4 genom åren, så kan man lugnt konstatera om Malou haft en imponerande karriär. 

Bild 1 av 7En allvarlig Malou von Sivers tittar in i kameran.

2021 gjorde Malou von Sivers comeback i "Nyhetsmorgon" som hon drog igång 1995.
Bild 2 av 7malou von sivers kritiseras ater fem ar 2 - Stoppa Pressarna

Malou von Sivers har varit på TV4 sedan starten 1990 och lett tusentals program.
Bild 3 av 7malou von sivers kritiseras ater fem ar 3 - Stoppa Pressarna

”Malou efter tio” sändes i 1 650 avsnitt under 32 säsonger fördelat på 16 år.
Bild 4 av 7malou von sivers kritiseras ater fem ar 1 - Stoppa Pressarna

Men trots sin rutin har Malou von Sivers även fått skarp kritik. Bland annat av rapparen Joy M’Batha.
Bild 5 av 7malou von sivers kritiseras ater fem ar 5 - Stoppa Pressarna

Joy M’Batha kritiserade åter Malou i ”Sommar i P1” nästan fem år efter hon gästade ”Malou efter tio”.
Bild 6 av 7malou von sivers kritiseras ater fem ar 6 - Stoppa Pressarna

M’Batha känner sig fortfarande kränkt efter att Malou von Sivers sa att det lät som en trumma när man uttalar hennes efternamn.
Bild 7 av 7malou von sivers kritiseras ater fem ar 4 - Stoppa Pressarna

Malou von Sivers förklarade redan 2017 vad hon menade med sitt uttalande.

Malou von Sivers hyllas och hennes program och intervjuer uppskattats och älskats. Men med den enorma mängd tv-timmar i bagaget så är det inte konstigt att det ibland blir fel och missförstånd. 

Skjutjärnsjournalistik

Tv-ankaret har fått sin beskärda del av kontroverser och kritik som riktats mot henne och hennes program.

Man kan lägga till att flera gäster har upplevt sig pressade av ”Sveriges Oprah Winfrey” och att gäster blivit överrumplade efter att de förväntat sig en sak när de tackat ja att ställa upp, men istället mötts av ”skjutsjärnsjournalistik”. Det mest uppmärksammade exemplet var när Malou kallade in Anders ”Arga snickaren” Öfvergård, 54, som förstärkning när gäster skulle frågas ut.

Det har också funnits en debatt om det ”inbyggda” systemfelet i ”Malou efter tio”, vilket Stoppa Pressarna rapporterat om.

Malou och hennes redaktion vill helst göra tuff samhällsjournalistik samtidigt som cheferna på TV4, annonsörerna och inte minst tittarna förväntar sig ett mysprogram med kuddar, tofsar och hembakta pajer.

Låter som trumma

Den senaste kritiken var dock oväntad. Dels för att den redan ”avhandlats” när händelsen inträffade, dels för att personen i fråga, rapparen Joy M’Batha, 27, tog upp den i sitt sommarprat i ”Sommar i P1” nyligen – nästan fem år efteråt.

Den svenskfödda artisten med sydafrikanska rötter berättar i sommarpratet om när hon bjöds in till ”Malou efter tio” och att hon tyckte att det var en ära att bli inbjuden.

– Före sändningen frågar hon (Malou, reds. anm) hur mitt namn uttalas. ”M’Batha” säger jag, och hon repeterar… helt korrekt. Jag var tacksam för frågan och att den kom före sändningen, berättar Joy.

När programmet drog igång uttalade Malou von Sivers ändå namnet fel.

– Det är okej, jag är van. Jag är också van vid fortsättningen… distanseringen och exotifieringen, säger Joy.

Men det är vad Malou sa efteråt som Joy M’Batha uppenbarligen har svårt att släppa och glömma.

Efter att Joy korrigerat uttalet av efternamnet säger Malou:

– Mmmbatha, det är så härligt att säga… sydafrikanskt namn. Det låter som en trumma nästan, säger Malou och får Joy att skratta.

Sociala medier

Efter händelsen för fem år sedan lade artisten ut ett klipp på sociala medier på sekvensen och till Expressen sa hon då:

– Det kändes extremt pinsamt och ignorant. Jag önskar att jag hade reagerat tydligare med att jag blev obekväm, men jag blev så häpen och mållös.

I sommarpratet nyligen var det tydligt att hon fortfarande tar illa upp av händelsen. 

– Men vad i helvete. En trumma! Är jag någon slags kliché? Den afrikanska vilden, rytmen i blodet. Jag skrattar obekvämt och slickar med tungan på tänderna, säger hon i radioprogrammet.

Redan efter Joy M’Bathas initiala kritik fick hon höra att hon var överkänslig och lättkränkt.

 – I hela mitt liv har jag hört mitt namn uttalas fel, köras över, skrattas bort och förlöjligas. Det är så respektlöst. Mitt namn är värt att uttalas rätt, säger artisten i radio fem år senare. 

Malou om kritiken

Malou von Sivers svarade på kritiken i Expressen-artikeln 2017:

– Det var mycket tråkigt att Joy tyckte så. Jag har stor respekt för henne som artist och hennes person. Det är imponerande att följa hennes konstnärskap och det var därför jag bjöd in henne. Jag tyckte att hon hade ett ovanligt vackert namn, sa Malou och fortsatte:

– Eftersom jag har varit i Sydafrika, intervjuat Nelson Mandela och har sydafrikanska vänner har jag lagt märke till att det finns många melodiska namn i språket. Intervjun med Joy uppskattades och berörde mig och många av mina tittare.

Ironiserar

Fem år senare ironiserar Joy M’Batha över Malous svar i sitt sommarprogram:

– Hon försvarade sig med ”eftersom jag varit i Sydafrika, intervjuat Nelson Mandela och har sydafrikanska vänner, bla, bla, bla, bla”. Eftersom hon har varit i Sydafrika kan hon alltså inte göra fel?

Den polskbördige chefen för GP:s ledarredaktion Adam Cwejman, 37, har i hela sitt liv fått höra sitt efternamn uttalas fel.

Han hade redan innan ”Malou-Joy”-händelsen konstaterat att, just det Joy M’Batha gör mot Malou, det finns en strävan att koppla all mänskliga interaktion till en fråga om hudfärg, ras och etnicitet.

I stället för att tolka felaktigt uttal som okunskap eller ovana skyller man på subtil rasism och omärkbara gliringar med syfte att markera olikhet. Varför läsa människors ageranden välvilligt när man kan göra sämsta möjliga tolkning är den bakomliggande logiken. Det är ett destruktivt vägval”, skrev Cwejman i GP.

Han skriver vidare och tar sin kollega Christoffer, som inte kan uttala hans efternamn, som exempel:

Hade jag under åren hyst misstanken att hans dåliga uttal av mitt efternamn var uttryck för subtil rasism hade vi vantrivts. Men jag tog det för vad det var, Christoffer hade problem med uttalet, inte med rasismen.