Stefan Sauk i krig med Försäkringskassan

Stefan Sauk är i krig med Försäkringskassan.
Men slåss skådespelaren mot väderkvarnar eller i vart fall fel myndighet?
Det hävdar tjänstemän som menar att macho-hannen missuppfattat allt.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2019-06-05 kl 06:04 |

ProvaPremium

Tuffingen Stefan Sauk, 63, är känd för att vara både pådrivande och orädd.

Han räds inte för att säga vad han tycker och det är ingen slump att det var den färgstarke skådisen som fick spela agent Carl Hamilton.

Bild 1 av 6stefan sauk strid stor 1 - Stoppa Pressarna

Stefan Sauk backar inte! Skådisen tar nu strid mot Försäkringskassan efter sin höftoperation.
Bild 2 av 6stefan sauk strid stor4 - Stoppa Pressarna

Stefan Sauk och Isabelle Bengtsson på Kampsportsgalan på Berns.
Bild 3 av 6stefan sauk strid stor5 - Stoppa Pressarna

Stefan Sauk är en riktig alfahanne. Men räcker det för att vinna mot Försäkringskassan?
Bild 4 av 6stefan sauk strid stor2 - Stoppa Pressarna

Stefan Sauk är en flitigt anlitad skådis.
Bild 5 av 6stefan sauk strid stor1 - Stoppa Pressarna

Stefan Sauk tänker inte ge sig. Han ska ha rätt mot Försäkringskassan.
Bild 6 av 6stefan sauk strid stor3 - Stoppa Pressarna

Stefan Sauk och Salka B Eynan på premiären av Phantom of the Opera på Cirkus i Stockholm.

Men även ålderns tar ut sin rätt på machomän och när Stefan Sauk fick problem med höften insåg han att han var tvungen att ta tag i saken.
– Min kropp är mitt arbetsredskap. Om den inte fungerar kan jag inte utföra mitt jobb. Härom året fick jag problem med höften och insåg allvaret. Jag var tvungen att få den bästa möjliga behandlingen för att kunna fortsätta arbeta utan restriktioner, skriver Sauk i en debattartikel i Expressen.

Till en början hade han tänkt operera sig i Sverige, han utgick från att den svenska ortopedvården höll högsta klass. Men, enligt Sauk, är inte så fallet.
– Sanningen är att svenska ortopeder använder en utdaterad metod som gör patienterna mer eller mindre funktionshindrade efter operationen. Mellan 20 och 25 procent drabbas av låghalthet, får infektioner, tvingas lägga springskorna på hyllan för gott – och så vidare, skriver Stefan Sauk.

Jakten på en ny höft tog skådespelaren vidare ut i Europa. En så kallad ytersättningsprotes, där man sparar både lårben och lårbenskulan var det som han fastnade för.

– Jag åkte till Belgien och blev opererad. Det var ett av de bästa besluten jag fattat. Nu lever jag som innan, helt utan inskränkningar. Jag idrottar i princip varje dag och mitt arbetsredskap är intakt, det hade det inte varit annars. Detta är en rättighet som alla svenskar har lagligt stöd för men som vi förvägras av Försäkringskassan, skriver Stefan Sauk.

Problemen för Stefan Sauk började när han ansökte om ersättning hos Försäkringskassan för behandlingen – som nekar honom ersättning.
– Försäkringskassan har börjat tillämpa egna, hemmasnickrade, Kafka-tolkningar av våra rättigheter. Det innebär att Försäkringskassan numera som regel säger nej till ersättning för denna väl fungerande vård, trots att vi har rätt till det, skriver Stefan Sauk som avser att överklaga och slåss i varenda instans.

Men är det rätt instans som Stefan Sauk slåss mot? Eller svingar han likt en nutida Don Quijote mot en inbillad väderkvarn?

Versamhetsområdeschefen Vivianne Yllenius, 50, på Försäkringskassan hävdar det. Hon menar på att Sauk är helt fel ute.

– Tyvärr innehåller inlägget felaktigheter och missriktad kritik – något som förvränger debatten och i förlängningen riskerar att urholka förtroendet för hela systemet, skriver Vivianne Yllenius i ett svar i Expressen.

Vivianne Yllenius exemplifierar:

– Patientrörlighetsdirektivet innebär att den som är socialförsäkrad i Sverige kan söka sig utomlands för vård och att Försäkringskassan står för kostnaderna – men bara om samma (eller likvärdig) vård erbjuds i Sverige. Anledningen till det är enkel: Man kan inte som medborgare fritt välja mellan olika behandlingar på en internationell marknad och sedan få detta bekostat av skattemedel, skriver tjänstemannen på Försäkringskassan.

Hon avrundar med att uppmana Stefan Sauk att vända sig till sjukvården eller politikerna med sin kritik.
– Försäkringskassan följer rådande lagstiftning och regelverk. Därför kan vi inte betala ut ersättning för sådan vård som inte erbjuds i Sverige. Det kan möjligen tyckas stelbent och ”empatilöst”, men att Försäkringskassan som myndighet följer lagen är en av grundbultarna i vårt demokratiska samhälle, avslutar Vivianne Yllenius.

Men Sauk vore inte Sauk om han skulle ge sig så lätt. I en replik på repliken återkommer skådespelaren och han fastslår (enligt hans tolkning) att det är Vivianne Yllenius som fått juridiken om bakfoten.

– För Vivianne Yllenius försöker på ett skamlöst sätt blanda bort korten. Det vi ser är en faktamässig dikeskörning, ett byråkratiskt lågvattenmärke – en tondöv provokation mot alla oss patienter, skriver skådespelaren och man kan mer än ana hans upprördhet, ilska och frustration.

Nu uppmanar Stefan Sauk till uppror mot Försäkringskassan. Han är förbannad och tänker inte ge sig.
– Låt oss patienter dela med oss av våra berättelser. Målet är mycket enkelt: Att få slut på Försäkringskassans godtycke i tillämpningen av våra rättigheter. För det finns många häpnadsväckande öden där ute. Ni som vill: Berätta om hur ni drabbats av Försäkringskassans godtycke. Tagga #patientupproret i sociala medier, avslutar Stefan Sauk.