Författare

Gunilla Bergströms svarta liv i skuggan av Alfons-böckerna

När hennes första barnbok släpptes var det början på epok.
Den epoken dog inte med Gunilla Bergström förra året.
Böckerna om Alfons Åberg är tidlösa och kommer att överleva många generationer framöver.
Skaparen är ihågkommen som en av de största i branschen.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2022-09-22 kl 08:05 |

ProvaPremium

Det var 1972 som ”God natt, Alfons Åberg” släpptes. Det blev den första i den serie böcker om den fiffige killen och hans piprökande pappa som kom att bli omåttligt populära.

Tusentals och åter tusentals barn har växt upp med Gunilla Bergströms så älskade karaktär. Alfons Åberg gjorde henne till en av landets absolut största barnboksförfattare. 

Bild 1 av 6

Gunilla Bergström var något av en doldis samtidigt som hon är en legend. Hennes barnböcker om Alfons Åberg är omåttligt populära och älskade.
Bild 2 av 6

Gunilla Bergström satt på stol 12 i Svenska barnboksakademin mellan åren 1997 och 2013. Hon blev dessutom flerfaldigt belönad för sina verk. Här tar hon emot medaljen ”Litteris et Artibus” av kung Carl Gustaf.
Bild 3 av 6

Alfons Åberg-böckerna har tryckts i 5,5 miljoner exemplar i Sverige, cirka fyra miljoner utomlands och har översatts till drygt 30 språk. Alfons är så populär att han till och med finns som graffiti.
Bild 4 av 6

Kärt barn har många namn. I Tyskland heter sagofiguren "Willi Wiberg", i Wales "Ifan Bifan", i Spanien "Alfonso", i Finland "Alfons Jokinen", i Island "Einar Áskell" och på latin "Alphonsus Amnimontanus".
Bild 5 av 6

Några år före sin död avslöjade Gunilla Bergström att hon försökte begå självmord redan som tolvåring.
Bild 6 av 6

Gunillas dotter föddes med autism och har tvingats leva med stöd i hela hennes liv.

Alfons-skaparen blev mångfaldigt belönad och prisad för sina barnböcker och till och med Sveriges dåvarande statsminister Stefan Löfven, 65, uttalade sig efter hennes bortgång.