Kungens frustration över regeringskrisen

Kungens har all anledning att vara frustrerad över regeringskrisen.
Statschefen har flera åtaganden så fort det är klart med en ny regering.
Att det dragit ut så på tiden ställer till det för hovet.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jonathan Johansson

| 2018-11-07 kl 12:25 |

ProvaPremium

Snart har det gått två månader sedan riksdagsvalet och ännu syns ingen ny regering till – på långa vägar. Efter flera sonderingsrundor och gruppsamtal med talmannen så är det fortfarande lika ovisst.

Ingen vet vilka som ska bilda regering och det är högst oklart vem som blir statsminister.

Bild 1 av 6kungen konselj stor 4 - Stoppa Pressarna

Kungen har all anledning att känna frustration över den uteblivna regeringsbildningen. Han har flera åtaganden när det hela är klart och nu riskerar det att krocka med andra åtaganden för hans majestät.
Bild 2 av 6kungen konselj stor5 - Stoppa Pressarna

Så här pampigt såg det ut i oktober 2014 när den nuvarande regeringen bjöds in till skifteskonselj av kungen.
Bild 3 av 6kungen konselj stor4 - Stoppa Pressarna

Kronprinsessan Victoria var med vid skifteskonseljen och hälsar här på Gabriel Wikström som tillträdde som statsråd i Socialdepartementet.
Bild 4 av 6kungen konselj stor2 1 - Stoppa Pressarna

Dåvarande talmannen Urban Ahlin redogör den nya regeringen medan kungen och Victoria lyssnar koncentrerat.
Bild 5 av 6kungen konselj stor1 - Stoppa Pressarna

Skifteskonseljerna kallas blindkonselj som hålles om regenten inte kan närvara, vi riskerar en sådan situation i år.
Bild 6 av 6kungen konselj stor3 - Stoppa Pressarna

Konseljsalen i Festvåningen på Stockholms slott har använts för sitt ändamål sedan cirka 1870. Salen användes som matsal under Gustaf III:s regeringstid.

Ska Stefan Löfven, 61, sitta kvar? Eller blir det Ulf Kristersson, 54, som tar över rodret? Och på läktaren sitter Jimmie Åkesson, 39, med svärdet som kan fälla i princip vem som helst. Det är frustrerande för många medborgare och somliga påverkas ännu mer direkt av ovissheten.

Kung Carl Gustaf, 72, står redo för att bjuda in till konselj så fort en ny regering har tillträtt. Men frågan är när det kan ske? Kungens kalender är ju fulltecknad med bland annat en resa till Hongkong och dessutom inkommande statsbesök.

– Det ska ju bli en skifteskonselj på Kungliga slottet som vi planerar för, men som vi inte vet när den kan äga rum. Men vi har självklart en beredskap kring regeringsbildningen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Det är först efter skifteskonseljen som det formella regeringsskiftet kan äga rum varför det är viktigt att kungen skyndsamt bjuder in till konselj med efterföljande lunch.

Och som om kungens bekymmer med skifteskonseljen inte räcker. Han förväntas även bjuda in till riksdagssupé. Det är en supé för samtliga 349 riksdagsledamöter, riksdagens ledning, talmännen samt regeringen. Omkring 400 personer ska bjudas på middag på slottet.

Normalt sett ska riksdagssupén hållas i anslutning till valet men eftersom regeringsbildningen dragit ut rekordlångt så svävar kungen i ovisshet även därvidlag.

För kungen har den utdragna processen med regeringsbildningen blivit en veritabel mardröm.