Silvia om de okända behandlingarna med elchocker

Elchocker, depressioner och psykisk ohälsa.
Nu avslöjar Silvia de mörka hemligheterna från sin barndom.
Drottningen är ovanligt öppenhjärtig i en lång intervju inför sin 75-årsdag.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Gittan Larsson

| 2018-12-14 kl 17:05 |

ProvaPremium

Dagen före julafton, den 23 december, fyller Silvia 75 år och drottningen är högaktuell.

I en timslång intervju med SVT-veteranen Claes Elfsberg, 70, berättar Silvia nya detaljer från sin barndom och tonårstid.

Bild 1 av 6silvia depressioner stor 1 - Stoppa Pressarna

Nu berättar drottning Silvia om de okända behandlingarna med elchocker mot depression.
Bild 2 av 6silvia depressioner stor6 - Stoppa Pressarna

Alice och Walther Sommerlath vid dopet av kronprinsessan Victoria den 27 september 1977.
Bild 3 av 6silvia depressioner stor5 - Stoppa Pressarna

Drottningen med sina föräldrar Alice och Walther Sommerlath.
Bild 4 av 6silvia depressioner stor3 - Stoppa Pressarna

Silvia har haft en både hektisk och tung höst inför sin 75-årsdag. Drottningen har rest mycket och samtidigt gick käre släktingen Oscar "Oscis" Bernadotte bort.
Bild 5 av 6silvia depressioner stor1 - Stoppa Pressarna

Drottningens barndom kom att präglas av mammans depressioner.
Bild 6 av 6silvia depressioner stor4 - Stoppa Pressarna

Kungen och Silvia i Tyskland 1984 med pappa Walther Sommerlath till vänster och brodern Ralf Sommerlath längst till höger.

Och det är nya mörka uppgifter som kommer fram kring drottningens uppväxt, saker som hon aldrig avslöjat tidigare.

Silvias mamma Alice Sommerlath avled 1997 och drottningen har tidigare öppen med att hennes mor led svårt av demens mot slutet av sin levnad. Nu berättar drottningen om att mamma Alice var svårt anfäktad av psykisk ohälsa och depressioner när Silvia var i tonåren.

För mamma Alice var andra världskriget en jobbig period på många sätt. Hennes bror skickades från Brasilien till Italien för att kämpa mot tyskarna.

– Det var väldigt tungt, särskilt som min mor var brasilianska och gift med en tysk och bodde i Tyskland. Det var en mycket svår tid som man aldrig talade om, säger Silvia i intervjun, rapporterar Svensk Damtidning.

Mamma Alice kval kring brodern och maken och relationen mellan hennes två länder var ett tungt dilemma men det var inget man diskuterade öppet i familjen Sommerlath. På den tiden var det vanligt att man undertryckte problem istället för att tala öppet om dem.
– Nej det gjorde man inte. Jag tror att det var ett sätt att skydda sig, man talade inte om det som hade varit så svårt. Min mor reagerade på annat sätt, hon fick djupa depressioner efteråt. Ibland var det kortare perioder, ibland längre, säger Silvia.

Alice Sommerlath fick behandling mot sina depressioner. Metoderna man använde vid den här tiden var på många sätt annorlunda än de som är gängse idag även om det förekommer terapi med elchocker i dag.

– Hon fick ju mediciner och elchocker. Det var skrämmande, men hon mådde bra efteråt. Men idag är det många som säger att det var det som gav henne demensen senare, att man gav henne elchocker i båda hjärnhalvorna. Idag vet man mer och ger bara elchocker i den ena hjärnhalvan, säger Silvia som är mycket engagerad i kampen mot Alzheimers sjukdom.

För Silvia var mammans sjukdom svår på många sätt, dessutom var hon i en mycket känslig ålder.
– Jag var fjorton-femton år, det här var ungefär när vi hade flyttat tillbaka till Tyskland. Men hon var deprimerad redan innan dess också, men då var jag för liten för att märka det.

Silvias pappa Walther Sommerlath, som gick bort 1990, var mycket engagerad i sin hustrus väl och ve. Han gjorde allt för att ta hand om Alice.
– Min far var en mycket fin person som försökte att skydda henne och han var alltid med när hon fick sin behandling, berättar drottning Silvia i programmet och fortsätter: 

– Så vi behövde inte känna det stora allvaret i det, han gav oss möjlighet att ha en lycklig ungdom trots att hon var sjuk.