Minnesord

Så minns kändisarna Lasse Berghagen

Älskad av alla.
Kändissverige minns Lasse Berghagen.
Den ikoniska sångaren gick hem i alla läger.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2023-10-19 kl 17:05 |

ProvaPremium

Lasse Berghagen somnade in efter en tids sjukdom på tisdagsmorgonen den 19:e oktober.

Sångaren bytte hjärtklaff i början av september och efter att komplikationer tillstött tvingades läkarna hålla honom nedsövd.

Bild 1 av 8Lasse Berghagen Vannerna Minns Stor - Stoppa Pressarna

En fin och äkta person. Kollegerna och vännerna har vittnat om den fina vännen Lasse Berghagen.
Bild 2 av 8pernilla wahlgren allsang svt2 - Stoppa Pressarna

Anders Lundin efterträdde Lasse Berghagen i "Allsång på Skansen".
Bild 3 av 8Pernilla Wahlgren Allsang Stor3 - Stoppa Pressarna

Pernilla Wahlgren hade redan som barn idolbilder på Lasse Berghagen i sitt rum.
Bild 4 av 8Loa Falkman Utbrott Stor7 - Stoppa Pressarna

Loa Falkmans och Björn Skifs vänskap tog slut efter mobbningsanklagelserna.
Bild 5 av 8- Stoppa Pressarna

Måns Zelmerlöw berättar om Lasse Berghagens förmåga att se även den lilla människan.
Bild 6 av 8sanna nielsen berghagen stor4 - Stoppa Pressarna

Lasse Berghagen hade en nära relation till Sanna Nielsen sedan flera år tillbaka.
Bild 7 av 8Kristin Kaspersen Karleksfortvivlan Stor - Stoppa Pressarna

Kristin Kaspersen har det motigt just nu och behöver byta inriktning i sitt liv.
Bild 8 av 8plura spriten drogerna ryggen doden 5 - Stoppa Pressarna

Plura Jonsson i Eldkvarn talade med Berghagen för två månader sedan. De höll kontakten efter att de lärt känna varandra i "Så mycket bättre".

Efter drygt tio dygn väcktes sångaren men läget var fortsatt kritiskt och han vårdades på intensivvårdsavdelningen på Karolinska sjukhuset norr om Stockholm.

Återhämtade sig aldrig

Till slut orkade inte hjärtat längre – Lasse Berghagen blev 78 år.

– Lars Berghagen, vår Larsan, har i dag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån, skriver familjen i ett mejl till nyhetsbyrån TT.

Han var älskad både som sångare och programledare. Den gänglige artisten nådde över alla generationsgränser och bland kollegerna i nöjesbranschen var han genuint älskad.

Programledaren Kristin Kaspersen, 54, skriver på Instagram: 

– Finaste finaste Lasse! Du orkade inte längre men som du kämpat! Tack för att du alltid visat mig kärlek och omtanke, skriver Kristin vars mamma Barbro ”Lill-Babs” Svensson var gift med Lasse på 60-talet.

Det går inte att ta miste på att Kristin Kaspersen är berörd av bortgången, genom åren hade de bägge en nära kontakt.

– Tack för skratt och bus och för alla dina fina sms genom åren med pepp. Nu lyser du, som den stjärna du är, upp vår himmel med de andra stjärnorna. Sjung med mamma och ta en whisky när du jammar med dina musikanter och kollegor, skriver den blonda halvnorskan.

Lasse Berghagens bortgång berör hela nationen. Statsminister Ulf Kristersson, 59, är bara en av oss alla som minns sångaren med den varma rösten och den härliga glimten i ögat.

– Möts av det sorgliga beskedet att Lasse Berghagen har gått bort. ”Teddybjörnen Fredriksson”, ”En kväll i juni”, Allsång på Skansen, och mycket mycket mer. Tack för allt Lasse. Jag och många svenskar med mig kommer att minnas dig med värme, skriver Ulf Kristersson på Instagram, rapporterar Expressen.

Pernilla Wahlgren, 55, har numera Lasses gamla jobb som programledare för ”Allsång på Skansen”, hon har känt sångaren i hela sitt liv.

– Lasse var en otroligt varm och omhändertagande människa. Jag blev rörd över sms:et jag fick när jag tog över ”Allsången”. För mig har han alltid funnits där, jag hade till och med honom som idolbild i mitt rum, säger Pernilla Wahlgren till Expressen.

När Lasse Berghagen slutade med ”Allsång på Skansen” 2003 var det Anders Lundin, 65, som efterträdde honom.

– Jag minns honom som en stor, varm och glad person som hade ett väldigt charmigt sätt. Han kunde ringa plötsligt ibland och så hade han sett något han tyckte var väldigt bra och så ville han säga det, säger Anders Lundin.

Sanna Nielsen, 38, blev sedermera programledare och hon träffade Lasse Berghagen redan när hon som elvaåring slog igenom med låten ”Till en fågel”.

– Det här gör så ont. Jag kommer alltid minnas dig som den varmaste, snällaste, roligaste och klokaste människa jag har mött, skriver Sanna Nielsen i ett sms till Expressen.

Månade om sina medmänniskor

För Sanna Nielsen blir bortgången väldigt personlig:

– Du såg den nervösa lilla tjejen ta sina stapplande steg ut på allsångsscenen för första gången och du höll min hand och guidade mig så fint igenom hela programmet, skriver hon vidare.

Stjärnan från Eldkvarn, Plura Jonsson, 72, lärde känna Lasse Berghagen då de båda medverkade i TV4-succén ”Så mycket bättre”.

– Han var väldigt omtänksam. Vi gjorde ”Så mycket bättre” tillsammans för en massa år sedan, men har haft kontakt genom åren, berättar Plura och fortsätter:

– Vi pratade för två månader sedan. Det var han som ringde då och ville kolla läget, hur jag mådde och så där. Han var mån om min hälsa.

Även Måns Zelmerlöw, 37, fick prova på att leda ”Allsång på Skansen”. Han minns Berghagen med värme.

– Lasse var en stor förebild för mig och en av de vänligaste, varmaste människor jag mött. Han kunde allas namn, mindes deras historia och intresserade sig för vartenda ord de sa. Han kommer vara enormt saknad, skriver Måns Zelmerlöw till Expressen.

Skådespelaren och sångaren Loa Falkman, 76, var sedan många år tillbaka nära vän med Berghagen

– Lasse, du kommer vara otroligt saknad av väldigt många. Det var en ära att få lära känna dig och jobba med dig. Fin människa. Tycker väldigt mycket om dig, skriver Loa Falkman.