Brott och straff

Myndighetens körkortsbeslut för Hans Shimoda efter rattfyllan

Tuffa bud.
Stoppa Pressarna kan nu avslöja det nya myndighetsbeslutet kring Hans Shimoda.
Den profilerade reportern på Aftonbladet har åkt på en ny smäll.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2024-06-13 kl 17:47 |

ProvaPremium

Hans Shimoda, 60, har det inte lätt.

Han åkte fast för rattfylla den 12 juni förra året efter att ha kraschat med sin vespa på Skeppsbron i Stockholm, inte långt från kungliga slottet.

Bild 1 av 10hans shimoda atalas rattfylla stor - Stoppa Pressarna

Nu kommer nästa smäll för Hans Shimoda efter rattfylleridomen. På bilden ovan vårdas hustrun Anna Shimoda efter kraschen.
Bild 2 av 10hans shimoda dricker ol stor - Stoppa Pressarna

Ögonvittnen berättar i polisförhör om det intryck de fick av Hans Shimoda efter den vådliga kraschen.
Bild 3 av 10Hans Shimoda Drack DirektNY Stor - Stoppa Pressarna

Sex dagar efter att Hans Shimodas hustru låg skadad på gatan efter den misstänkta rattfyllan valde han att festa till det igen.
Bild 4 av 10Hans Shimoda Alkoholism Stor - Stoppa Pressarna

Hans Shimoda är medveten om farorna med alkohol i sitt arbete, något han berättat om i en intervju.
Bild 5 av 10Hans Shimoda Fel Stamning Stor - Stoppa Pressarna

Den 8 mars inställde sig Hans Shimoda i Stockholms tingsrätt. Rättegången inleddes dramatiskt, domen kom ett par veckor senare.
Bild 6 av 10Hans Shimoda Rattegang Stor1 - Stoppa Pressarna

Här ser vi en nedstämd och moloken Hans Shimoda gå sitt öde till mötes i rättssalen i Stockholms tingsrätt. Han kan tvingas lämna blodprover för att bevisa nykterhet om han vill ha tillbaka sitt körkort.
Bild 7 av 10hans shimoda atalad rattfylleri stor - Stoppa Pressarna

Hans Shimoda blev snabbt förhörd av polis efter den våldsamma kraschen och misstänkta rattfyllan.
Bild 8 av 10Hans Shimoda Rattfylla Stor5 - Stoppa Pressarna

Olyckan inträffade den 12 juni förra året. Det var strax före slussplan som Hans Shimoda misstänks ha kört in i sidan av en BMW. I närheten ligger tre daghem.
Bild 9 av 10Hans Shimoda Rattfylla Stor6 - Stoppa Pressarna

Här ser vi analyssvaret av Hans Shimodas blodprov efter den misstänkta rattfyllan.
Bild 10 av 10Hans Shimoda Rattfylla Stor7 - Stoppa Pressarna

Här är en beskrivning av olyckan. BMW:n svängde vänster medan Hans Shimoda kom körande i bussfilen.

Shimoda och hans 22 år yngre blonda hustru, Anna Shimoda, 38, hade varit på en tillställning i närheten av Nybroplan i Stockholm.

Kedjehus i Nacka

Den rutinerade reportern drack flera öl men tyckte ändå det var en bra idé att ta vespan hem till kedjehuset i Nacka söder om Stockholm.

Strax före Slussplan var olyckan framme – Hans Shimoda kraschade rätt in i sidan på en svart BMW som gjorde en vänstersväng.

Smällen blev våldsam. Anna Shimoda slungades med full kraft ner i gatan, på fötterna bar hon ett par nätta sandaletter.

Hans Shimoda kastades även han i marken – så illa att han tvingades till operation ett par dagar senare.

Hustrun Anna Shimoda skrek av smärtor och rädsla. Initialt fruktande man att den blonda nöjesreportern drabbats av svåra ryggskador.

Ambulans körde henne med ilfart till Södersjukhuset i Stockholm, hon var upplagd på en specialbår i hårdplast för ryggmärgspatienter.

Efter omplåstring kunde hon skrivas ut från sjukhuset.

Hans Shimoda dömdes för rattfylleri och för att ha brutit mot trafikförordningen då han körde i en bussfil strax före den ödesdigra kraschen.

När Aftonbladet blev varse om rattfyllan, tack vare Stoppa Pressarnas avslöjande, valde man att stänga av Shimoda.

När han väl blev dömd för brottet tog tidningen tillbaka honom – en minst sagt bakvänd ordning som har fått flera i mediebranschen att reagera.

Det gängse är annars att man antas vara oskyldig till dess att dom fallit, därefter straffas man. Men med Aftonbladets något hemvävda logik är det precis tvärtom.

Nu arbetar alltså ett dömt rattfyllo på Aftonbladet, det kan vara svårt att låta honom intervjua trafikoffer för rattfylleri och ska en dömd brottsling få intervjua exempelvis statsminister Ulf Kristersson, 60, om skärpta lagar för rattfylleri?

Nu kommer nästa smäll för Hans Shimoda.

Stoppa Pressarna kan avslöja att Aftonbladet-profilens körkort har återkallats tillsvidare av Transportstyrelsen.

Beslutet fattades den 12 juni – på dagen ett år efter Shimodas fyllekrasch.

– Transportstyrelsen beslutar att återkalla ditt körkort tillsvidare, återkallelsetiden för ditt körkort bestäms till tolv månader, står att läsa i beslutet som Stoppa Pressarna har exklusiv tillgång till.

I beslutet står vidare:

– Återkallelsetiden börjar den dag du bekräftar att du har tagit emot det här beslutet eller den dag ditt körkort överlämnas till Transportstyrelsen.

Hans Shimoda informeras även om att:

– Beslutet gäller omedelbart, även om du överklagar. Transportstyrelsen kommer avgöra ärendet slutgiltigt när tiden för att ansöka om körkort med alkolås har gått ut.

Därefter redogör myndigheten för ärendet:

– Du har gjort dig skyldig till rattfylleri den 12 juni 2023, enligt en dom som vunnit laga kraft. Den uppmätta alkoholkoncentrationen var 0,58 promille i blodet.

Vi har informerat dig om att frågan om ditt innehav ska ses över. Transportstyrelsen har läst ditt yttrande.

Slutligen kommer myndigheten med sina skäl för beslutet:

– Du har gjort dig skyldig till rattfylleri eftersom du har möjlighet att ansöka om körkort med villkor om alkolås fattar vi ett beslut som gäller tills vidare i väntan på ett slutgiltigt avgörande, skriver myndigheten och fortsätter:

– Vi ser ingen anledning att bestämma någon annan återkallelsetid än den som man normalt får vid ett rattfylleri, även när vi tar hänsyn till dina synpunkter. Du har möjlighet att yttra dig och ansöka om körkort med villkor om alkolås.

Körkortstillstånd

Man avslutar det skarpa brevet till Shimoda:

– Yttrandet att ansöka om ett körkort med särskilda villkor om alkolås ska ha kommit till oss senast den 10 juli 2024. Vi kommer fatta ett slutgiltigt beslut även om du inte har yttrat dig i tid.

För Hans Shimoda väntar nu en tid utan körkort, det blir många taxiresor för Aftonbladet att betala.

För att få tillbaka sitt körkort så måste Hans Shimoda ansöka om körkortstillstånd. Den som är specialintresserad kan höra på hela rättegången här.

När han ansöker om körkortstillstånd efter rattfylleriet, kommer Transportstyrelsen ålägga honom att lämna prover och läkarintyg för att styrka nykterhet.

Vet du mer om Hans Shimoda och hans livsföring? Har du bilder, filmer eller ljudupptagningar? Kontakta Stoppa Pressarna här! Du är garanterad anonymitet och skyddad som källa i enlighet med grundlagen. Alla tips som leder till publicering arvoderas.