Brott och straff

Mette-Marits första ord om skandalen med sonen Marius

Nu väljer hon att tala.
Kronprinsessan Mette-Marit har för första gången fått direkta frågor kring misshandels- och kokainskandalen med sonen Marius Borg Høiby.
Det är en skakad kunglighet som tar till orda.

 

 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2024-09-11 kl 11:25 |

ProvaPremium

Marius Borg Høiby, 27, greps av polisen de 4 augusti. Han misstänks för misshandel av sin tidigare flickvän, olaga hot, skadegörelse och narkotikabrott.

När polisen anlände till den 20-åriga kvinnans hem möttes de av ett kaos.

Bild 1 av 10Mette Marit Forsta Ord Marius Stor - Stoppa Pressarna

Nu kan hon inte fly längre. Kronprinsessan Mette-Marit har sagt sina fösta ord om kokan- och misshandelsskandalen med sonen Marius Borg Høiby.
Bild 2 av 10Mette Marit Forsta Ord Marius Stor1 - Stoppa Pressarna

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit ställdes mot väggen i samband med ett skolbesök i norska Trøndelag.
Bild 3 av 10Mette Marit Forsta Ord Marius Stor2 - Stoppa Pressarna

Här äter Mette-Marit och maken en smarrig skollunch, sedan tvingades kronprinsessan möta medieuppbådet.
Bild 4 av 10Mette Marit Forsta Ord Marius Stor3 - Stoppa Pressarna

Mette-Marit gjorde sitt bästa för att hålla masken under sitt besök i norska länet Trøndelag nyligen. Familjen är dock skandaliserad.
Bild 5 av 10Marius Borg Hoiby Portad Brollop Stor - Stoppa Pressarna

Marius Borg Høiby portades från ett kändisbröllop i italienska Toscana. Norrmannen var inte välkommen längre efter att andra gäster reagerat. Hans ställning i societeten är nu ett minne blott.
Bild 6 av 10Marius Borg Hoiby Kokain Stor - Stoppa Pressarna

Marius Borg Høiby har en lång historia av kokainmissbruk.
Bild 7 av 10Marius Borg Hoiby Stor 1 - Stoppa Pressarna

Marius Borg Høiby har direkta kopplingar till kurdiska räven, Rawa Majid.
Bild 8 av 10Marius Borg Hoby Tredje Kvinna Stor2 - Stoppa Pressarna

Nora Haukland var tillsammans med Borg Høiby i ett år. Han påstås ha slagit henne vid upprepade tillfällen. Nu har hon tvingats fly från Norge efter att hon blivit mordhotad.
Bild 9 av 10Marius Borg Julia Stor3 - Stoppa Pressarna

Juliane Snekkestads anklagelser mot Marius Borg Høiby slog ner som en bomb i Norge.
Bild 10 av 10Maris Borg Hoiby Nya Anklagelser Stor - Stoppa Pressarna

Marius Borg Høibys rykte är för alltid raserat.

Den unga kvinnan blödde från huvudet, hade strypmärken på halsen och lägenheten var sönderslagen.

Greps vid skola

En kristallkrona hade slitits ner från taket och krossats mot golvet, glasprismor låg utspridda.

Möbler vad sönderslagna, porslin krossat och i väggen satt en stor kniv inkörd.

Polisen fick kontakt med Marius Borg Høiby och han gick med på att överlämna sig själv frivilligt.

Han greps utanför en skola, inte långt från det kungliga godset Skaugum där kronprinsessan Mette-Marit, 51, och kronprins Haakon, 51, bor.

Marius Borg Høiby bor i ett hus invid huvudbyggnaden och för att undvika ett gripande inne på godset avtalade han med polisen om att låta sig tas vid skolan i närheten.

Gripandet ska ha gått lugnt till.

Mette-Marits son fördes till polisstationen där han förhördes och fick lämna blodprov. Polisen vill se om han tagit några droger – efter 30 timmar i fängsligt förvar släpptes den blonde norrmannen.

Skandalen briserade i media och det norska folket chockades.

Ett par dagar senare gick Marius Borg Høiby själv ut och bekräftade att han misshandlat sin exflickvän samt att det skett under ett rus orsakat av alkohol och kokain.

– Förra helgen hände något som aldrig borde ha hänt. Jag utövade våld och förstörde föremål i en lägenhet i berusning av alkohol och kokain efter ett gräl, skrev han bland annat i ett uttalande som förmedlades till media av hans advokat.

Norrmannen talade även om att han lider av flera psykiska diagnoser och att han var beredd på att ta sitt straff.

Skandalen växte sedan ytterligare när två tidigare flickvänner gick ut och avslöjade att Marius Borg Høiby misshandlat även dem – både fysiskt och psykiskt.

Det började med att modellen Juliane Snekkestad, 29, skrev på sina sociala medier om det helvete hon haft under sin fyra år långa relation med Marius Borg Høiby.

Ett par dagar senare var det Nora Haukland, 27, som berättade om sina erfarenheter under sin ett år långa relation med norrmannen.

Han ska ha slagit henne i ansiktet med knuten näve, tagit strypgrepp på henne och även vandaliserat hennes hem och även Noras mammas hem.

Nu uttalar sig kronprinsessan Mette-Marit om händelsen för första gången.

Marius Borg Høiby räknas till den norska kungafamiljen, men han har ingen kunglig titel han har dock åtnjutit alla privilegier det innebär att vara kunglig under hela sin uppväxt och har fortsatt att sponsras av sina förmögna föräldrar som lever på det norska folkets skattepengar.

Marius Borg Høiby är misstänkt för skadegörelse och ”kroppskrenkelse”, vilket innebär misshandel eller fysiskt ofredande.

Nu rapporterar Expressen att Marius har förhörts av polis gällande sina kopplingar till kriminella nätverk, skriver Hänt.

Oslopolisen bekräftar för norska Se og Hør att polis besökte Marius redan förra året för att ”varna” honom angående sina kopplingar till kriminella miljöer.

– Det var nödvändigt eftersom polisen ansvarar för kungafamiljens säkerhet, säger Frode Larsen vid Oslopolisen till tidningen.

Marius Borg Høiby har direkta kopplingar med en djupt kriminell 38-årig norrman som samarbetar med det svenska Foxtronätverket och Rawa Majid, 38, mer känd som den ”Kurdiske räven”.

Väckt ilska

Det var efter avslöjandet om polisens samtal med Marius Borg Høiby som norska kronprinsessan uttalade sig för första gången, enligt Expressen.

Under ett besök i norska Trøndelag där Mette-Marit var tillsammans kronprins Haakon kunde den blonda kungligheten inte längre fly från frågorna.

– Av respekt för alla inblandade i detta fallet ber jag om er förståelse för att jag inte vill kommentera det här, säger kronprinsessan Mette-Marit.

Hon har själv trampat i klaveret under skandalen som hotar den norska monarkin på djupet.

Under skandalen har hon kontaktat den 20-åriga kvinnan – ett förfarande som har väckt ilska, bestörtning och förvåning inte minst hos den norska advokatkåren.

Att kontakta ett brottsoffer under en pågående polisutredning innebär att du löper risken att bli anklaga för att försöka påverka målsäganden – något som kan vara brottsligt.

Att Mette-Marit uppvisar ett så bristande omdöme är något som fått flera erfarna norska jurister att reagera mycket starkt.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!