Brott och straff

Efter kokainlarm: Mette-Marit stängs av

Gränsen är passerad.
Kokainlarmet blev för mycket.
Nu stängs kronprinsessan Mette-Marit av – den blonda norskan får inte utföra några kungliga plikter.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2024-09-18 kl 05:58 |

ProvaPremium

Det norska folket kan knappt tro att det är sant.

Deras dysfunktionella kungahus är på god väg att implodera och nu höjs allt fler röster för att det lilla stolta oljelandet med sina vackra fjordar och fjäll ska bli en republik.

Bild 1 av 8Mette Marit Kokainlarm StorNY - Stoppa Pressarna

Norska hovet har fått nog. Efter kokainlarmet stängs nu kronprinsessan Mette-Marit av.
Bild 2 av 8Kronprinsessan Mette Marit Press Stor3jpg - Stoppa Pressarna

De norska kungligheterna är hårt pressade av kokain- och misshandelsskandalen.
Bild 3 av 8Marius Borg Hoiby Kokainfest Stor1 - Stoppa Pressarna

Prinsessan Märtha Louise och Shaman Durek var tidigare skandalparet nummer ett i norska kungahuset. Nu har Marius Borg Høiby passerat dem med råge.
Bild 4 av 8Kronprinsessan Mette Marit Press Stor2jpg - Stoppa Pressarna

Kronprinsessparet utsattes för fräna frågor av medieuppbådet men vägrade svara efter kokainlarmet.
Bild 5 av 8Marius Borg Hoiby Mordhot Stor1 - Stoppa Pressarna

I den här stugan i norska Gausdal slog polisens insatsstyrka till och grep Marius Borg Høiby i helgen.
Bild 6 av 8Kronprinsessan Mette Marit Kriminell Koppling Stor - Stoppa Pressarna

Kronprinsessparet kände till att Marius Borg Høiby umgicks med djupt kriminella personer.
Bild 7 av 8Marius Borg Hoiby Mordhot Stor - Stoppa Pressarna

Nu misstänks Marius Borg Høiby för att ha mordhotat en man. Skandalen med Mette-Marits son växer.
Bild 8 av 8Marius Borg Hoiby Stor 1 - Stoppa Pressarna

Marius Borg Høiby har direkta kopplingar till kurdiska räven, Rawa Majid.

Norges kungahus har en lång och märklig historia av skandaler.

Könssjukdomar via andar

Prinsessan Märtha-Louises, 52, framlidne make Ari Behn ställde till med både det ena och det andra, speciellt när han var nybliven medlem av det norska kungahuset.

Efter skilsmässan blev det ur askan i elden för de norska undersåtarna. Prinsessan Märtha Louises smak när det kommer till karlar är minst sagt diskutabel.

När hon träffade Shaman Durek, 49, trodde många det var ett skämt. Han togs inte direkt emot med öppna armar.

Norrmännen häpnade över att deras prinsessa valt att bli tillsammans med en bisexuell shaman och därtill före detta kokainist och alkoholist från Los Angeles.

Man ville dock ge honom chansen. Men det blev värre – mycket värre.

Shaman Durek är en charlatan i ordets rätta bemärkelse och han har bland annat marknadsfört och sålt något slags medaljong som påstås skydda mot covid-19.

Därtill har han i en (sedermera stoppad) bok konstaterat att olyckliga barn kan ge sig själva dödlig cancer medan andar kan överföra sexuella sjukdomar. Nipprigt är bara förnamnet.

Precis när Shamanen verkade finna sin plats i korgen och lugna ner sig – efter att kung Harald, 87, tagit både honom och prinsessan Märtha Louise i örat kom nästa skandal – den värsta skandalen i den norska monarkins historia.

Att polisens insatsstyrka slår in dörren på en fjällstuga och griper kronprinsessans son låter som ett osannolikt och dåligt filmmanus.

Det blir inte mycket bättre av att polisen hittar narkotika, vapen och en grovt kriminell 38-årig man i samma ”hytte”.

Skandalen med Marius Borg Høiby, 27, saknar motstycke och än har vi inte sett det sista. Var förvissade om att det kommer fram mer, mycket mer.

Det var den 4 augusti som Mette-Marits son anhölls som misstänkt för ett våldsbrott riktat mot en kvinna i 20-årsåldern.

Sedan tog det bara ett par dygn så kom ytterligare två exflickvänner fram och vittnade om att även de hade blivit misshandlade av norrmannen som tillhört kungafamiljen sedan han var fyra år.

Därefter har Marius Borg Høiby belagts med besöks- och kontaktförbud – som han brutit emot och dessutom är han misstänkt för att ha mordhotat en man och därtill stulit en elsparkcykel.

Marius Borg Høiby har själv gått ut och erkänt att han misshandlat den unga kvinnan och självfallet fick han med att par rader där han ägnade sig åt självömkan som är så gängse bland missbrukare.

– Förra helgen hände något som aldrig borde ha hänt. Jag utövade och förstörde föremål i en lägenhet i berusning av alkohol och kokain efter ett gräl, sa han i ett uttalande till NRK.

Kokainlarm

I samband med uttalandet lovade han att söka vård för sina problem och uppgav att han i många år lidit av missbruksproblem och psykisk ohälsa, men ingen verkade tycka synd om norrmannen.

Kronprinsessan Mette-Marit har hanterat skandalen på ett uselt sätt. Hon har fått skarp kritik för att ha kontaktat brottsoffret och dessutom har hon vägrat uttala sig om sin sons bravader.

– Vi tycker inte att det är rätt att vi lägger oss i frågan. Vi kommer inte säga något mer om de frågorna, sa Mette-Marit på en presskonferens i förra veckan, rapporterar Hänt.

Det har även framkommit att Marius Borg Høiby redan 2017 greps av polisen under kokainpåverkan och att hans kokainmissbruk har varit känt i vida kretsar – även av föräldrarna, Mette-Marit och kronprins Haakon, 51.

Kokainlarmet har blivit för mycket för norska hovet som nu har stängt av Mette-Marit från alla officiella uppdrag.

Efter skandalerna och kokainlarmet så är Mette-Marits namn helt frånvarande i hovets kalender över de kungligas publika aktiviteter.

Det är nog lika bra, Norge vill inte se mer av henne eller hennes son längre.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!