Livets förgänglighet

Drottning Silvias tunga sorg efter dödsfallet i familjen

Hur ska hon orka?
Drottning Silvia har drabbats av ett dödsfall i familjen.
Nu tvingas kungligheten ställa in flera åtaganden.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2024-09-19 kl 05:15 |

ProvaPremium

Drottning Silvia, 80, är till åren kommen och har de senaste åren tvingats vänja sig vid att skaran med vänner tunnas ut – de går bort helt enkelt.

Nu har vår älskade drottning drabbats av ett tungt dödsfall i familjen. Det är Silvias storebror, Ralf Sommerlaths, 95, hustru Charlotte Sommerlath som har gått bort.

Bild 1 av 8Drottning Silvia Dodsfall Stor - Stoppa Pressarna

Drottning Silvia har sorg. Hennes älskade svägerska har gått bort.
Bild 2 av 8Drottning Silvia Dodsfall Stor1 - Stoppa Pressarna

Statsminister Ulf Kristersson (M) och drottning Silvia vid riksmötets öppnande. Silvia har jobbat hektiskt på sistone, hon borde verkligen ta det lite lugnare.
Bild 3 av 8Drottning Silvia Dodsfall Stor2 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia arbetar väldigt hårt, det är dags att börja inse att de inte lever för evigt och unna sig lite vila någon gång ibland.
Bild 4 av 8Drottning Silvia Dodsfall Stor3 - Stoppa Pressarna

Charlotte de Toledo Sommerlath var gift med Silvias älskade storebror, Ralf de Toledo Sommerlath. Nu är hon avliden.
Bild 5 av 8Drottning Silvia Dodsfall Stor4 - Stoppa Pressarna

Här är Ralf Sommerlath och Charlotte de Toledo Sommerlath i Stockholm i samband med prinsessan Madeleines bröllop.
Bild 6 av 8Drottning Silvia Stor1 - Stoppa Pressarna

Stackars drottning Silvia, hon blev sjuk på kvällen i samband med riksmötets öppnande och ställde in besöket på operan, det var klokt av henne.
Bild 7 av 8Drottning Silvia Krismote Stor - Stoppa Pressarna

Drottning Silvia avbröt sin vistelse i Paris-OS och for i ilfart till Belgien. Hon återvände senare för Tom Cruises skull.
Bild 8 av 8Kung Carl Gustaf Duplantis Stor2 - Stoppa Pressarna

Drottning Silvia jublade på VIP-läktaren när världsrekordhoppet kom. Sedan tvingades hon lämna Paris och OS.

För drottning Silvia är det hela mycket sorgligt. Dessutom ställer det till för tyskan ur ett rent jobbperspektiv.

Okänd dödstid

På fredag skulle Silvia och skandaldrabbade norska drottning Sonja, 87, ha invigt höstens stora utställning på Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm.

Bara två dygn före kom det sorgliga beskedet. Drottning Silvia kan inte närvara på grund av dödsfallet.

Norska drottning Sonja, som har sådana problem med sitt barnbarn, Marius Borg Høiby, 27, tvingas nu inviga inställningen själv.

– Anledningen till att drottningen tyvärr inte kan delta är att drottningens svägerska, hennes bror Ralf Sommerlaths hustru Charlotte, har gått bort. På fredag är det en privat begravning, säger hovets informationschef Margareta Thorgren, 61, till Svensk Damtidning.

Av någon outgrundlig anledning har hovet har inte kommunicerat exakt när dödsfallet ska ha inträffat.

Drottning Silvia har haft en intensiv period av arbete och resande på sista tiden, just nu befinner hon sig i Berlin med 25-årsjubilerande World Childhood Foundation som ska inviga ett nytt barnhus i den tyska huvudstaden: Childhood-Haus.

Silvia kommer sannolikt resa från Berlin till Belgien idag där hennes bror Ralf Sommerlath bor och där begravningen ska ske.

Ralf Sommerlath bor i det lilla samhället Kettenis nära tyska gränsen.

Han är drottning Silvias äldste bror och det enda av hennes syskon som fortfarande är i livet: Jörg Sommerlath dog 2020 och Walther Sommerlath avled redan år 2006.

– Det är ett starkt band mellan syskonen och en fin sammanhållning i drottningens familj. De ställer upp för varandra, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt till Svensk Damtidning.

För drottning Silvia har det varit lite rörigt den senaste tiden. Hon tvingades lämna OS i Paris i förtid efter sjukdomslarm.

Kung Carl Gustaf, 78, och drottning Silvia hade haft fantastiska dagar i Paris.

Kungaparet hann knappt landa förrän Armand Duplantis, 24, tog OS-guld och satte ett nytt fantastiskt världsrekord i stavhopp inför ögonen på kungen och Silvia.

För Silvia betyder OS verkligen något. Hon var själv VIP-värdinna under OS i München 1972 och vi vet ju alla vad som hände där.

Kungen tittade på Silvia i sin kikare från en meters håll – han tyckte tysk-brasilianskan var så oändligt vacker.

Silvia skrattade åt flörten och ett samtal inleddes, ett samtal som pågår än idag, 52 år senare.

Det sa verkligen ”klick” mellan kungen och Silvia och under dagarna i Paris påmindes paret ständigt om sin fina kärlek till varandra.

Kungen, som till råga på allt är av fransk börd, älskar att vara i Paris, kärlekens huvudstad, med sin vackra hustru.

Sjukdomslarm

Sedan tvingades dock Silvia lämna tävlingarna i brådrasket efter otäckt sjukdomslarm.

– Hon har rest för att hälsa på sin bror som bor i Belgien, berättade hovets informationschef Margareta Thorgren för Expressen.

Silvia reste omedelbart till grannlandet Belgien och byn Kettnis utanför Liege. Silvia anlände dit bara timmar efter att hon fått meddelandet om sjukdomen.

Kung Carl Gustaf blev dock kvar och följde tävlingarna i Paris, han var på lagpingisfinalen och hejade på svenskarna som dock förlorade mot storfavoriten Kina.

Det mesta tyder på att drottning Silvia lämnade Paris-OS för att säga farväl till sin döende svägerska. En mycket sorglig påminnelse om livet förgänglighet för vår älskade drottning.

Samtidigt kan man önska att Silvia stannade upp lite i tillvaron, hon är trots allt 80 år och skulle inte behöva arbeta så mycket.

En önskan vore att prinsessan Madeleine, 42, skulle kunna rycka in och avlasta sin åldrade mor lite.

När nu Charlotte Sommerlath har gått bort får vi hoppas att Silvia och Madeleine reflekterar lite över detta och ser till att njuta lite mer av tillvaron samtidigt som hennes yngsta dotter förmår skärpa till sig och börjar jobba lite, om inte annat för sin mammas skull.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!