Hälsa på äldre dar

Olle Jönssons fruktan för sin sista tid i livet

Det blir inga sista ljuva år.
Nu berättar Olle Jönssons om sin fruktan inför döden.
Lasse Stefanz-stjärnan har svåra hälsoproblem.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Emma Andersson

| 2024-10-03 kl 11:56 |

ProvaPremium

Olle Jönsson, 68, har de senaste åren haft problem med hälsan.

I en intervju med Sverigemagasinet öppnar han nu upp sig om sina tankar kring den sista tiden.

Bild 1 av 8Olle Jonsson Sista Tiden Stor - Stoppa Pressarna

Nu berättar Olle Jönsson om sin fruktan för sin sista tid i livet. Sångaren har stora hälsoproblem.
Bild 2 av 8Olle Jonsson Sista Tiden Stor1 - Stoppa Pressarna

Lasse Stefanz tävlade med "En sång om sommaren" i Melodifestivalen i våras.
Bild 3 av 8Olle Jonsson Sista Tiden Stor2 - Stoppa Pressarna

Lasse Stefanz är fortfarande aktiva och turnerar flitigt.
Bild 4 av 8Olle Jonsson Sista Tiden Stor3 - Stoppa Pressarna

Olle Jönsson lider bland annat av diabetes.
Bild 5 av 8Nordman Droger Stor2 - Stoppa Pressarna

Olle Jönsson och Nordman under inspelningen av "Så mycket bättre".
Bild 6 av 8peter jihde dodsdom stor1 - Stoppa Pressarna

Lasse Stefanz-stjärnan Olle Jönsson har länge dragits med hälsoproblem.
Bild 7 av 8lasse stefanz sorg stor2 - Stoppa Pressarna

Olle Jönsson är svårt drabbad av flera sjukdomar.
Bild 8 av 8lasse stefanz sorg stor3 - Stoppa Pressarna

Kapellmästaren Christer Ericsson och Olle Jönsson.

– Jag hoppas att de blir smärtfria, säger han.

Lasse Stefanz är ett av Sveriges största dansband. Kristianstadbandets självklara frontfigur är Olle Jönsson som med sin röst, utstrålning och starka närvaro på scen förmår trollbinda publiken.

Bor ensligt

Han är ständigt aktuell och tillsammans med gitarristen Christer Ericsson, 72, och trummisen Gunnar Nilsson, 59, fortsätter bandet som uppträtt i över sex decennier och än hyser musikerna inga planer på att lägga av.

Olle Jönsson har dock anfäktats av svåra hälsoproblem de senaste åren och i en ny intervju öppnar sångaren upp sig och avslöjar sina tankar kring den sista tiden.

Olle och hustrun Gunilla Jönsson, 62, har varit tillsammans i över 42 år. De bor lite ensligt på en gård utanför Kristianstad i nordöstra Skåne.

För Olle Jönsson tar hans turnerande med Lasse Stefanz mycket tid, men han ser även till att umgås med sin älskade hustru och nyligen släpptes även sångarens självbiografi.

”Rösten speglar själen” heter självbiografin och det är Expressens ikoniske sport- och nöjeskrönikör Mats Olsson, 75, som skrivit boken i samarbete med sångaren.

Olle Jönsson är nöjd med sin självbiografi som han menar på stärker och lyfter dansbandskulturen.

– Absolut har boken stärkt Lasse Stefanz position, dansbandskulturen sågs länge som något katten släpat in. Jag är otroligt tacksam över att få möjligheten att skriva en bok. Och får jag en del av det svenska folket att läsa den får de förhoppningsvis en inblick i en ny värld som de kanske inte riktigt känner till, säger Olle Jönsson till Sverigemagasinet, rapporterar Hänt.

Olle Jönsson för en daglig kamp mot sin bristande hälsa.

När han medverkade i ”Så mycket bättre” avslöjade han bland annat att han lider av diagnosen familjär tremor, som leder till skakningar i bland annat händerna.

Han är även drabbad av typ 2-diabetes och till råga på allt har han även drabbats av både karpaltunnelsyndrom och fått en hjärtinfarkt.

– Alltså man kan säga såhär: om man har en bucketlist med sjukdomar har jag nått upp till de flesta. Man har diabetes, man har hjärtinfarkt och man har allt annat, har Olle tidigare sagt till Hänt.

En av Lasse Stefanz största hits är ”De sista ljuva åren” men för Olle Jönsson ser det dock mörkt ut – han riskerar att få en tuff tid under slutet av sin levnad.

– Jag hoppas att de blir smärtfria, jag vill försöka sköta mig själv så länge jag kan och inte bli beroende av andra. De kanske inte blir de bästa i våra i liv, som jag sjunger, men så bra det kan bli i alla fall, säger Olle.

När han medverkade i ”Så mycket bättre” var det riktigt illa ställt med sångaren. TV4-tittarna kunde dock inte riktigt se hur det var fatt med Olle Jönsson.

Dessutom anfäktades han av ett bristande självförtroende.

– Jag tänkte, klarar jag detta, är jag tillräckligt duktig? Jag tror kanske att det är ett friskhetstecken, så att man inte tar det för givet, har Olle Jönsson berättat i en stor intervju i Expressen.

För sex år sedan fick han läggas in akut på sjukhus då han drabbades av salmonella. Han har även drabbats av en tuff och omvälvande hjärtinfarkt.

Efter sjukhusvistelsen var han länge så svag att han tvingades sitta ner när han sjöng. Numera orkar han dock stå.

Oerhört tufft

Det finns en ständig rädsla för att han återigen ska drabbas eftersom salmonellan tog honom riktigt hårt, det kunde ha slutat riktigt illa.

– De sa till mig att nästa gång du känner den här känslan så släpp allt du har för händerna och bara åk in, för man kan få blodförgiftning och det kan ta en liksom, säger Olle Jönsson.

I ”Så mycket bättre” var de medverkande stjärnorna engagerade från tidig morgon till kväll och stjärnan från Lasse Stefanz var osäker på hur det skulle gå. Skulle han orka?

Han bar på en fruktan för sitt liv då han även har andra sjukdomar.

– Det enda jag var orolig för inför inspelningarna var diabetesen, men det funkade jättebra. Jag överträffade nog mig själv för jag trodde inte jag skulle orka med så mycket som jag gjorde. Är jag hemma brukar jag gå och vila någon timme mitt på dagen men jag behövde inte det där, berättar Olle Jönsson.

Inspelningarna var dock väldigt tröttsamma, Olle Jönsson klarade av det men det var oerhört tufft – inte minst var det väldigt känslomässigt omvälvande.

– Det var känslosamt för mig. Det fanns ju saker som man tänkte, fy så hemskt. Det är fantastiskt att många av de här människorna öppnade sig, det var saker man inte kunde ana. Det var det lite tårar och så där men mycket glädje också, berättar sångaren.