Edward Blom i infekterat köttbråk med SVT
Nu går skam på torra land.
Edward Blom kokar av ilska mot SVT.
Matprofilen rasar mot statstelevisionens nya ängsliga regler kring kött.
Stoppa Pressarna
| 2024-10-25 kl 17:41 |
Edward Blom, 53, är en av våra ledande matprofiler.
Den bildade gastronomen och författaren slår gärna ett slag för sinnlig njutning med mat.
LÄS MER: Kikki Danielsson i drama: ”Trodde jag skulle dö!”
Han har givit ut flera uppskattade kokböcker och räds inte för att ta debatten när så krävs.
Politisk aktivism
Nu är han vansinnig över SVT:s beslut att bara att servera vegetarisk mat när man bjuder på lunch vid större tillställningar – allt för klimatets skull hävdar det av skattemedel finansierade bolaget som röner så mycket kritik för sin världsfrånvända attityd.
Nu senast har SVT tvingats pausa programmet med konstnären Stina Wollter, 60, som har spritt flera antisemitiska inlägg på sina sociala medier.
LÄS MER: Prinsessan Madeleines privata skäl till beslutet med Chris
Hennes oförblommerade judehat väckte mycket ilska och till slut tvingades statstelevisionen backa och man pausar nu hennes program där hon skulle måla av och intervjua nakna kändisar.
SVT fortsätter dock att uppvisa ett minst sagt svajigt omdöme och det är många som anklagar den skattefinansierade kolossen för att ägna sig åt vänsteraktivism.
Edward Blom är rasande och hans anklagar nu public servicebolaget för att ägna sig åt politisk aktivism på sämsta möjliga sätt.
– Det påverkar trovärdigheten, säger gastronomen och författaren.
LÄS MER: Mette-Marit svårt sjuk efter Marius-skandalen
Det är SVT:s politiskt korrekta företagsledning som har beslutat att från och med årsskiftet bara servera vegetarisk mat när man bjuder på lunch vid möten med fler än tio personer.
Ledningen, vars löner finansieras av svenska skattebetalare, har beslutat att påbudet om vegetarisk mat även gäller vid inspelningar i produktioner som public servicebolaget finansierar.
– Sverige och därmed även SVT ska vara klimatneutralt till 2050 och nu tar vi nästa steg på vägen dit. När det gäller lunchmat vid större tillställningar så väljer vi framöver vegetariskt för att det avsevärt sänker klimatpåverkan jämfört med exempelvis kötträtter, sade någon Michael Österlund, divisionschef för programdivisionen på SVT till Journalisten tidigare i veckan, rapporterar Expressen.
Debattören Thomas Gür, 64, konstaterar att SVT är “fåntrattar” och det är många som förenas i hans förakt för beslutet och de ängsliga människor som ligger bakom det.
LÄS MER: Kristin Kaspersens ekonomiska kris – tvingas sälja av
Gastronomen och författaren Edward Blom är mycket skarp i sin kritik:
– Så jäkla sjukt – blir till att ta med matsäck om man har en inspelning. Men det stora problemet är att SVT inte kan ses som opartiska efter detta utan som en rätt extrem politisk rörelse. Vilka partier är emot vegoseringen av Sverige?, skrev han i ett inlägg på X.
När Expressens får tag i Edward Blom skräder han inte orden:
– Förra veckan var det Lunds universitet och denna SVT. Vi har olika åsikter om man ska äta kött eller inte, men en klar majoritet är ju köttätare. Jag tycker det är fel att ett public servicebolag som finansieras av skattemedel och ska vara oberoende ägnar sig åt en minoritets politiska aktivism, säger han.
LÄS MER: Hemliga krisplanen för kungen – hovet har höjd beredskap
Ingen inverkan på utbudet
Edward Blom vidgår att det finns en del köttproduktion som påverkar klimatet, men att det är långt ifrån alla.
– Att då införa en helvegetarisk meny är fel, om man inte vill ägna sig åt symbolpolitik, och det tycker jag varken universitet eller SVT ska göra, säger Edward Blom.
Expressens frågar om beslutet har någon bäring på innehållet i kanalen.
LÄS MER: Jan Guillou kan inte gå längre – är redo att dö
– Nej, det kanske det inte har. Men det påverkar absolut trovärdigheten. När man inte förhåller sig opartiskt i sin personalpolitik är det svårt att tro att man håller sig opartiskt i sin produktion av tv-program. Hur ska jag kunna räkna med att SVT i ett program om mat är opartiskt i frågan om man ska äta kött eller inte? frågar sig Edward Blom retoriskt.
SVT:s Michael Österlund skriver i en kommentar till Expressen att alla företag måste hjälpa till för att nå klimatmålen och föga förvånade försäkrar han att beslutet inte har någon inverkan på SVT:s utbud.
– Jag har arbetat som journalist och publicistisk chef hela mitt yrkesliv och kommer inte att vidta några åtgärder på klimatområdet som påverkar utbudet i någon ny riktning, förutom att vi fortsätter att rapportera om klimatförändringarna på samma sätt som förut, skriver han utan att reflektera över att han kan vara marinerad i det vänsternarrativ som många menar på präglar SVT.