Vänskapsrelationer

Jan Guillous bittra attack efter Göran Skyttes död

Antagonismen lyser igenom.
Nu har Jan Guillou valt att kommentera programledaren Göran Skyttes död.
Stjärnförfattaren väjer inte för att säga sin bistra sanning.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2024-11-24 kl 11:18 |

ProvaPremium

Göran Skytte har avlidit efter en längre tids sjukdom. Journalisten och programledaren blev 79 år.

Under många år på 80- och 90-talet var Göran Skytte en av våra största journalister och när han gick till SVT blev han stekhet – något som inte var helt okomplicerat för alfahannen Jan Guillou, 80, vars revir i den svenska folksjälen blev utmanat på allvar.

Bild 1 av 8Jan Guillou Skytte Stor - Stoppa Pressarna

Han kan inte låta bli. Jan Guillou väljer att ta heder och ära av den nyligen bortgångne forne kollegan Göran Skytte.
Bild 2 av 8Goran Skytte Dod Stor7 - Stoppa Pressarna

Göran Skytte hemma i sitt älskade Malmö.
Bild 3 av 8jan gullou bardisk stor9 3 - Stoppa Pressarna

Jan Guillou fördriver sin tid vid bardiskar mitt på dagen. Författaren är mer ensam än någonsin och han drar sig inte heller för att baktala de döda.
Bild 4 av 8Goran Skytte Dod Stor5 - Stoppa Pressarna

Göran Skytte gick i många demonstrationståg, andra halvan av sitt liv kom han dock att byta ståndpunkt och bli mer konservativ.
Bild 5 av 8jan guillou hostrpromenad stor7 2 - Stoppa Pressarna

Jan Guillou tycks vara väldigt ensam, han fördriver sina dagar med promenader och vid bardiskar.
Bild 6 av 8Goran Skytte Dod Stor4 - Stoppa Pressarna

Göran Skytte vid ett seminarium, han älskade att debattera.
Bild 7 av 8jan gullou bardisk stor10 1 - Stoppa Pressarna

Ensam är stark. Jan Guillou har inte många vänner, men han har integritet. Han fördriver ofta sina dagar i solitär kontemplation vid en bardisk.
Bild 8 av 8Goran Skytte Dod Stor - Stoppa Pressarna

Göran Skytte är död. Journalisten och programledaren blev 79 år.

Nu berättar den tidigare vännen och kollegan Jan Guillou om sina tankar efter att hans rival somnat in och lämnat oss.

– Han var en starkt engagerad och mycket humoristisk god vän under många år, säger Jan Guillou till Aftonbladet.

Pyrrhusseger

Det länder trots allt Jan Guillou till något slags heder att han väljer att lyfta fram några positiva minnen av Göran Skytte.

Det är nämligen ingen hemlighet att Guillou och Skytte till slut kom att bli bittra fiender.

Deras animositet kom med tiden att bli ohanterlig för cheferna på SVT och Göran Skytte fick sluta på ”Rekordmagazinet” där han och Guillou huserade samtidigt.

För Jan Guillou kom petningen av Skytte emellertid bli en pyrrhusseger och en dyrköpt erfarenhet av att saker och ting alltid kan bli värre.

Göran Skytte fick nämligen istället det egna tv-programmet ”Skytte” där han intervjuade dåtidens största svenska profiler.

Han gjorde långa intervjuer med kändisar som Lill-Babs, Björn Borg, 68, Bo Widerberg och nyligen bortgångne Pehr G Gyllenhammar.

Plötsligt var Jan Guillou obsolet i mediesverige – det var Göran Skytte som var giganten.

För Jan Guillou blev missräkningen så bitter att taggar av den än idag sargar hans uppblåsta, men ack så sköra, ego.

Därför är det inte så förvånande att Jan Guillou inte kan avstå från att ta upp de sidor han finner mindre smickrande med Göran Skytte – trots att han gått hädan för bara några dagar sedan.

– Jag minns två Göran Skytte. En underbar kompis och en entusiastisk och skicklig undersökande reporter och tv-journalist. Och en person som fick storhetsvansinne, han tålde inte berömmelsen. Jag tror att det var hans olycka att han kom till televisionen, säger Jan Guillou med en självklar och pompös avmätthet som bara han förmår mobilisera i svensk offentlighet.

Jan Guillou får frågan hur deras umgänge såg ut (innan Skytte blev hans svurne fiende).

– Vi pratade journalistik från morgon till kväll.

Under 2000-talet kom Göran Skytte att bli religiös och en hängiven kristen – för Jan Guillou har det kommit att bli en ursäkt till sitt ampra förhållningssätt till den gänglige skåningen med den sympatiska framtoningen.

– Då var risken mycket liten att våra cirklar skulle mötas. Det var en helt annan person med en helt annan inställning till livet än den som en gång var min, säger Jan Guillou dock utan att nämna att fiendskapen och rivaliteten låg i öppen dager redan under de år de arbetade tillsammans.

Hybris

Jan Guillou hävdar även att han ägde något slags veto i frågan huruvida Skytte skulle rekryteras till tv-programmet ”Rekordmagazinet” under 1980-talet.

– Producenten Lars Eliazon och jag hade en lång diskussion om vi skulle anställa Göran. Tv-ledningen tyckte inte om vårt program så de minskade våra resurser undan för undan, säger Jan Guillou och fortsätter:

– Mot slutet så var vi nere på att vi fick anställa en reporter på frilansbasis förutsatt att han eller hon bodde i Malmö så det inte skulle bli några resekostnader. Där bodde Göran Skytte och jag och producenten grälade i en vecka om vi skulle göra det till synes självklara, nämligen anställa Sveriges just då hetaste journalist som faktiskt bodde i Malmö eller avstå eftersom hans skulle få hybris om han kom till tv.

Därefter upplyser Jan Guillou oss om att det var en regel att de som anställdes på SVT i Skåne fick en förändrad persona efter att de anfäktats av ”hybris”.

– Det var nämligen ett fenomen vi kände till som hade drabbat andra på Malmö-tv. Det var ingen lätt diskussion, men det slutade med att vi gjorde det.

Göran Skytte ler nog milt i sin himmel.