Identitetskris
Prinsessan Madeleines nya svek chockar
Någon måtta får det väl ändå vara?
Nu konstaterar prinsessan Madeleine att hon är ”mer tysk än svensk”.
Samtidigt är det svenska skattebetalare som betalar hennes hyra för lyxvåningen på Östermalm i Stockholm.
Stoppa Pressarna
| 2025-04-26 kl 05:50 |
Det svenska kungahuset har länge varit en symbol för nationell sammanhållning, historia och tradition.
Men nu väcker prinsessan Madeleine, 42, starka reaktioner efter ett uttalande som ifrågasätter hennes koppling till sitt hemland.
LÄS MER: Lassemans mardröm med hustrun – vädjar om hjälp
I en intervju med den tyska tv-kanalen RTL, som Aftonbladet rapporterar om, säger prinsessan rakt ut:
– Jag är mer tysk än svensk.
Lyxtillvaro
Kommentaren innebär att Madeleine riskerar att inte bara att skapa avstånd till svenska folket – hon väcker också frågan om lojalitet och identitet i sin kungliga roll.
LÄS MER: Laila Bagge lämnar Roger Nordin och Rix FM
När hon utvecklar sitt resonemang beskriver hon sig som “en fjärdedels svensk, en fjärdedels brasiliansk och resten tysk”.
Ett uttalande som, även om det kan förklaras genom hennes familjeband – både morfar och farmor var tyskar – ändå landar tungt hos många svenskar som ser kungahuset som ett uttryck för svenskhet.
Dessutom är hela hennes lyxtillvaro en följd av att det är svenska skattebetalare som finansierar kungahuset.
Även om Madeleine brukar vara snar till att åberopa att hon inte uppbär något apanage så bor hon hyresfritt på över 400 kvadratmeter av ofattbar lyx i en våning invid Hovstallet på Östermalm i Stockholm – det är svenska folket som står för hyran.
LÄS MER: Drottning Silvia på kryckor – hälsan oroar kungafamiljen
Våningen lyxrenoverades innan Madeleine och hennes drönarmake installerade sig där – svenska arbetare, som slitit i sin anletes svett, tvingades punga ut med 12 miljoner kronor.
Hovet vägrade till och med att betala 10 000 kronor för en diskmaskin – den fick hederliga och hårt arbetande skattebetalare stå för.
Samtidigt som hon uttrycker sin starka koppling till Tyskland, befinner sig prinsessan mitt i lanseringen av sitt nya företag Minlen, som hon startat tillsammans med det schweiziska hudvårdsföretaget Weleda som samarbetade med SS under andra världskriget.
Hon pendlar numera mellan Sverige och Tyskland, och har enligt egen utsago varit djupt involverad i varje steg av produktutvecklingen.
LÄS MER: Oliver Ingrosso i jättebråk med Benjamin
På en mässa i Düsseldorf möttes Madeleine av jubel från besökare som kommit för att lyssna till den ”svenska prinsessan” – en titel som dock kritiserats för att användas i kommersiellt syfte, något Aftonbladet rapporterat om.
Kungahuset har därför påpekat att Madeleine är att betrakta som privatperson i sitt företagande, och hennes titel har plockats bort från marknadsföring och sociala medier.
“Skamligt”
Ändå kvarstår frågan: Hur förenligt är det med hennes roll som representant för Sverige att så tydligt ta avstånd från sin svenska identitet?
LÄS MER: Linus Wahlgren bekräftar lyckan med svenska artisten
Språkligt sett verkar banden till Tyskland ändå vara svagare än det emotionella.
I intervjun erkänner prinsessan att även om hon förstår tyska väl, talar hon språket dåligt.
Under sin uppväxt hemma i Sverige fick varken hon eller hennes syskon någon undervisning på tyska.
Drottning Silvia, 81, som själv tillbringade viktiga barndomsår i Brasilien, prioriterade snarare portugisiska sånger och traditioner än tyskan.
LÄS MER: Sprickan mellan Chris och Carl Philip – markerade stenhårt
Kung Carl Gustaf, 78, son till prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha, är själv försiktig med att använda tyska språket offentligt.
Kronprinsessan Victoria, 47, däremot, behärskar tyskan flytande och fick stort beröm när hon som hederstalare i Förbundsdagen i Berlin höll ett känslosamt tal om kriget i Ukraina – på felfri tyska.
I kontrast till sin syster verkar prinsessan Madeleine söka en annan väg, där det svenska snarare blir en del bland många identiteter, snarare än den centrala.
Detta bekräftas också av hennes livsval – att bo många år i London, New York och senast Florida.
LÄS MER: Anders Pihlblads kamp för kärleken – försöker rädda äktenskapet
För en medlem av Sveriges kungahus, där nationalkänsla och tradition är fundamentala delar av uppdraget, framstår det ändå som anmärkningsvärt.
– Herrejisses, är hon korrekt citerad? Detta är skamligt och jag kan inte förstå hur hon kan vara så urbota dum. Hon är en svensk prinsessa då slår man vakt om det, säger en pensionerad hovreporter som följt kungahuset sedan tidigt 1970-tal.
Madeleine berättar för Aftonbladet att henne barn var involverade i utvecklingen av hennes nya hudvårdsserie.
Hon beskriver det som ett “riktigt familjeprojekt”, där maken Chris O’Neill, 50, också bidragit.
LÄS MER: Helena Hyséns nya attack på Glenn chockar Göteborg
Det framstår tydligt att prinsessans liv numera rör sig i en sfär långt bort från det svenska kungliga ramverket.
– Det är lika bra det, hon har ju uppenbarligen inget omdöme och ingen känsla för vad som är passande, hon kör på som om hon vore den där tuffa sminkade tjejen i rökrutan i plugget, helt hänsynslös, säger den pensionerade hovreportern.
Det råder ingen tvekan om att prinsessan Madeleine brinner för sitt nya projekt och för sin familj.
Men i och med sitt uttalande om att vara “mer tysk än svensk” öppnar hon en dörr till en debatt om kungahusets roll och betydelse i en tid där gränserna mellan nationell identitet och personlig frihet suddas ut.
Stoppa Pressarna söker hovet för en kommentar.
Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!