Joakim Lundell tror inte han hade varit där han är idag utan Danjal

Joakim Lundells frågestund del 2 – blandade frågor.

 

Hur känns det att vara pappa?

Svar: Finns inget bättre i livet än att få vara pappa till mina barn. Det är fantastiskt, roligt och verkligen utvecklande varje dag. Det är så roligt att se mina fina barn växa upp och vara så sjukt empatiska, roliga och känslosamma nyfikna individer.

 

Tror du att du varit där du är idag om du inte stött på Danjal?

Svar: Absolut inte. Danjal och jag inspirerar varandra dagligen att jobba hårdare, lära oss mer och att pusha oss själva till det yttersta. Han är min kollega sedan 10 år tillbaka snart och älskar att jobba med honom. Vi kan bråka, skrika och tjafsa när vi är oense om jobb eller ekonomiska frågor. Men i slutet av dagen är det glömt. Det jag älskar med honom är att vi öppet kan argumentera högljutt om saker utan att behöva ta det personligt. Han är verkligen en fantastisk människa.

 

Tycker du att mensskydd ska vara gratis?

Svar: En självklarhet enligt mig. Det är inget man valt själv att få. Och med tanke på den höga skatt vi betalar i Sverige, faktiskt t.om en av världens högsta skatter och räknar vi marginalskatt är vi allra högst i världen. Så tycker verkligen att mensskydd ska vara helt konstnadsfritt faktiskt.

 

Hur hade du reagerat om en av dina barn en dag såg sig själv som homosexuell?

Svar: Varför skulle jag ens reagera? Mina barn är fria att ha vilken läggning dom vill ha, och att identifiera sig med vilket kön dom vill. Mina barn ska alltid känna att dom kan vara den personen dom vill vara så länge man behandlar andra människor väl. Vi brukar säga här hemma att man får vara precis som man vill så länge man är snäll emot andra människor och att andra inte skadas av ens val i livet.

 

Varför har ni flyttat när ni kan bo i ett stort hus?

Svar: Vi ska spela in 28 avsnitt av Lundellhuset då serien går otroligt bra på Discovery+

Så då kände vi att vi inte orkar med att leva i byggdamm och kaos och att behöva sova och vakna där varje morgon. Så vi bor tillfälligt endast 2 minuter med bil bort i en lägenhet, men vi kommer fortsätta jobba och spela in i huset. Vi behöver verkligen bra sömn när vi har ett så hektiskt och kaotiskt schema.

 

Hur har du lärt dig och fått kunskap om så många olika ämnen?

Svar: Genom att lägga mindre tid på att läsa och titta på struntsaker på sociala medier. Dvs drama, vem som är osams med vem eller vem som har gjort slut med vem. Utan när jag har mobilen så försöker jag läsa om saker som ger mig kunskap i livet. Och saker som utvecklar mig som människa och ger mig svar på varför saker i samhället fungerar som det gör.

 

Hur ser du på klimatfrågan?

Svar: Att vi står inför en utrotning av egna arten om något inte görs, det är fakta och den som påstår något annat är ignorant. Men gällande svensk politik och klimatfrågor så kan vi inte förstöra vårat eget samhälle och befolkningen genom att ha höga drivmedelpriser bland annat.

Vi i Sverige står för en så extremt liten del av alla världens utsläpp. Och konsekvenserna av att dränera folk ekonomiskt för att tvinga fram miljövänlighet kommer få en enorm kedjereaktion, för vadå? Att visa övriga världen att vi i alla fall kraschade hela våran befolknings ekonomi för att få ner utsläppen? Gjorde det skillnad? Troligen inte.

 

Om du måste välja vilka tror du styr Sverige bäst, höger eller vänster?

Svar: Jag tror på en mer nyanserad mittenpolitik i grunden rent generellt. Men just nu för att få ordning på vårat samhälle så behövs högerpolitiken. Sen anser jag inte längre att varken socialdemokraterna eller moderaterna är så mycket vänster eller höger faktiskt. Dom står betydligt närmare varandra idag än vad dom gjorde för tex 30 år sedan.

 

Vad har du för tips om man vill starta företag?

Svar: Var beredd på att behöva slita röven dygnet runt och alltid vara tillgänglig. Försök vara påläst och intresserad genuint angående den sektor du har ditt företag inom och analysera. Småföretagare i Sverige är ett helvete för att vara ärlig med våra sjuka skatter. Men hoppas en ny regering nu kan göra det lättare för unga människor att nå sina drömmar och ha sina egna företag. Företagande ser jag väldigt positivt på.

 

Hur hade du löst den ekonomiska krisen om du haft makten?

Svar: Det finns ingen lösning på saker. En lösning av något skapar oftast ett annat problem och politik kan aldrig bli 100% för alla tyvärr utan blir en reaktion nånstans. Det man måste göra är att lämna känslor utanför, och att ha som mål att så många människor ska ha ett så bra liv som det bara går med trygghet och bra skyddsnät. Men att ha ett samhälle där allt fungerar 100% prefekt kommer aldrig ske tyvärr. Just ekonomiska krisen i världen just nu är så otroligt komplex och finns inget bra svar.

Att hjälpa alla som har det svårt ekonomiskt just nu skapar ett annat problem och förlänger inflationen istället tyvärr.

 

Hur anser du att klimatkrisen ska lösas?

Svar: Sverige kan inte lösa klimatkrisen. Det är tyvärr den mörka sanningen. Vi har satt oss i ett ekorrehjul där allt vi gör för att förhindra utsläpp skapar en kedjereaktion på något. Vi borde tagit tag i denna på världsnivå för längesen och har svårt och se hur vi ska reda upp detta nu.

Tar lång lång tid att ställa om till bra energi utan utsläpp och miljövänligt. Vad styr världen? Pengar…Och vad händer om du skulle stoppa alla dessa företags utsläpp? Då har du ett annat problem.

 

Tänk om alla små länder skulle tänka att de inte kan göra något så kommer vi ingenstans?

Svar: Vi kommer ingenstans oavsett. Att straffa och dränera ekonomiskt och Sveriges invånare för att uppnå något som inte ens syns på den globala skalan är helt orimligt i dagens läge. Detta är konsekvensen av att inte tagit tag i problemet medan det gick.

Vi kommer gå emot en ny verklighet för oss med extrem hetta, översvämningar, extremväder och annat tyvärr. Detta problem måste lyftas mer på världsnivå men just nu finns ingen lösning som inte skapar en global kollaps på köpet tyvärr och då har vi ett annat problem som är aktuellt nu. En miljövänlig omställning tar lång tid för att inte krascha alla sektorer. Och frågan är har vi den tiden?

 

Hur många videos lägger ni ut på Youtube i veckan?

Svar: Vi försöker att ha som mål att göra 2 videos varje vecka på youtube. Och det är ändå relativt mycket då många youtubers ligger på 1 video. Och det finns fler nya vloggar ute nu.

 

Är du orolig för dina barns framtid? Mobbing och liknande i skolan tex?

Svar: Ja självklart finns en stor rädsla för det. Med tanke på dagens klimat på sociala medier där även vuxna i stor utsträckning öppet begår personangrepp och förtal öppet på sociala medier, då är det verkligen inte konstigt att barnen följer det beteendet och dessutom normaliserar.

Vi pratar mycket om hur vi ska göra när det är dags för skola för barnen i framtiden. Men vi känner verkligen att dom aldrig ska få utsättas för påhopp och mobbing och få ärr och skador för livet av sånt beteende.

 

Vad tycker du om Joz?

Svar: Kan vi snälla dra ett streck över allt sånt här. Säger det nu en sista gång för alla nu till er. Jag vill inte prata om dessa människor och har inget intresse av det överhuvudtaget.

Jag har växt ifrån att sitta och besvara idioter på internet och vill folk prata om mig och göra innehåll om mig får det stå för dom. Den där sandlådan är färdig och är trött på att bli frågad om åsikter och massa jävla onödiga dramagrejer på internet just nu. Vårat land har större problem än vem som gör slut med vem eller vem som är osams med vem eller vem som gjort något omoraliskt.

 

Om ditt barn bryter någon regel tror du på bestraffning då eller inte?

Svar: Allt handlar om att vara pedagogisk. Många föräldrar säger åt sina barn att sluta och blir arga när dom gör fel. Men enligt mig måste man prata med barnen om händelsen, man måste förklara på ett barns språk varför det var fel.

Och man måste låta barnet ha känslor kring situationen och bekräfta barnets känslor så att barnet förstår situationen. Vi vuxna glömmer många gånger hur förvirrande det sociala samspelet kan vara för barn och barn förstår inte alltid oss. Mitt bästa tips är att alltid prata med barnet om saker som händer och varför.

 

Hur hanterar du det angående att Lionel ibland slår Lunabelle?

Svar: Dom är barn och det är ingen ont handling. Vi pratar med Lionel ofta att man inte får kasta saker, slåss eller knuffas osv. Lionel är väldigt kraftig i sina handlingar då han upplever en frustration att han inte kan göra sig hörd genom talet  och att prata.

Lunabelle pratade så mycket mer i den åldern. Men det är inget fel i det heller. Barn utvecklas olika fort och handlar inte om några funktionshinder som många drar väldigt för snabba slutsatser om. Alla barn börjar gå olika och börjar prata mer flytande olika, det är naturligt.

 

Vad är det absolut viktigaste att prata om med sina barn enligt dig?

Svar: Att alla människor lever olika i samhället. Mina barn kommer växa upp väldigt privilegierad och ha en helt annan förutsättning i livet än vad jag hade under min uppväxt. Därför är det viktigt att dom förstår att alla bor inte i stora hus, eller åker sportbilar.

Det är så viktigt att jobba med empatin och förståelse för andra människor och att vara en bra medmänniska emot alla man möter i livet. Vi kommer åka runt och besöka platser och jag kommer visa och förklara hur dåliga förutsättningar kan påverka livet för många. Jag är hittills så stolt över dom, för trots välfärd runt dom så är dom så empatiska och förstående och verkligen genuint omtänksamma.

 

Har du haft en trekant?

Svar: Jag känner stopp på dessa frågor. Vad jag och Jonna gör sexuellt i våran relation är helt upp till endast oss. Det är bara äckligt beteende och integritetskränkande att tro att man bara för nån är offentlig har rätt till åsikt om andras sexliv eller relation.

Vi bestämmer relationen och endast vi. Vi är inte intresserade av råd och tips hur vi ska sköta den, för sanningen är att vi har hållit ihop i 10 års tid nu så uppenbarligen gör vi ju något rätt när vi står kvar när alla par gör slut ständigt.

 

Vad är det viktigaste i livet för dig?

Svar: Att ha förståelse för andra människor. När jag bråkar med någon så brukar jag alltid påminna mig själv att min hjärna är partisk emot mig själv. Ska förklara lite med. När vi känner känslor reagerar vi ofta i affekt.

Vilket gör att vi automatiskt gör oss själva till offer för våran hjärna säger ”du är dum emot mig och det är synd om mig”. Det gör att vi har svårt att se våra egna fel när man blir osams med en vän för våran hjärna kommer bara ge en känsla över dom fel vi blivit utsatta för och hur vi känner.

Så påminner mig alltid i alla lägen att trots känslor i kroppen se andras perspektiv. Är genom förståelse för varann man kan ha en sund och fruktsam dialog med varann.

 

Hur tänker du kring Lionels prat förmåga? Har ni jobbat mindre med Lionel jämfört med henne?

Svar: Det handlar inte alls om det. Det där är snabba slutsatser som dras av människor som vill hitta fel från någon. Barn utvecklas olika snabbt utan att det har någon koppling att någon är ”efter” i utvecklingen. När Lionel börjar prata mer flytande så kommer det säga Boom, då kommer han utvecklas i enorm hastighet istället, det är en tröskel barnen måste ta sig över som tar olika snabbt för dom.

 

Tufft att vara förälder ibland även om barnen är allt. Brister det nån gång för dig med?

Svar: Klart det händer, vi alla är bara människor. Ibland höjer man rösten i frustration. Vi kommer alltid bara vara mänskliga. Men viktigaste är att korrigera det och säga förlåt och att vuxna också kan låta arga på fel sätt, då får man bara säga förlåt.

Sedan pratar man om det och det har alltid funkat för oss superbra med barnen. Barn måste verkligen få veta att vuxna också kan göra fel och inte alltid har rätt. Ett förlåt betyder mycket för ett barn. Måste fokusera på att barnen alltid ska be om ursäkt för sina fel, men inte vi vuxna.

 

Anser du att Lunabelle är bortskämd?

Svar: Absolut inte, inte ens i närheten. Hon hjälper alltid till att städa erbjuder sig att bära saker. Plockar undan och städar ihop med mig fast det kanske inte är något hon stökar ner alls.

Hon är så omtänksam och hjälpsam. Och hon älskar att få kämpa för saker, att ha ett mål och när hon nått dit så får hon en belöning för det hon gjort. Jag tror inte på straff även om man såklart måste sätta gränser för barn.

Men belöningen är så mycket bättre och att inspirera dom till att kämpa. Mina barn kommer kunna bestämma själva vad för veckopeng dom kommer få. Genom att hjälpa till i hushållet osv. Eller göra lättare uppgifter ute m.m.

 

Hur gör du för att orka med barnen, familj, hus, renovering, arbete, fritid, egentid?

Svar: Tänker utanför boxen och mitt liv. Jag har en fantastisk familj och vänner. Jag har ett kreativ roligt jobb jag älskar. Finns dom som inte ens har ett hem.

Mitt liv är självvalt, jag har valt att arbeta hårt och att inte ha mycket ledig tid över till egna hobbys och intressen. Men såklart ibland tycker man lite synd om sig själv det funkar ju så med hjärnan. Men försöker påminna mig själv hur privilegierad jag är idag som har hälsan, kärleken från familj, vänner och kollegor.

 

 

 

2022 09 22 07 01 30 - Stoppa Pressarna

Faksimil: Instagram/joakimlundell

Lämna ett svar