Drottning Silvias okända nazi-skam inför Chris

Vissa saker talar man aldrig om.
Drottning Silvia är i moraliskt underläge gentemot Chris O'Neill.
Amerikanens ärofyllda historia från andra världskriget kontrasterar skarpt mot drottningens nedfläckade nazi-arv.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Gittan Larsson

| 2019-08-04 kl 15:05 |

ProvaPremium

Drottning Silvia, 75, har i många år stridit för sin fars heder.

Walther Sommerlath avled 1990, han blev 89 år. Tolv år efter hans död avslöjade tidningen Arbetaren att drottningens pappa hade varit medlem i Nazistpartiet NSDAP.

Bild 1 av 9

Chris O'Neills morfar var en motståndshjälte under kriget som greps av Gestapo, samtidigt var drottning Silvias pappa aktiv nazist.
Bild 2 av 9

Walther Sommerlath blev ganska tidigt medlem av det tyska nazistpartiet NSDAP. Inträdesdatum: 1 december 1934. Medlemsnummer: 3592030.
Bild 3 av 9

Walther Sommerlath med hustrun Alice. Drottningens pappas medlemsskap i Nazistpartiet avslöjades tolv år efter hans död.
Bild 4 av 9

Drottning Silvia har gjort en egen utredning kring sin far, men den sågades av historiska experter.
Bild 5 av 9

Att Chris O'Neills morfar var en hjälte och motståndsman mot nazisterna har amerikanen aldrig gjort en affär av. Samtidigt vet han att hustrun Madeleines morfar var aktiv nazist.
Bild 6 av 9

Deras respektive fäder valde olika banor. Drottning Silvias far blev nazist medan Eva O'Neills far blev motståndsman och greps av Gestapo.
Bild 7 av 9

Eva O'Neill är en taktfull person och hon har nog valt att avstå att påpeka för drottning Silvia om deras fäders olika livsval.
Bild 8 av 9

Drottning Silvia blev bedrövad när hon insåg att hennes far var nazist.
Bild 9 av 9

För Silvia är det ett tungt slag att svärsonen har en morfar som var antinazist. Det är skambelagt och inget man gärna pratar om i familjen.

Silvias far hade tidigare förnekat medlemskapet men nu fanns alltså konkreta bevis.
– Jag försöker inte att förringa faktumet att han har blivit medlem. Men man måste kanske tänka ”Varför gjorde han det?”. Han och många andra visste inte vad som skulle hända efter. Hade han vetat så tror jag inte han hade blivit medlem, säger drottning Silvia i SVT-dokumentären ”Drottning Silvia 75 år”.

För Silvia har diskussionen kring hennes nazi-anstrukna fader alltid varit känslig. Efter avslöjandet om Walther Sommerlath bestämde sig drottningen för att själv försöka hitta så mycket information om hennes fars förehavanden i Tredje riket som någonsin möjligt.