En dag i prins Daniels liv

Prins Daniel är en poppis figur i kungafamljen. Det bevisade han under ett besök till Åland nyligen – där han både klättrade i en mast och skojade med journalisterna.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2013-10-16 kl 13:03 |

ProvaPremium

Under flera år har prins Daniel skolats in i representation och handskakningar. Men hur är han egentligen på jobbet? I senaste Svensk Damtidning följer deras reporter Daniel under en dag på Åland.

Kvart i nio på morgonen lämnar prinsen Haga slott och beger sig till flygplatsen. På flyget nyttjar Daniel tiden genom att läsa på lite om Ålands historia. Dessutom memorerar han ansikten på de personer han ska träffa under dagen genom att titta på bilder.

Hovmarskalk Karolin A. Johansson är med på resan och ska assistera prinsen under hans besök. Det är också hovets presschef Bertil Ternert som ska sköta prinsens kontakt med media.

Under förmiddagen anländer Daniel och hans entourage till lagtingshuset och självständighetsgården. Daniel passar på att äta en förmiddagsfika i form av kaffe och en smörgås innan allvaret börjar.

En kort stund innan näringsministern Fredrik Karlström börjar tala får prinsen en snabblektion i Ålands historia, som komplement till det han läste under flygresan. Sedan blir det en välförtjänt lyxlunch på restaurang Nautical. Den mumsiga måltiden består av åländsk ryggbiff, gös med kräftskum och sorbet på åländska äpplen. ”Väldigt gott”, tycker prinsen och äter med god aptit.

Med mat i magen beger han sig sedan till Sjöfartsmuseet där barndomskompisen och fotbollsspelaren Mattias Wiklöf väntar. Vännerna träffas sällan nu för tiden, men försöker att få ihop en innebandymatch varje år – och då är det på största allvar.
– Daniel har inte förändrats sedan han blev prins. När han förlorar blir han lika sur som vanligt, avslöjar Mattias för Svensk Damtidning.

I sport är han alltså en riktig vinnarskalle. Museibesöket blir däremot lätsammare – då får han till och med klättra. Det är museichefen som vill att han ska upp i en mast och "vinnarskallen" Daniel antar givetvis utmaningen och skämtar: "Ett fall härifrån vore en bra medienyhet!"

Dotter Estelle är inte med på resan, men går inte lottlös för det. Två journalister ger Daniel en present till Estelle i form av ett gosedjur som föreställer mumintrollet.

När dagen börjar ta slut deltar prinsen i ett seminarium, där han ger sina bästa råd till några yngre entreprenörer. Erfarenheterna från sin tid som egenföretagare och personlig tränare kommer väl till pass.

Några timmar senare är Daniel på flygplatsen igen. Under säkerhetsgenomgången blir flygvärdinnan märkbart nervös av hans närvaro. Men charmante Daniel lugnar henne med orden: ”du sköter dig utmärkt”. Och så ler han sitt bredaste prinsleende.

Kvart över fem pustar prinsen ut hemma på slottet igen. Men dagens viktigaste uppdrag är ännu ogjort: ge Estelle en godnattpuss.

Bild 1 av 9daniel1 7 - Stoppa Pressarna

Följ med en dag i prins Daniels liv!
Bild 2 av 9daniel4 3 - Stoppa Pressarna

Daniel och hovmarskalk Karolin A. Johansson anländer till flygplanet som ska ta dem till Åland.
Bild 3 av 9daniel5 2 - Stoppa Pressarna

Väl ombord går de igenom kort historik om destinationen och memorerar bilder på de han ska träffa.
Bild 4 av 9daniel6 2 - Stoppa Pressarna

Framme på ett regnigt Åland.
Bild 5 av 9daniel10 1 - Stoppa Pressarna

På Sjöfartsmuseet fick Daniel klättra i masten.
Bild 6 av 9daniel11 1 - Stoppa Pressarna

Ett möte med barndomsvännen Mattias Wiklöf hanns också med. Här är han på fotbollsplanen.
Bild 7 av 9daniel7 2 - Stoppa Pressarna

Dags för lunch. Råbiff och äppelsorbet står på menyn.
Bild 8 av 9daniel8 1 - Stoppa Pressarna

Här mottager Daniel en påse med presenter. Bland annat ett mumintroll som han planerade att ge till Estelle.
Bild 9 av 9daniel9 1 - Stoppa Pressarna

Dagen avslutades hemma på Haga där Estelle hann få en godnattpuss innan läggdags.