Hårda pengakritiken mot kronprins Frederik

Mycket vill ha mer.
Först får kronprins Frederik 30 miljoner kronor om året – sedan tjänar han pengar på att hyra ut sin bostad.
Nu rasar danska folket mot den girige kungligheten.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Pedro Sanchez

| 2020-01-20 kl 09:55 |

ProvaPremium

Som medlem i en kungafamilj innebär det inte sällan att man lever ett priviligerat liv som bekostas av skattebetalarna.

Kritiken på senare år har varit kraftig då vissa kungligheter har skärmat sig från sina kunglia plikter genom att fly till USA. Prinsessan Madeleine, 37, lever exempelvis ett behagligt liv i USA samtidigt som hon behåller sin prinsess-titel och får apanage. 

Bild 1 av 6kronprins frederik pengakritik stor 1 - Stoppa Pressarna

Kronprins Frederik har gjort bort sig. Rejält.
Bild 2 av 6kronprins frederik verbier stor4 1 - Stoppa Pressarna

Kungligheten, vars barn just nu går på internatskola i Verbier, köpte ett hus på skidorten för 10 år sedan, för skattepengar. Sedan har kronprinsen hyrt ut huset för att berika sig själv.
Bild 3 av 6kronprins frederik verbier stor1 2 - Stoppa Pressarna

De danska kungabarnens skola i Köpenhamn har problem med våld och mobbning mellan eleverna. Det är en av anledningarna till att barnen nu börjar på internatskola i Verbier.
Bild 4 av 6kronprins frederik problem stor - Stoppa Pressarna

Kronprins Frederik får hård kritik för sitt agerande.
Bild 5 av 6kronprins frederik julhalsning stor - Stoppa Pressarna

Familjens julhälsning väckte nyligen uppmärksamhet. Nu är det kronprins Frederiks girighet som retar danskarna.
Bild 6 av 6kronprins frederik verbier stor 1 - Stoppa Pressarna

Efter avslöjandet har kronprins Frederik dragit tillbaka sitt skattefinansierade hus från marknaden men kritiken kvarstår.

Prins Harry, 35, och Meghan Markle, 38, fick också som bekant sina fiskar varma när de nyligen meddelade att de också tänkta flytta från England och därmed förlorade sina titlar som ”kungliga högheter”. 

Nu muttras det även i grannlandet där kronprins Frederik, 51, varje år får 30 miljoner kronor av danska folket – och samtidigt hyr ut sitt lyxhus i Schweiz för att tjäna grova pengar.

För tio år sedan köpte han ett hus i skidorten Verbier, ett hus som direkt eller indirekt betalats av danska arbetare som sliter i sitt anletes svett på ölbryggerier, grisfarmer eller i marsipanfabriker.

Därefter har kronprinsen hyrt ut huset för 40 000 till 120 000 kronor per vecka. Och nu rasar danskarna.

– Det har aldrig varit meningen att kronprinsens bidrag ska gå till att köpa bostad utomlands, säger kungahusexperten Søren Jacobsen till tidningen BT, rapporterar Kvällsposten.

Det danska kungahuset meddelar nu att huset har tagits bort från uthyrningsmarknaden men det är som om prinsessan Madeleine plötsligt skulle sluta shoppa – skadan är redan skedd.

Kronprins Frederik får 30 miljoner kronor per år och att pengarna även räckt till att göra fastighetsaffärer i Schweiz visar att Frederik får för mycket pengar, hävdar kungahusexperten Søren Jacobsen i BT.
– De har självklart rätt att i stor utsträckning hantera sina pengar som de önskar. Men köpet av skidstugan var att gå för långt, säger han.

Skandalen med prins Harry och Meghan i England, där paret nu tvingas återbetala 24 miljoner kronor som lyxrenoveringen av deras bostad Fromore Cottage kostade, och härvan med kronprins Frederik kanske förhoppningsvis kan vara androm till varnagel för somliga medlemmar i vårt svenska kungahus.

Det finns gränser för vad ett folk står ut med när det kommer till bortskämda kungligheter.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!