Hårda pengakritiken mot kronprins Frederik

Mycket vill ha mer.
Först får kronprins Frederik 30 miljoner kronor om året – sedan tjänar han pengar på att hyra ut sin bostad.
Nu rasar danska folket mot den girige kungligheten.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Pedro Sanchez

| 2020-01-20 kl 09:55 |

ProvaPremium

Som medlem i en kungafamilj innebär det inte sällan att man lever ett priviligerat liv som bekostas av skattebetalarna.

Kritiken på senare år har varit kraftig då vissa kungligheter har skärmat sig från sina kunglia plikter genom att fly till USA. Prinsessan Madeleine, 37, lever exempelvis ett behagligt liv i USA samtidigt som hon behåller sin prinsess-titel och får apanage. 

Bild 1 av 6

Kronprins Frederik har gjort bort sig. Rejält.
Bild 2 av 6

Kungligheten, vars barn just nu går på internatskola i Verbier, köpte ett hus på skidorten för 10 år sedan, för skattepengar. Sedan har kronprinsen hyrt ut huset för att berika sig själv.
Bild 3 av 6

De danska kungabarnens skola i Köpenhamn har problem med våld och mobbning mellan eleverna. Det är en av anledningarna till att barnen nu börjar på internatskola i Verbier.
Bild 4 av 6

Kronprins Frederik får hård kritik för sitt agerande.
Bild 5 av 6

Familjens julhälsning väckte nyligen uppmärksamhet. Nu är det kronprins Frederiks girighet som retar danskarna.
Bild 6 av 6

Efter avslöjandet har kronprins Frederik dragit tillbaka sitt skattefinansierade hus från marknaden men kritiken kvarstår.

Prins Harry, 35, och Meghan Markle, 38, fick också som bekant sina fiskar varma när de nyligen meddelade att de också tänkta flytta från England och därmed förlorade sina titlar som ”kungliga högheter”. 

Nu muttras det även i grannlandet där kronprins Frederik, 51, varje år får 30 miljoner kronor av danska folket – och samtidigt hyr ut sitt lyxhus i Schweiz för att tjäna grova pengar.

För tio år sedan köpte han ett hus i skidorten Verbier, ett hus som direkt eller indirekt betalats av danska arbetare som sliter i sitt anletes svett på ölbryggerier, grisfarmer eller i marsipanfabriker.