Inbrott hos sovande drottningen på Buckingham Palace

How dare you?
En inkräktare trängde sig in på Buckingham Palace.
Drottningen låg och sov och polisen kunde gripa mannen.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Emma Andersson

| 2019-07-11 kl 04:04 |

ProvaPremium

Drottning Elizabeth, 93, är tuff som få.

För 37 år sedan blev hon väckt av att en okänd man satt på hennes sängkant. Han hade klättrat in över stängslet och lyckades ta sig in i Buckingham Palace ända till drottningens sovrum och sängkant.

Bild 1 av 9

Drottning Elizabeth låg och sov när den 22-årige inkräktaren tog sig in på slottsområdet.
Bild 2 av 9

Den 22-årige inkräktaren kunde gripas av polis fyra minuter efter att han tagit sig över stängslet.
Bild 3 av 9

Den 9 juli 1982 tog sig den arbetslöse dekoratören Michael Fagan ända fram till drottningens sängkant. Hon konverserade honom artigt och tillkallade personal på ett diskret sätt. Här är Fagan fotograferad 2006.
Bild 4 av 9

Här är Michel Fagan ett år efter han satt på drottningens sängkant. Han var inlåst på mentalsjukhus i sex månader efter att han inkräktat hos drottning Elizabeth.
Bild 5 av 9

Drottningen arbetade bara timmar efter inbrottsförsöket.
Bild 6 av 9

Här planterar den 93-åriga regenten träd.
Bild 7 av 9

Och här besöker hon Skottland.
Bild 8 av 9

Här talar drottning Elizabeth i det skotska parlamentet.
Bild 9 av 9

Och här besöker hon en and-farm. Elizabeth strävar på trots sin höga ålder och man kunde ju önska att somliga svenska kungligheter tog intryck av den starka kvinnans pliktkänsla.

Elizabeth var helt stencool och konverserade inkräktaren Michael Fagan, 70, lugnt och artigt samtidigt som diskret tillkallade personal och mannen kunde gripas.

Drottningen hyllades med rätta för sitt mod och sinnesnärvaro och häromnatten kunde historien ha upprepat sig.

En 22-årig man lyckades ta sig in i Buckingham Palace, nästan på dagen 37 år efter den förra inkräktaren, det skiljde bara ett dygn.

Den här gången var dock både vakter och polis mer alerta jämfört med 1982 och 22-åringen kunde gripas fyra minuter efter att han klättrat över stängslet till det berömda slottet.

– Det var en inkräktare inne på slottsområdet medan drottningen sov i sitt sovrum. Han försökte ta sig in i slottet och bankade på dörrarna. Men gudskelov var allt låst den här gången, säger en källa till den brittiska tidningen The Sun, rapporterar Expressen.