Kritiken mot kungens andra kvinna växer
Sanningens minut är här.
Nu måste kungen agera – den andra kvinnan måste bort.
Situationen är på väg att bli helt ohållbar.
Stoppa Pressarna
| 2023-09-05 kl 06:09 |
Kung Carl Gustaf, 77, brukar inte vara rädd för att sätta ned foten – han är trots all kung och van vid att bli åtlydd. Samtidigt kan monarken emellanåt hamna i svåra dilemman där flera personer blir påverkade på djupet av hans beslut.
Kungen tycker inte heller om att hasta fram beslut – han är en försiktig general som gärna vill reflektera över sina beslut och vilka konsekvenser de kan få.
LÄS MER: Charlotte Perrelli och maken bryter upp omedelbart
Genom åren har statschefen även tillägnat sig erfarenheten att saker och ting plägar lösa sig av sig själva varför ett ”icke-beslut” även är ett slags beslut som kan lösa upp problematiska frågeställningar.
Var öppet kritisk
Ibland är dock kungen snar till att agera. Kungen var öppet kritisk mot Nobelstiftelsens beslut att bjuda in Rysslands, Belarus och Irans ambassadörer till prisutdelningen av det prestigefyllda priset.
Kung Carl Gustaf hotade med att han inte skulle komma på prisutdelningen och då tvingades Nobelstiftelsen backa.
LÄS MER: Jonas Gardells nya avslöjande om Mark Levengood
– Det är en global skandal, säger PR-experten Paul Ronge, 72, till Sveriges Radios “Studio Ett” och tillägger:
– Det är för mig fullständigt obegripligt och jag satte kaffet i vrångstrupen. Motståndet blev så kompakt att till och med kungahuset inte kunde komma och då tvingades man byta fot.
PR-experten är mycket kritisk och tycker inte att Nobelstiftelsen kan ta lätt på det här. De måste backa ytterligare, ursäkten från Nobelstiftelsen kommer inte på djupet, menar Paul Ronge.
– Hela attityden till det här är för lättvindig, säger Ronge som tror att Nobelstiftelsen hoppas på att det här ska blåsa över.
LÄS MER: Äkta frun Åsa: ”Prins Daniel kommer aldrig säga sanningen”
Det är dock en fläck på Sveriges anseende anser han och det fogas till bilden av obeslutsamhet kring koranbränningar, menar Ronge som tycker att styrelsen i Nobelstiftelsen borde ställas till ansvar.
Hyllades för sitt agerande
Kungen agerade resolut och handfast och han har till och med hyllats av en vänsterpartistisk riksdagsledamot. Framgången för vår monark kan ingjuta mod hos honom att agera även inom sin egen organisation.
Sedan länge har hovet haft stora problem med sin informationsavdelning under ledning av Margareta Thorgren, 60. Det finns en stark intern kritik mot henne och hos journalistkåren har hon ett mycket lågt anseende.
LÄS MER: Tommy Körbergs nya hälsobesked efter tuffa tiden
– Det går inte att lita på henne, hon ljuger och det är det värsta du kan göra mot en journalist, konstaterar en reporter med erfarenhet från kvällstidning.
Seglat upp som en favorit
Det är många som saknar den tidigare informationschefen Elisabeth Tarras-Wahlberg, 72, och det har talats om att hon ska göra en kortare comeback som tillförordnad informationschef.
På sistone har dock den biträdande informationschefen Johan Tegel, 39, seglat upp som en favorit till att efterträda den omstridda Margareta Thorgren.
LÄS MER: Tv-stjärnan sexofredade hög officer på kändisfest
– Johan är en smart och pragmatisk person som förstår medier och ”spelet” på ett helt annat sätt än Thorgren, som mest är en ängslig ögontjänare. Hon måste bort och jag tror kungen inser det nu. Nobelstiftelsens haveri visar hur snabbt ett anseende kan förstöras om du har inkompetenta medarbetare i kommunikationsfrågor, det här är en överlevnadsfråga för monarkin, säger den tidigare reportern.
Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!