Kronprinsessan Victorias stentuffa stridsutbildning
En tuff brud i lyxförpackning.
Det är ingen idé att bråka med kronprinsessan Victoria.
Kungligheten genomför just nu en stenhård militärutbildning och nåde den som försöker sticka upp.
Stoppa Pressarna
| 2024-10-29 kl 17:34 |
Kronprinsessan Victoria, 47, är charmerande och förtjusande, det kan alla som haft förmånen att möta henne vittna om.
Men låt er inte bedras av hennes väna yttre och vänliga framtoning – om så krävs är kronprinsessan redo att växla upp och försvara Sverige.
LÄS MER: Christer Sjögren i kontrovers efter kvällen med kvinnliga artisten
Det visar hon inte minst på Berga söder om Stockholm när hon kompletterade sina militära färdigheter med att genomföra en grundläggande militär utbildning vid Stockholms amfibieregemente.
Framryckning
På nya bilder från Försvarsmakten får vi se när Victoria och hennes kamrater tar sig igenom en riktigt utmanande stridshinderbana, kronprinsessan skjuter även automatkarbin och granatkastare i dramatiska filmklipp.
Victoria tvingas vada i djupt vatten och måste se till att hålla sin AK5:a torr när hon ska passera under en stock.
LÄS MER: Skarpa kravet: Hämta in Mette-Marit till polisförhör
Det går inte att ta miste på Victorias kämpaglöd – hon ska bara framåt, till varje pris.
Kung Carl Gustaf, 78, måste vara omåttligt stolt över att det är ett så bra soldatmaterial i dottern hans.
Victoria krälar, klättrar och kryper med frenesi och hon ser till att hjälpa gruppen under den strapatsrika framryckningen.
Stockholms amfibieregemente, där Victoria tränades, är en del av marinen vars operationsområde utgörs av kustnära zoner, floddeltan, skärgård, inlopp, farleder och hamnar.
LÄS MER: Björn Ulvaeus hemliga pengauppgörelse med nya hustrun
Förbandet har förmåga att operera i och under vattenytan, på land och i luften, de utgör en viktig länk mellan armé- och marinstridskrafterna.
Som sista marina utpost i försvaret av landets långa kust och många komplexa skärgårdsområden är förbandets huvudsakliga uppgift att med hjälp av bland annat minor, robotar och granatkastare från kobbar och skär hindra fiendens framryckning.
Victoria och hennes kurskamraters tuffa träning syftar i slutänden till att förhindra en motståndare från att få fäste på land.
Stockholms amfibieregemente har en rad olika båttyper så som stridsbåten, svävaren, bevakningsbåten och trossbåten.
LÄS MER: Måns Zelmerlöw avslöjar: så räddade han äktenskapet
Tack vare sin flotta kan förbandet hela tiden upprätthålla en hög grad av rörlighet.
I kombination med små, välutbildade enheter och långräckviddiga vapensystem har man förmågan att på kort tid ta och utöva kontroll över stora ytor, varsomhelst och närsomhelst längs med hela Sveriges kust – en uppgift som Victoria verkligen gav sig hän åt.
För att förtjäna utbildningstecken Amfibie, även känt som Torleif och kunna titulera sig Amfibiesoldat, är ett av kraven att man ska klara stridshinderbanan på under 32 minuter.
Stridshinderbanan på Berga är 3,5km lång och man ska under provet bära stridsutrustning, vapen och en packning till en total vikt av 20 kilo.
LÄS MER: Kronprinsessan Victorias stora oro efter djupa krisen
Det är tuffa krav, men är det någon som klarar dem är det Victoria.
Utbildningsmomenten, med bland annat den tuffa hinderbanan, genomfördes inför Kronprinsessans officersutbildning (SOFU), som hon nu läser vid Försvarshögskolan.
Kungen har ända sedan kronprinsessan var en liten flicka förberett Victoria på hennes framtida ämbete.
En dag, måtte den dröja, ska Victoria tillträda tronen och ärva sin fars roll som regent.
LÄS MER: Elisabet Höglund och maken utsatta för beskjutning
Kungen har själv konstaterat att han inte alls var speciellt förberedd när han, endast 27 år gammal, tvingades bli kung av Sverige.
Visst kungen hade drillats under sin uppväxt men inte alls i samma utsträckning som Victoria har erfarit i sin ”drottningskola” som numera även innefattar en officersutbildning.
Lägsta graden
Den dag kronprinsessan tillträder kommer hon vara mer än väl beredd på det ansvarsfulla uppdraget.
LÄS MER: Prins Harry och Meghan anklagas för PR-bluff
Just nu läser kronprinsessan en kurs i officersprogrammet som heter introduktion till krigsvetenskap.
Ställföreträdande programchefen på Officersprogrammet, Anders Enström, får i TV4 frågan om hur det är att ha kronprinsessan Victoria som student på utbildningen.
– Det märker vi ingen särskild skillnad av, om man bortser från några procedurer sådär runt i kring. Det är en student utav många studenter. Och ska jag vara lite petnoga så kallar vi kronprinsessan för studerande, säger han.
När utbildningen väl är klar kommer kronprinsessan Victoria utnämnas till fänrik – den lägsta graden av officerare och ett steg på vägen uppåt.
LÄS MER: Utländsk media: Madeleines kris i äktenskapet med Chris
TV4:s Anders Pihlblad, 56, träffar även kung Carl Gustaf i samband med besöket på Victorias utbildning.
Kung Carl Gustaf understryker att det är viktigt för Victoria att hon förstår och hänger med i omvärldsutvecklingen och utbildningen till fänrik är en första bra introduktion.
Kungen vill dock inte hetsa sin dotter, han väljer att se utbildningens nytta ur ett längre perspektiv.
– Ja, så småningom. Hon är fullt upptagen med det just nu. Det roliga är att hon sitter med en grupp elever och det är en av de större grupperna som utbildar sig till officerare. Och att hon får vara med i den här gruppen tror jag hon känner är väldigt spännande. Alla har gemensamma diskussioner, man får reda på rätt mycket, och man träffar många nya blivande officerare, säger kungen.
Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!