Kronprinsparet sätter dottern i privatskola – får svidande kritik

Nu rasar kritikerna mot Haakon och Mette-Marit. Norska kronprinsparet har valt att sätta dottern Ingrid Alexandra i exklusiv privatskola.

Priset? 115 000 kronor om året.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Emma Andersson

| 2014-06-27 kl 13:50 |

ProvaPremium

Prinsessan Ingrid Alexandra, 10, och hennes lillebror Sverre Magnus, 8, har tidigare gått i kommunal skola. Men i höst börjar norska kronprinsparets son i Montessoriskola, medan dottern ska gå i privatskola.

Många undrar om den kommunala skolan inte duger åt kungligheterna och de får svidande kritik, rapporterar Aftonbladet Klick.

Bild 1 av 3ingrid stor1 3 - Stoppa Pressarna

Haakon och Mette-Marit har fått utstå mycket kritik.
Bild 2 av 3ingrid stor2 1 - Stoppa Pressarna

I höst börjar Sverre Magnus och Ingrid Alexandra nya skolor.
Bild 3 av 3ingrid stor3 1 - Stoppa Pressarna

Haakon förklarar att han vill att Ingrid Alexnadra ska lära sig engelska ordentligt.
– Det är starka ord men om kungahuset inte behåller sin folklighet är det ett steg mot att avveckla monarkin. Det finns ingen anlending att skicka sina barn till privatskola i Norge, säger norska Arbeiderpartiets Martin Kolberg till vg.no, enligt Klick.

Ingrid Alexandras nya skola, som heter Internasjonale, är en av de dyraste privatskolorna i Norge och kostar över 100 000 kronor om året.
– Jag förstår att folk har synpunkter på vårt val. Det har varit en svår avvägning för oss. Våra barn har haft fina år både på Jansløkka skole och Solvang men vi har kommit fram till att vi anser att det här är det bästa för våra barn just nu, säger Haakon själv under en presskonferens.

En anledning till skolbytet är att kronprinsparet tycker att det är viktigt att Ingrid Alexandra, som är nummer två i tronföljden efter sin pappa, får en grundläggande kompetens i att tänka och prata engelska.