Kungen i krismöte efter misslyckade resan till Mexiko
Han hade inget val.
Kung Carl Gustaf hade knappt kommit över tidsomställningen efter den misslyckade resan till Mexiko.
Trots det tuffa schemat var statsminister Ulf Kristersson obeveklig och kallade in monarken till ett möte på slottet.
Stoppa Pressarna
| 2024-03-18 kl 18:16 |
Kung Carl Gustaf, 77, och drottning Silvia, 80, var nyligen på ett fyra dagar långt statsbesök i Mexiko. Resan blev tyvärr ett enda stort misslyckande.
Planen var att kungaparet skulle resa med tåg längs järnvägen El Tren Maya, även kallad ”dödens tåg”, under sitt statsbesök i Mexiko.
LÄS MER: Familjens stora oro för Christina Schollins hälsa
Men efter kritik från miljöaktivister i landet tvingades hovet ta bort tågresan från programmet.
– Det är många parametrar som vi tar ställning till när programpunkter ska beslutas. Även när det gäller politiska frågor som i detta fall, konstaterade hovets informationschef Margareta Thorgren, 60, och gav ett pressat intryck.
Mystisk bild
Järnvägen öppnade delvis i december förra året. Arbetet har fått kritik både i Mexiko och av internationella organisationer för hur det påverkat miljön, bland annat har minst 3,4 miljoner träd fällts.
LÄS MER: Vännernas starka oro för prinsessan Kate: ”Hon kan dö”
Problemet med tågresan var inte det enda som gick snett när kungaparet var i Mexiko.
Bilden på prinsessan Kate, 42, med sina barn visade sig vara kraftigt manipulerad i Photoshop. Det brittiska hovet tvingades medge att det hade mixtrats med bilden.
Under kungaparets resa till Mexiko uppstod en likande reaktion efter att en bild på kungen och drottningen framför en pyramid publicerats.
Flera personer reagerade på bilden på sociala medier och frågor väcktes Det är bland annat suddiga linjer på bilden och konstiga skuggor samt att Silvias klänning ser ut att sakna tyg.
LÄS MER: Kronprinsessan Victorias ilska mot Sofia
Bilden togs av en av nyhetsbyrån TT:s fotografer.
– Bilden togs av en fotograf som var med på statsbesöket i Mexiko. Kungaparet står i skuggan och sedan är det mycket solljus i bakgrunden. Då har man mörkat ner bakgrunden. Sedan har man markerat kungaparet och skulle man inte markerat dem skulle man mörkat ner hela bilden, säger TT:s bildchef Mats Schagerström, till Aftonbladet.
Prinsessan Kates bild drogs snabbt tillbaka efter misstankar om att den var manipulerad.
– Den här är redigerad, den är inte manipulerad på något sätt. Jag har sett originalbilden och det är ingen manipulation av bilden, säger Mats Schagerström.
LÄS MER: Kända transan som tar över efter Dominika i Army of Lovers
Jenny Alexandersson, 48, är Aftonbladets hovexpert. Hon säger att kungliga bilder från resor och aktuella händelser bör betraktas som nyhetsbilder när de publiceras och att man inte ska förändra dem på ett genomgripande sätt.
– Folkets förtroende är det viktigaste ett kungahus har i dag när kungligheterna saknar politisk makt. I dag står vi på randen till ett helt nytt medielandskap med AI-skapade bilder och appar som gör att vem som helst kan manipulera en bild. Jag tror man ska vara mycket försiktig med att manipulera bilder, säger Jenny Alexandersson.
Kungaparet kan inte vara nöjda med utfallet av resan till Mexiko.
Det som gör det hela än mer pinsamt är det faktum att hovets informationschef sedan länge känner TT:s fotograf mycket väl vilket innebär att det är svårt att frigöra sig från tanken att hon har haft ett finger med i spelet kring bilden.
LÄS MER: Gry Forssells egna ord om uppslitande skilsmässan
Efter resan till Mexiko var kungen med under söndagens världscupavslutning i skidor i Falun. Trots detta valde statsminister Ulf Kristersson, 60, (M) att kalla kungen till ett krismöte på slottet sent på söndagskvällen.
Det var Utrikesnämnden som samlades för ett möte under vilket aktuella utrikespolitiska frågor avhandlades.
Utrikesnämnden är ett samrådsorgan mellan riksdagen och regeringen. Kungen är nämndens ordförande. Utrikesnämnden består av talmannen och nio ledamöter från riksdagen samt nio suppleanter.
Det är statsminister Ulf Kristersson som kallar till möten med Utrikesnämnden. I grundlagen står det att ”regeringen ska fortlöpande hålla Utrikesnämnden underrättad om de utrikespolitiska förhållanden som kan få betydelse för riket och överlägga med nämnden om dessa så ofta som det behövs.”
LÄS MER: Kates mardröm: ”Beroende av tabletter och alkohol”
Politiska tungviktare
Statsministern måste tyckt det var angeläget eftersom han kallade till mötet på en söndagskväll. Den ena limousinen efter den andra rullade in genom slottsportarna, med mörka rutor och i hög fart.
På hovets bild från mötet ser man att det var av akut karaktär då den kala spiselfrisen bakom kungen saknade blomsterarrangemang – något som annars är gängse vid dylika möten.
– Under de mäktiga ljuskronorna i Lovisa Ulrikas matsal satt däremot Sveriges politiska tungviktare: Förutom statsministern själv även försvarsminister Pål Jonson och utrikesminister Tobias Billström, rapporterar Svensk Damtidning.
LÄS MER: Efter tuffa separationen: Agneta Sjödin syns med ny man
På plats fanns även Magdalena Andersson, 57, (S), Muharrem Demirok, 47, (C), Nooshi Dadgostar, 38, (V) och MP:s språkrör Daniel Helldén, 58.
– Vad de avhandlade får vi inte veta: Hovet nöjer sig med att säga att det var ”aktuella utrikespolitiska frågor” som avhandlades – det som sägs innanför Utrikesnämndens fyra väggar är konfidentiellt, skriver Svensk Damtidning.
Det är inte orimligt att anta att kungen rapporterade från sin misslyckade resa till Mexiko som blev en sådan PR-mässig mardröm och där sista ordet inte är sagt.
Vi kan räkna med att Margareta Thorgrens relation med TT-fotografen kommer granskas närmare.
Kände kungen till den långvariga vänskapen? Vet han karaktären på vänskapen?
Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!