Hotbild

Kungen i terrormöte med statsministern

Nu är det allvar.
Kung Carl Gustaf har träffat statsministern.
Det är terrorhotet mot Sverige som spökar.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-08-19 kl 05:47 |

ProvaPremium

Kung Carl Gustaf, 77, ser alltid till att hålla sig uppdaterad och à jour med samhällsutvecklingen. Även om han inte har något formell politiskt inflytande så måste han som statschef vara välinformerad och påläst.

Just nu genomlider Sverige en svår säkerhetspolitisk kris. Den svåraste under de 50 år som kungen suttit på tronen.

Bild 1 av 6Kung Carl Gustaf Statsministern Terror Stor - Stoppa Pressarna

Nu är det allvar. Kungen tog emot statsministern med anledning av terrorhoten mot Sverige.
Bild 2 av 6Kung Carl Gustaf Statsministern Terror Stor4 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia vid Gripsholms slott i Mariefred där en jubileumsafton med anledning av 500-årsjubileet av kungavalet Gustav Vasa ägde rum. Kungen vägrar vika sig för terrorhotet.
Bild 3 av 6Kung Carl Gustaf Statsministern Terror Stor1 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia färdas i kortege med häst och vagn under ett besök i Falun. Bara en timme innan meddelade Säpo att hotnivån höjts till en fyra på en femgradig skala.
Bild 4 av 6Kung Carl Gustaf Statsministern Terror Stor2 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia, med blommor i famnen, hälsar på folket på Stora Torget i Falun.
Bild 5 av 6Kung Carl Gustaf Statsministern Terror Stor3 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har haft ett ovanligt hektiskt år med tanke på 50-årsfirandet av kungens tid på tronen.
Bild 6 av 6Kung Carl Gustaf Statsministern Terror Stor5 - Stoppa Pressarna

Säkerhetspolischef Charlotte von Essen, statsminister Ulf Kristersson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Anders Thornberg vid en pressträff med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige. Statsministern har även varit uppe på slottet och specialinformerat kungen.

Risken för terrorattentat har ökat och nyligen höjde Säpo hotnivån till 4 på en femgradig skala. Polisen och regeringen har emellertid kritiserats för att man kommer med dubbla och halvkvädna budskap.

Kungen vägrar backa

Man påtalar att risken för dåd har ökat samtidigt som man uppmanar människor att ”leva som vanligt”. Nu växer rädslan – inte minst inför september då kungens jubileumsfirande går in i finalen.

Kungen vägrar dock backa för terroristerna – firandet kommer genomförs som planerat.

– Bedömningen nu är att den planering som finns, och det är ju omfattande säkerhetsarbete inbakat i det, kvarstår. Den höjda nivån kommer inte göra någon skillnad i det som redan är planerat under jubileet, säger Margareta Thorgren, 60, informationschef på hovet till Expressen.

Det kommer dock bli en säkerhetsmässig utmaning av mardrömslika proportioner. Fredagen den 15:e september är det Te Deum, tacksägelsegudstjänst, i Slottskyrkan på Kungliga slottet och med tanke på att flera personer ut statsledningen kommer vara på plats är det ett eftertraktat mål för terrorister.

Kungen kommer även hyllas under vaktavlösningen på slottet – det blir sång och fanfarer på den slottets yttre borggård. Då är kungen än mer oskyddad – vi kan räkna med ett massivt polisuppbåd, drönare, helikoptrar och avspärrningar.

Dagen efter, på lördagen den 16:e september, blir det festligheter över hela Stockholm. Kungen och Silvia kommer åka kortege genom huvudstaden och hyllas av tusentals människor.

Även om Säpo nu höjt hotnivån så har hovet och polisen hela tiden varit varse vad man kan frukta.

– I det programmet har säkerhetsorganisationen bedömt att man har tagit höjd för den här informationen som har kommit ut i dag, säger Margareta Thorgren.

Det kan dock bli fråga om ytterligare skärpt säkerhet kring kungaparet. Inget får gå fel.

– Om säkerhetsorganisation anser det, kommer det vidtas förändringar, säger Margareta Thorgren.

Ett försök att lugna allmänheten

I samband med att kungen träffade statsminister Ulf Kristersson, 59, på slottet skriver hovet på sin hemsida:

– Kungen träffar regelbundet statsministern för att informera sig om regeringens arbete. Enligt regeringsformen har statsministern ansvar för att hålla H.M. Konungen underrättad om rikets angelägenheter.

Formuleringen är nog i det närmaste att betrakta som ett försök från hovets sida att lugna allmänheten – att allting är som vanligt och sköts i gängse ordning. Dessvärre är ingenting som vanligt.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!