Kungen röt till: nu backar Svenska Akademien

Nu ska det bli ordning på de Aderton.
Kungens hemliga påtryckningar gav resultat.
Svenska Akademien ändrar nu i sina stadgar.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2018-09-17 kl 17:25 |

ProvaPremium

Efter all turbulens i Svenska Akademien med avhopp, påhopp och hopplöshet så var det ett måste med ett radikalt förändringsarbete.

Det var oundvikligt om den anrika institutionen inte skulle gå under i ett rökmoln av personstrider, intriger och revirpinkeri.

Bild 1 av 7kungen akademien stor 1 - Stoppa Pressarna

Kungen tröttnade på de offentliga bråken och röt till. Nu har Svenska Akademien ändrat på sina stadgar för att hindra en upprepning och kungen är försiktigt nöjd.
Bild 2 av 7kungen akademien stor6 - Stoppa Pressarna

Kungen månar om Nobelpriset i litteratur som är världens mest prestigefyllda pris. Här delar han ut det till amerikanske författaren Toni Morrison.
Bild 3 av 7kungen akademien stor7 - Stoppa Pressarna

Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson har haft flera möten med kungen.
Bild 4 av 7kungen akademien stor5 - Stoppa Pressarna

Svenska Akademiens kanske mest briljante ledamot Horace Engdahl har också en förmåga att hamna i bråk. Men nu är det slut med det. Stadgeändringarna hindrar ledamöterna från att baktala varandra offentligt.
Bild 5 av 7kungen akademien stor4 - Stoppa Pressarna

Bråket i våras handlade om Katarina Frostensson skulle uteslutas eller ej. Horace och några till tyckte inte det och bråket var i full gång.
Bild 6 av 7kungen akademien stor1 2 - Stoppa Pressarna

Horace Engdahl blev ledamot i Svenska Akademien 1997 och han var dess ständige sekreterare i tio år från 1999 till 2009.
Bild 7 av 7kungen akademien stor2 - Stoppa Pressarna

Horace Engdahl och Kjell Espmark medan de ännu var vänner. I våras bråkade de så att stickor och strån rök i det offentliga.

Som Akademien högste beskyddare har kung Carl Gustaf, 72, ett stort ansvar. Och kungen tog sitt ansvar.

Hans majestät har varit flitig i sina kontakter med den anrika institutionen som instiftades av Gustav III.  Och nu har kungens balanserande och enande kraft i bakgrunden givit effekt. Nu kan Horace Engdahl, 69, och de andra bråkmakarna backa ner, för nu har kungen rutit till.

Det är en nöjd kung som konstaterar att Svenska Akademien har förtydligat sina stadgar.
– Jag noterar med tillfredsställelse att lojaliteten mot Akademien och vikten av att ledamöter alltid sätter Akademiens intresse framför sina egna särskilt understryks, säger kungen som oförskylt blev indragen i personstriderna i våras.

Svenska Akademien publicerade en ny stadgekommentar på sin hemsida och för kung Carl Gustaf, som ju delar ut Nobelpriset, är det välkomna ändringar som Akademien har lyckats baxa i mål.
I de nya stadgarna framgår bland annat: ”ledamoten förväntas göra en god arbetsinsats, respektera sin tystnadsplikt, undvika att kritisera Akademien eller sina kollegor offentligt”.

Men kungen vore inte kung om han slår sig till ro med detta, han konstaterar att mer arbete återstår för att återuppbygga förtroendet av den inflytelserika och prestigefyllda akademien:
– De riktlinjer för arbetet som Svenska Akademien nu antagit är positiva och ett viktigt led i de ansträngningar som görs för att återskapa förtroendet för Akademien, även om mycket återstår, säger kungen till TT, rapporterar DN.

Den nya stadgekommentaren ska göra det möjligt att tillämpa stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

– Det vi har gjort är att ge de här stadgarna nya tolkningar som ska gälla för vår tid, säger Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare, till TT.