Pengar och lyx
Kungen till våldsam attack mot Abba-Benny
Han vill inte bli utnyttjad längre.
Nu går kung Carl Gustaf till attack mot Benny Andersson.
Monarken vill att Abba-stjärnan gör rätt för sig.
Stoppa Pressarna
| 2025-07-12 kl 11:45 |
När Hyres- och arrendenämnden nyligen slog fast att de kraftiga höjningarna av arrendeavgifter på Djurgården är giltiga, cementerades en konflikt mellan boende i ett av Stockholms mest exklusiva områden och Kungliga Djurgårdsförvaltningen – och ytterst kungen själv.
Bland de drabbade finns flera medieprofiler, finansfamiljer och kulturella storheter – däribland Abba-medlemmen Benny Andersson, 78, som nu ser sin årsavgift mer än tredubblad.
LÄS MER: Emilio Ingrossos djupa sorg efter dödsfallet
Kungliga Djurgårdens Förvaltning (KDF), som förvaltar mark som omfattas av kungens så kallade dispositionsrätt, beslutade i fjol att säga upp arrendeavtalen med omkring 45 boende på Djurgården. I samband med det höjdes avgifterna kraftigt, i flera fall med över 300 procent, vilket Expressen avslöjar.
Utbrett missnöje
Benny Andersson och hans hustru Mona Nörklit, 82, får en höjning från drygt 112 000 kronor till 360 000 kronor per år.
De har, liksom många andra drabbade, valt att inte kommentera saken offentligt. Men missnöjet är utbrett.
LÄS MER: Hanna Hedlund ger relationen en ny chans – efter tiden isär
Patrik Engellau, 80, tidigare ordförande i den lokala arrendatorföreningen, är en av flera boende som öppet kritiserar KDF:s agerande.
– Det handlar om en chockhöjning. De vägrar att förhandla, de har inte ens pratat med oss, säger han.
Patrik Engellau och hans hustru bor i ett småhus vars arrende ökar från 201 420 till 430 000 kronor per år. Flera hushåll delar på marken, vilket gör höjningen kännbar för många.
– Vi trodde inte att något sådant skulle upprepas efter höjningarna för tio år sedan. Då förhandlade vi och landade på en mer rimlig nivå, säger han.
LÄS MER: Chockuppgifter: Kanye West anklagas för våldtäkt
Journalisten Cecilia Hagen, 79, som delar sin arrendetomt med en annan arrendator, får se sin avgift höjas till 350 000 kronor om året. Hon beskriver förändringen som en personlig ekonomisk kris.
– Det är jättemycket för mig. Jag har inte alls lika mycket pengar som andra i området, säger hon till Expressen.
I en kommentar till kritiken skriver slottsfogden Magnus Andersson att målet varit att skapa en ”enhetlig uppgörelse” och att det därför inte förts individuella förhandlingar. Han hänvisar också till ökade markvärden och en snabbt föränderlig bostadsmarknad i Stockholm som skäl till höjningarna.
Men flera boende ställer sig kritiska till hur förvaltningen hanterat processen.
LÄS MER: Ändring i sista minuten på Öland – Madeleine får som hon vill
Juristen Gustaf Bodin, 64, beskriver höjningen som en personlig ekonomisk smäll – från 16 672 kronor till 105 000 kronor per år – och ifrågasätter rättvisan i systemet.
– Det här området ska inte vara en inkomstkälla för hovet. Systemet var aldrig tänkt att fungera så, säger han.
Utöver de höga höjningarna har frågan om rättvisa blivit central.
Flera boende pekar på att prins Carl Philip, 46, bor utan att betala arrende, samtidigt som hovpersonal fått hyreshöjningar på bara ett par procent.
LÄS MER: Viktor Frisks bostadskris – sover på en luftmadrass
En arrendator, som vill vara anonym, skriver i ett mejl att kungen ”agerar som om han äger Djurgården” och att systemet präglas av ”girighet”.
Enligt honom subventionerar vanliga arrendatorer hovets bostäder.
Utan skydd
Hovet avfärdar dock kritiken. Enligt informationsavdelningen sätts hyrorna för hovpersonalens bostäder efter förhandling med Hyresgästföreningen och någon subvention förekommer inte.
LÄS MER: Runar Sögaard attackerad – mitt på ljusa dagen
Hyres- och arrendenämndens beslut innebär att höjningarna träder i kraft från den 1 april 2024. Men konflikten är inte över.
De boende planerar att överklaga beslutet i domstol – något som både är juridiskt komplicerat och ekonomiskt tungt.
Bakgrunden till förvaltningens rättigheter går tillbaka till 1809, då kungen genom ett avtal fick dispositionsrätt till bland annat Djurgården.
Det innebär att kungen, genom sin förvaltning, bestämmer vem som får bo i området och till vilken avgift – utan att sedvanliga skydd för hyresgäster gäller.
LÄS MER: Kronprinsessan Victoria i krismöte mitt under semestern
Frågan är nu hur långt kungen är villig att gå för att försvara beslutet – och om de boende är beredda att ta striden hela vägen till domstol.
Klart är att förtroendet mellan hovet och flera av Djurgårdens invånare har tagit allvarlig skada.
Kungens dispositionsrätt är sedan tidigare omstritt då systemet är som gjort för att främja korruption.
Det är inte sedan tidigare känt att kung Carl Gustaf gärna ger flådiga bostäder till sina överklassvänner medan vanliga hederliga svenskar får vara med och finansiera prinsessan Madeleines, 43, och Chris O’Neills, 51, lyxliv via skattsedeln
LÄS MER: Lasseman bedragen – ville åt pengarna
Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!