Kungens pinsamma miss under resan får konsekvenser
Pinsamt, kungen.
Kungaparet lät flyga regeringsplanet tomt från Arlanda till Bromma och plocka upp dem.
Extrasvängen var en riktig miljöbov.
Stoppa Pressarna
| 2021-10-07 kl 10:20 |
Kung Carl Gustaf, 75, brukar betraktas som en riktig miljövän.
Han brukar själv tala om klimatfrågor i samband med riksmötets högtidliga öppnande och det är väl känt att kungen gärna hade varit lantbrukare om han inte råkat födas till statschef.
LÄS MER: Peg Parnevik om sin svåra kris efter dumpningen av Filip
Därför blir (miss)brukandet av regeringsplanet än mer anmärkningsvärt och pinsamt för regenten.
Nyligen plockades kungen och Silvia, 77, upp med regeringsplanet på Bromma istället för Arlanda – den extra svängen fram och tillbaka orsakade stora utsläpp.
Hovet skyller på att det var bråttom – kungen behövde hinna upp till Norrland innan den tyske förbundspresidenten.
– Det var en rad aspekter som vägde in, exempelvis är kungaparet alltid på plats före gästerna vid statsbesök för att ta emot dem, säger hovets informationschef Margareta Thorgren, 58, till Expressen.
LÄS MER: Kvinnan bakom Fredrick Federleys nya toppjobb
Normalt sett står regeringsplanet på Arlanda men nu flögs det till och från Bromma för att plocka upp kungaparet – extraturerna brände iväg omkring 1 600 kilo koldioxid.
Det var i samband med den tyske förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeiers, 65, statsbesök i Sverige som kungen lekte miljöbov.
Hans gäst skulle till Kiruna för att besöka rymdbasen Esrange Space Center. Och kungen ville hinna dit innan för att kunna ta emot sin gäst på plats. Det är fyra mil mellan Bromma och Arlanda men av tidsskäl ansåg sig hovet nödgat att låta planet göra de två extraturerna trots miljöpåverkad.
När besöket i Norrland var avklarat släpptes kungen och drottningen även av på Bromma och planet fick återigen flyga tomt till Arlanda där det är baserat.
LÄS MER: Så tröstar sig Phillipe efter krisen med Bianca Ingrosso
Försvarsmaktens beräkningar visar att varje extralandning med regeringsplanen ger ett koldioxidutsläpp på 822 kilo.
Frågan är om kungen skäms över det inträffade eller om det hela var mödan värt. Det finns ju rätt många aspekter i kungafamiljen som inte är odelat positiva för miljön.
Kungen gillar ju att köra bil, han har en massa vrålåk i slottets garage. Och dessutom är ju hans son prins Carl Philip, 42, en hängiven racerförare – en verksamhet som inte direkt passar i mulleskolan.
LÄS MER: Pernilla Wahlgrens kille i kontakt med Hanna Hedlund
LÄS MER: Efter sveket: Nu slår prinsessan Madeleine tillbaka mot Chris
LÄS MER: Anders Öfvergård och våldet – statsministern kommenterar