De ska hantera kungens prinsess-kris

Ett hedersamt och svårt uppdrag.
Kungen har rekryterat ny spjutspetskompetens som nu måste hantera den växande krisen med lyxprinsessan Madeleine.
Och det är två meriterade herrar som ska rädda monarkin och dess rykte. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Johan Bergström

| 2019-03-21 kl 16:45 |

ProvaPremium

Kung Carl Gustaf, 72, tar sin uppgift på största allvar.

Ers majestät lämnar inget åt slumpen och han känner historiens tyngd på sina axlar – som kung vill han sköta sitt uppdrag så klanderfritt som någonsin möjligt.

Bild 1 av 6kungen madeleinemannen stor 1 - Stoppa Pressarna

Kungen har rekryterat "Madeleine-männen" som måste hantera de eskalerande problemen med prinsessan.
Bild 2 av 6kungen madeleinemannen stor5 - Stoppa Pressarna

Jan Salestrand närmast kameran med kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf på Folk och Försvars konferens i Sälen.
Bild 3 av 6kungen madeleinemannen stor4 - Stoppa Pressarna

Prinsessan Madeleines lyxexil river upp känslor hos både rojalister och icke-rojalister. Situationen blir alltmer ohållbar.
Bild 4 av 6kungen madeleinemannen stor2 - Stoppa Pressarna

Kungens stabschef generallöjtnant Jan Salestrand med sin sambo Rose-Marie Jernbäcker, örlogskapten, på kungens middag för Nobelpristagarna.
Bild 5 av 6kungen madeleinemannen stor1 - Stoppa Pressarna

Kungen är mycket mån om att sköta sitt ämbete på bästa möjliga sätt. Därför väljer han sina medarbetare med stor omsorg.
Bild 6 av 6kungen madeleinemannen stor3 - Stoppa Pressarna

Riksmarskalken Fredrik Wersäll och hustrun Anna Wersäll på kungens middag för Nobelpristagarna.

För att lyckas med sitt uppdrag som statschef på bästa sätt är det viktigt att kungen omger sig med kompetenta medarbetare. Och när kungen rekryterar duger endast de bästa.

Under det senaste halvåret har kungen fått två nya nära medarbetare.

Fredrik Wersäll, 67, tidigare hovrättspresident för Svea hovrätt, har tagit över rollen som riksmarskalk. Den höge juristen är kungens närmaste man och det är på hans lott att hålla kontakt med både riksdag och regering – ett grannlaga och viktigt arbete i den konstitutionella monarki som Sverige har som styrelseskick.

Fredrik Wersäll började sin tjänst i september förra året men han var inblandad som rådgivare åt kungen för ett år sedan i samband med att oroligheterna i Svenska Akademien bröt ut.

Fredrik Wersäll har ambitionen att hovet ska bli mer öppet och transparent och han har redan identifierat vissa strukturer som han ser som lite väl gammaldags.

Riksmarskalk är en position med anor vilket Fredrik Wersäll inte minst blir varse varje morgon när han anländer till sitt arbetsrum.
– Jag sitter i samma rum som Axel von Fersen gjorde. Hoppas att det går bättre för mig, säger Fredrik Wersäll till Expressen.

Den dåvarande riksmarskalken Axel von Fersen misshandlades till döds av en rasande mobb i Gamla Stan den 20 juni 1810 som en följd av falska rykten kring att han skulle varit inblandad i den svenske kronprinsen Karl August död den 28 maj samma år.

Att von Fersen lynchades var följden av ett splittrat folk där den stora massan misstänkte att eliten konspirerade ovan deras huvuden och Fredrik Wersäll tycks ha dragit lärdom därav, han är på det klara med vad som är kungens absolut viktigaste uppgift som regent av konungariket Sverige – att kungen är en samlande kraft för hela svenska folket.

– Kungen har varit monark i över 40 år. Han har en enorm erfarenhet, en enorm drivkraft och ett stort samhällsintresse, säger den tidigare hovrättspresidenten.

Kungen har även gjort ytterligare en topprekrytering den senaste tiden. Försvarsminister Peter Hultqvists, 60, tidigare statssekreterare Jan Salestrand, 64, är kungens nye stabschef och förste adjutant.

Salestrand, som har en lång och framgångsrik karriär inom Flygvapnet och militärledningen bakom sig, är en mycket uppskattad person. Växjösonen, som är generallöjtnant, är känd för sitt milda och humorfyllda sätt.

– Det är väldigt spännande att efter så många år inom en myndighet få det här erbjudandet av kungen, att få se den här sidan av statsskicket. Man går hela vägen runt på något vis, säger Jan Salestrand.

För kungen är det avgörande att han har pålitliga medarbetare. Om monarkin ska överleva på sikt krävs det att kungen har folkets förtroende – precis som på von Fersens tid. De nya närmaste männen är de som ska rädda kungen kvar på tronen och se till att ätten Bernadotte får regera vidare.

Det är inte heller helt orimligt att anta att de två befattningshavarna är varse den stora förtroendebrist som många känner gentemot prinsessan Madeleine, 36, efter hennes val att gå i lyxexil i Florida.

Hennes överdådiga livsstil, nu senast manifesterad med drönartillvaron på lyxhotellet Faena i Miami som Stoppa Pressarna avslöjade, eroderar folkets förtroende för kronan och utgör ett hot mot monarkin på sikt. 

Förhoppningsvis har kungens nya medarbetare tillräckligt med integritet för att påtala för monarken att Madeleine-situationen måste hanteras. Prinsessan har bland annat anklagats för att vara lika världsfrånvänd som någonsin Marie Antoinette var. Hon stod för övrigt nära Axel von Fersen, en historiens varningslampa för vår nye riksmarskalk.