Hälsa

Nya hälsolarmet kring drottning Silvia väcker oro

Det här ser inte bra ut.
Drottning Silvia nobbar kung Charles kröning.
Nu växer oron för kunglighetens hälsa som varit vacklande den sista tiden.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-04-12 kl 17:06 |

ProvaPremium

Drottning Silvia, 79, fyller 80 år i december. En aktningsvärd ålder. Men stigande ålder kommer som bekant en sviktande hälsa och krämpor.

Det senaste halvåret har drottning Silvia vid flera tillfällen insjuknat och tvingats ställa in evenemang. Nyligen fick kung Carl Gustaf, 76, resa ensam till Luleå för att fira sina 50 år på tronen då drottningen hade drabbats av ”en lättare förkylning”, enligt hovets informationschef Margareta Thorgren, 59.

Bild 1 av 6Drottning Silvia Halsolarm Stor - Stoppa Pressarna

Nu växer oron efter nya hälsolarmet kring drottning Silvia. Redan nu står det klart att hon missar kung Charles kröning i maj.
Bild 2 av 6Drottning Silvia Halsolarm Stor2 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia på besök i Östersund. Nyligen missade drottningen besöket i Luleå på grund av sjukdom.
Bild 3 av 6Drottning Silvia Halsolarm Stor3 - Stoppa Pressarna

Den senaste tiden har drottning Silvias hälsa varit vacklande. Hon stöttas av kungen.
Bild 4 av 6Drottning Silvia Halsolarm Stor1 - Stoppa Pressarna

Drottning Silvia är till åren kommen och då kommer krämpor och sjukdomar. Hur illa är det ställt?
Bild 5 av 6victoria silvia oro stor5 - Stoppa Pressarna

Under våren drabbades Silvia av en otäck förkylning.
Bild 6 av 6prins charles donationsskandal bin laden 6 - Stoppa Pressarna

Kung Charles kröntes den 6:e maj i år. Allting avlöpte bra.

Dessvärre har historien lärt oss att vi inte alltid kan lita på informationschefen. Det hette exempelvis att prins Daniel, 49, drabbats av ”en lättare förkylning” när han uteblev från Svenska Akademiens högtidigliga sammankomst i december 2021.

Äktenskaplig incident

Bara ett par veckor senare kunde Stoppa Pressarna avslöja att prinsen uteblev efter att kronprinsessan Victoria, 45, uttryckligen förbjudit sin make att närvara.

Kronprinsessan hade precis blivit varse om en ”äktenskaplig incident” och hon orkade helt enkelt inte smajla upp sig inför kamerorna med prinsen vid sin sida – hon beordrade honom att stanna hemma på Haga slott.

Det var ingen ”lättare förkylning” utan inledningen på en svår äktenskapskris som så när slutade med en historisk kunglig skilsmässa.

Hälsoproblem

Drottning Silvias frånvaro den sista tiden har spätt på hälsolarmet kring henne och nu växer oron i hovkretsar.

– Hur illa ställt är det med henne? Vad är det hovet försöker dölja? Det är klart man bli orolig för drottningens hälsa. Det här ser inte alls bra ut. På sista tiden har det varit lite för många sjukdomar som drabbat henne, konstaterar en pensionerad hovreporter som började bevaka kungligheterna redan i början av 70-talet.

Nyligen meddelades att drottning Silvia inte kommer närvara vid kröningen av kung Charles, 74, i Westminster Abbey den 6:e maj. Istället blir det kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf som representerar det svenska kungahuset.

Det är inte någon dålig reserv som åker istället för drottningen, men enligt protokollet förväntas det svenska kungaparet vara på plats under den historiska händelsen.

Spekulationer

Att det redan nu står klart att drottning Silvia inte ska åka indikerar att hennes hälsoproblem är betydligt allvarligare än vad vi kunnat ana.

Att hovet inte går ut och redovisar hur det egentligen ligger till utgör en grogrund för inte bara oro utan även för spekulationer.

– Samtidigt måste man ha respekt för att hovet inte i detalj vill redovisa vad det är som drabbat drottningen, det är ju uppgifter av privat karaktär. Jag blir dock bekymrad över att det redan nu är klart att Silvia inte kan åka på kröningen, det ter sig som att hälsoproblemen är minst sagt illavarslande och djupgående. Kanske hovet bör ompröva sin hållning och ge lite mer information om hälsoläget. Inte minst för att lugna, säger den pensionerade hovreportern.

Det är den första brittiska kröningen på 70 år och en mycket betydelsefull dag i kungliga kretsar varför drottning Silvias frånvaro blir än mer anmärkningsvärd.

– Konungen och Kronprinsessan närvarar vid kröningen av Konung Charles III samt Drottning Camilla, skriver hovet i en kommentar till Svensk Dam.

Mer än så säger man inte.  Nu återstår det att se om det kommer en förklaring till varför drottning Silvia inte åker på kung Charles kröning ­­– vi får innerligen hoppas att det inte är något allvarligt.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!