Brott och straff

Nya kravet på kungen efter Sommerlaths sexskandal

Snaran dras åt.
Sexköpsskandalen med Patrick Sommerlath blev droppen.
Nu kommer nya skarpa krav på kung Carl Gustaf.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-11-22 kl 13:06 |

ProvaPremium

Det blir ohållbart i längden. Drottning Silvias, 79, och kung Carl Gustafs, 77, uppenbara ovilja att hjälpa polisen i deras försök att ställa Patrick Sommerlath, 52, inför rätta har väckt starka känslor.

Hovet lade inte två strån i kors för att polisen skulle kunna delge kungasläktingen åtalet om det misstänkta sexköpet. Patrick Sommerlath flydde från polisen och lyckades hålla sig undan till dess att det misstänkta brottet var preskriberat.

Bild 1 av 7

Han kommer inte undan. Nu höjs röster för att kung Carl Gustaf ska kunna åtalas.
Bild 2 av 7

Kungen var i Göteborg för att ta del av samhällets fokus på brottsförebyggande arbete. Det ter sig som en ironi med tanke på hans flata agerande när kungasläktingen Patrick Sommerlath höll sig undan polisen. Vi får hoppas att kungen skämdes, eller så är han alltför arrogant.
Bild 3 av 7

Här är kungen på Sjumilaskolan i Göteborg. Kanske han tipsade barnen hur man håller sig undan från polisen?
Bild 4 av 7

Kungen fick höra om brottsförebyggande arbete under sitt besök på Sjumilaskolan, synnerligen passande med tanke på hur kungafamiljen förhåller sig till kriminalitet.
Bild 5 av 7

Här får kungen träffa representanter för ett bostadsföretag. Själv har han ett helt slott att inhysa efterlysta personer i.
Bild 6 av 7

Kungen ser inte helt bekväm ut, med rätta. Han ska skämmas för sitt agerande den senaste tiden men snart kan det vara över. Nu kommer ett förslag om att han ska kunna åtalas.
Bild 7 av 7

Miljöpartiets Niclas Malmberg vill att kungen ska kunna åtalas med tanke på det som hänt senaste tiden.

Sommerlath må ha undsluppit rättvisan, men historiens dom blir desto tyngre.

Kungaparet och hovets högste tjänsteman, riksmarskalk Fredrik Wersäll, 72, har visat vilken sjaskig brist på karaktär och rättrådighet de hyser under den polerade ytan.

Och drottning Silvia kommer aldrig någonsin kunna hävda att hon är engagerad i kampen mot prostitution och trafficking – även om hon är tillräckligt skamlös för att ens ta orden i sin mun kommer ingen tro på tyskan.