Vänskap

Offrar allt: Silvia stöttar vännen i svåra kampen

En sann vän.
Drottning Silvia finna alltid där för dem hon håller närmast.
Nu berättar kunglighetens förtrogne om sin tuffa tid.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-07-25 kl 06:08 |

ProvaPremium

Drottning Silvia, 79, är en omvittnat god vän. Hon är lojal och förstående och ställer alltid upp.

Samtidigt ska man icke tvivla på att drottningen har integritet och inte accepterar vad som helst. Silvia kan fräsa ifrån om hon blir varse en orättvisa eller ett svek.

Bild 1 av 6Drottning Silvia Stottar Roger Stor - Stoppa Pressarna

Nu stöttar drottning Silvia sin nära vän som har det riktigt tufft just nu.
Bild 2 av 6drottning silvia olycksdrabbade van stor ny 0 - Stoppa Pressarna

Roger Lundgren har en alldeles speciell plats i kungafamiljens hjärta. Han jämförs ibland lite skämtsamt med Grigorij Rasputin som hade ett stort inflytande på tsaritsan Alexandra och sedermera även på hennes make, Rysslands siste tsar Nikolaj II.
Bild 3 av 6dominika saljer vaning stor4 2 - Stoppa Pressarna

Grigorij Rasputin hade en informell maktposition vid tsarens hov i Ryssland i början av 1900-talet. Roger Lundgren jämförs ofta med honom.
Bild 4 av 6roger lundgren silvia corona stor1 1 - Stoppa Pressarna

Här är Roger med sin gode vän den dynamiske festfixaren Alexander Erwik.
Bild 5 av 6drottning silvia corona svek stor2 1 - Stoppa Pressarna

Roger Lundgren berättar själv på sina sociala medier om sin tunga tid.
Bild 6 av 6Roger Morgan Superkropp Stor - Stoppa Pressarna

Drottning Silvias frisör och nära vän Roger Morgan är även han bekant med Roger Lundgren.

Efter att Silvia Renate Sommerlath kom från Tyskland till Sverige i mitten av 70-talet har hon förmått bygga upp en gedigen vänkrets. Det är inte bara överklassdamer som drottningen umgås med.

Varje person är unik

Hon har ett öppet sinne och har flera bekanta i andra skikt av samhället. För Silvia är varje person unik och drottningen har en sällsam förmåga att ge uppmärksamhet till de hon talar med.

Det finns mången journalist som kan vittna om att det är väldigt speciellt att intervjua drottningen.

– Man blir alldeles varm och känner sig privilegierad att få tala med henne. Jag trodde jag var en tuff och kritisk reporter men Silvia hade en stark inverkan på mig, hon är verkligen något alldeles extra, berättar en reporter som tidigare arbetat på en av våra kvällstidningar.

Silvia är trofast och har vänskapliga relationer som går långt bak i tiden. Exempelvis kändisfrisören Roger Morgan, 73, är sedan länge en av drottningens favoriter och de har alltid så trevligt när de ses.

En av Silvias absolut närmaste vänner är kungaexperten, författaren och journalisten Roger ”Royal-Roger” Lundgren, 48. Han är tvivelsutan Skandinaviens mest kunnige och respekterade kungaexpert.

Det Royal-Roger inte vet om våra europeiska kungahus, det är inte värt att veta, lyder ett talesätt i branschen.

Dessutom har den humoristiske västerbottningen med det milda leendet och fina sättet en unik position vid det svenska hovet.

Arbetat som hovreporter på TV4

Han brukar jämföras med, halvt på skämt, halvt på allvar med Rasputin och det inflytande han utövade vid det Romanovska hovet i förra sekelskiftets Ryssland.

Han har studerat statsvetenskap med de europeiska monarkierna som särskilt intresseområde och har även arbetat som hovreporter på TV4 och Aftonbladet.

Roger Lundgren har även varit expertkommentator i SVT i samband med de kungliga bröllopen, prinsessan Estelles, 11, dop och prinsessan Lillians begravning 2013.

Roger Lundgren är sedan länge en nära och personlig vän till drottning Silvia. Västerbottningen påstås ha drottningens ”öra”.

Men han har han har även sina belackare inom hovet som menar på att han har en alltför stor och direkt påverkan över Silvia och kungafamiljen i övrigt.

Roger Lundgren har en unik ställning vid det svenska hovet och emellanåt jämförs han (lite skämtsamt men samtidigt med en gnutta allvar) med Grigorij Rasputin som hade ett stort inflytande på tsaritsan Alexandra och sedermera även på hennes make, Rysslands siste tsar Nikolaj II.

Det finns många historiker som hävdar att det i praktiken var Rasputin som styrde det ryska hovet och därmed Ryssland för drygt hundra år sedan.

Unikt politiskt inflytande

Nu har inte den svenska kungafamiljen någon makt, till skillnad från tsaren, så även om Royal-Roger lyckas flytta fram sina positioner ytterligare kommer han inte ha någon direkt inverkan på hur Svea rike styrs.

Icke desto mindre ska vi icke underskatta det signalvärde som kungahuset hyser – vilket i sin tur påverkar politiken i en kanske högre utsträckning än vad man dristar sig att tro vid en första och lite hastig anblick.

Det här innebär att Roger Lundgren i någon motto faktiskt positionerat sig för ett unikt politiskt inflytande som i vissa avseenden förnimmer om det som Rasputin uppbar.

Och precis som Rasputin (som 1916 kom att mördas av sina motståndare) så har Royal-Roger sina belackare.

Enligt uppgift till Stoppa Pressarna hyser prins Daniel, 49, en viss skepticism visavi Royal-Roger som är bördig från Norsjö i Västerbotten.

Nu är det inte aktuellt att Ockelbo-sonen tar till några som helst handgripligheter gentemot Royal-Roger, utan det rör sig nog snarare om att prinsen glunkar lite i slottskorridorerna vilket förvisso kan innebära att Rogers maktbas i någon mening eroderar.

Är beredd att offra allt

Roger Lundgren har framför allt ett unikt inflytande på drottning Silvia och han har i praktiken kommit att bli inte bara en av hennes närmaste vänner utan även kunglighetens kanske viktigaste rådgivare.

Deras vänskap går åt bägge håll. Det är inte bara Roger Lundgren som finns där för Silvia när hon har det svårt, även det omvända gäller. Hon är beredd att offra allt för sin vän.

Just nu har Roger Lundgren det riktigt tufft, han berättar själv på sina sociala medier. Till en bild på flera flyttkartonger i en lägenhet skriver kungaexperten:

– Jobbig vecka på alla sätt och vis. Nu är ett helt liv nedpackat eftersom mamma, till slut, fått plats på ett boende i Umeå! Men så mycket prylar! Minnen och slit!

Vi kan vara förvissade om att drottning Silvia tar sig tid och stöttar sin vän nu när Roger har det svårt.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!