Oron växer efter drottning Silvias hälsobesked

Larmrapporterna verkar dessvärre stämma.
Silvias hälsa är inte bra.
Senast tvingades den sjuka drottningen utebli från begravningen av kungaparets nära vän.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

TImo Lahti

| 2019-05-07 kl 10:35 |

ProvaPremium

Under hösten har det vid flera tillfällen kommit oroande signaler från hovet avseende drottning Silvias, 75, hälsa.

Drottningen har givit ett slitet och trött intryck. Hon har dessutom varit sjuk vid flera tillfällen och tvingats ställa in sin närvaro vid olika evenemang. 

Bild 1 av 7drottningsilvia sjuk stor 1 - Stoppa Pressarna

Nu växer oron vid hovet för drottning Silvia och hennes sviktande hälsa.
Bild 2 av 7silvia kris mentor stor 5 - Stoppa Pressarna

Silvia tvingade ställa in medverkan på en begravning av en nära vän. Hur mår hon egentligen?
Bild 3 av 7silvia stalker stor - Stoppa Pressarna

Silvia har haft en tung höst med mycket arbete och dessutom har hon blivit kontaktad av en kvinnlig stalker som numera är dömd.
Bild 4 av 7silvia mote adrienne.stor - Stoppa Pressarna

Drottningen fick kasta sig på ett flyg till USA när det såg ut som att prinsessan Madeleine inte skulle kunna medverka vid Childhood Foundations galamiddag.
Bild 5 av 7- Stoppa Pressarna

Kungen fick ta farväl av sin nära vän storhertig Jean av Luxemburg utan drottningen vid sin sida.
Bild 6 av 7silvia ingrepp stor kopia - Stoppa Pressarna

Silvia har sett sliten ut den senaste tiden, vi får hoppas att drottningen kan förmås att ta det lite lugnare med alla plikter.
Bild 7 av 7silvia hart arbete stor6 1 - Stoppa Pressarna

En av höstresorna för Silvia gick till franska Pau för att hedra minnet av Jean Baptiste Bernadotte och hans trontillträde för 200 år sedan

Problemet är att vår plikttrogna drottning vägrar dra ner på tempot. Silvia har flängt både till Sydamerika, Frankrike, Tyskland och USA – bara under hösten.

Det är slitsamt för vem som helst att resa sådana distanser, och vi får hålla i minnet att Silvia trots allt uppnått en aktningsvärd ålder. För Silvia har alltid ämbetet som drottning gått före hennes person. Silvia har till och med vittnat om att hon kan ångra att hon försummade barnen när de var små på grund av sitt krävande arbete.

Och nu verkar allt flängande genom åren ta ut sin rätt. Drottning Silvia tvingades nyligen ställa in sin resa till Luxemburg för begravningen av kungaparets nära vän storhertig Jean av Luxemburg som nyligen gick bort i en åder av 98 år.

Kung Carl Gustaf, 73, stod mycket nära kungligheten från Luxemburg, de bägge delade bland annat det starka och genuina engagemanget i scoutrörelsen. Så för att Silvia ska ställa in att närvara vid begravningen krävs det att det är riktigt illa.

– Drottningen är naturligtvis väldigt ledsen för att hon inte kan närvara, säger hovets informationschef Margareta Thorgren, 55, till Expressen.

Det är självfallet känsligt för hovet att diskutera drottningens hälsostatus i allmänhet och eventuellt specifika sjukdomar i synnerhet – som vanligt försöker man tona ner och skyla över. Tyvärr råder det en skriande brist på transparens från hovets informationsavdelning, även om man självfallet vill hävda motsatsen.

– Det är inget allvarligt men hon kände sig så pass förkyld att hon inte ville riskera att smitta ner andra. Hon är hemma och kurerar sig på Drottningholm, säger Margareta Thorgren men dessvärre kan vi inte vara säkra på att den förklaringen är helt med sanningen överensstämmande, givet tidigare erfarenheter av hur informationsavdelningen väljer att kommunicera kring de kungliga.

Ett exempel är när man kallade prinsessan Madeleines, 36, lyxfrossande på Faena Hotel i Miami för ett uttryck för hennes uppskattning av ”friluftsliv”. Ett sådant uttalande ger omedelbart associationer till den berömde ”Bagdad Bob”, vilket Stoppa Pressarna har rapporterat om tidigare.

Och i slutet av april kom ett nytt klavertramp genom den närmast bisarra förklaringen till prinsessans märkliga undanflykt från sin pappa kungens födelsedag. Då var det plötsligt inte försvarbart för Madeleine att flyga. ”Från ett hållbarhetsperspektiv”. Tjena. 

Nu får vi hoppas att drottning Silvia tillfrisknar snabbt och att larmrapporterna om de svåra hälsoproblemen är lika med verkligheten överensstämmande som informationsavdelningens rapportering om Madeleines ”friluftsliv”.