Prinsessan Maries svenska chock-middag

Hon är ingen prinsessan på ärten.
Prinsessan Marie är engagerad i frågor kring matsvinn.
Och den danska kungligheten tvekar inte att äta mat som är på väg att slängas.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2019-11-20 kl 05:02 |

ProvaPremium

Prinsessan Marie, 43, bor just nu i Paris med sin make, prins Joachim, 50, som under ett års tid studerar på en avancerad militärutbildning i den franska huvudstaden.

Marie har dock varit hemma i Köpenhamn på en blixtvisit och hon var inbjuden till den svenska ambassaden för en middag. En middag tillagad på mat som annars skulle ha slängts.

Bild 1 av 6prinsessan marie paris stor 4 - Stoppa Pressarna

Prinsessan Marie är engagerad i frågor som rör matsvinn och därför bjöds hon på "gammal" mat på svenska ambassaden.
Bild 2 av 6prinsessan marie stor2 2 - Stoppa Pressarna

Modellprinsen Nikolai och prins Joachim var inte med på Maries spännande middag.
Bild 3 av 6prinsessan marie stor - Stoppa Pressarna

Prinsessan Marie och prins Joachim bor just nu i Paris där prinsen studerar vid militärhögskolan.
Bild 4 av 6- Stoppa Pressarna

Modellprinsen Nikolai och prins Felix är dock kvar i Köpenhamn för studier.
Bild 5 av 6- Stoppa Pressarna

I ett år ska prinsessan Marie och prins Joachim bo i den franska huvudstaden.
Bild 6 av 6prins joachim flytt stor 4 - Stoppa Pressarna

Prins Joachim och hans hustru prinsessan Marie bor i ambassadkvarteren i Paris, inte långt från Eiffeltornet.

Den svenske kocken Erik Andersson från Malmö var ansvarig vid spisen. Han har specialiserat sig på att göra exklusiv mat av råvaror som är på väg att överges och åka i soporna.

Erik Andersson driver restaurangen Spill i Malmö vars affärsidé är att ta tillvara mat som sjunger på sista versen utan att för den skulle vara dålig eller skämd.
– De fick tre rätter som bestod av mat som annars skulle ha hamnat i soptunnan, säger Erik Andersson till Kvällsposten.

Det var ingen slump att just prinsessan Marie bjöds på den flotta middagen med råvaror på gränsen till bäst före datum. Den danska kungligheten är mycket engagerad i frågor som rör matsvinn.

I Danmark slänger en genomsnittsfamilj mat för drygt tiotusen kronor per år och i Sverige slängs 1.3 miljoner ton mat årligen.

Middagen ingick i projektet: ”Stop wasting food dinner” och menyn bestod av en trerätters måltid där prinsessan bland annat fick njuta av svartrot med kycklingemulsion, päron och bovete. Till varmrätt serverades hjort med rödbetor.
– Maten fick gott omdöme hörde jag efteråt, det är kul, säger kocken Erik Andersson.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!