Säpo: Ökad hotbild mot kungafamiljen

Det är riktigt illa.
Hotbilden mot den svenska kungafamiljen har ökat.
Nu tvingas regeringen skjuta till mer pengar för att skydda de kungliga.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Anders Nilsson

| 2019-04-11 kl 07:25 |

ProvaPremium

Vi lever i oroliga tider. Terrorhot och politisk extremism med ett uppskruvat tonläge inte minst på sociala medier drabbar oss alla.

Och vissa personer är mer utsatta än andra.

Bild 1 av 6

Säpo och polisen bedömer att hotbilden mot kungafamiljen har ökat. Därför skjuter regeringen till mer pengar till skyddet.
Bild 2 av 6

Här skyddas prinsessan Madeleine av flera livvakter.
Bild 3 av 6

Kronprinsessan skyddas dygnet runt av livvakter från Säpo.
Bild 4 av 6

I september 2001 kastade en ung man i Varberg en tårta i ansiktet på kungen. Den 16-årige tårtkastaren dömdes till 100 dagsböter för ofredande.
Bild 5 av 6

Kungen har lärt sig att leva med hotbilden som nu ökar.
Bild 6 av 6

Extra svårt är det för Säpo när kungen rör sig i offentliga miljöer där han blir mer oskyddad.

Politiker och makthavare tvingas leva med livvaktsskydd och långtgående säkerhetsåtgärder med skalskyddade byggnader, säkrare transporter och man är nödgade att fjärma sig allt längre från vanliga medborgare.

Det här är, förutom de uppoffringar det innebär rent mänskligt för de drabbade, ett demokratiproblem. Samtidigt har vi inget val, vi måste skydda oss, våra ledare och våra institutioner mot hot och angrepp.

Vår statschef, kung Carl Gustaf, 72, har levt med vetskapen och problematiken länge. Morden på Olof Palme och Anna Lindh samt det ökade terrorhotet har gjort frågan än mer akut för vår monark.

Nu har nya säkerhetsbedömningar av läget gjorts och kungafamiljen behöver ett utökat skydd. I regeringens vårbudget, som presenterades av finansminister Magdalena Andersson, 52, framgår att den Kungliga hov- och slottsstaten får ett ökat anslag med fyra miljoner kronor. Pengarna ska gå till förvaltningsavgifter.