Nazism

Silvia firar jul med damer i nazi-anklagad klubb

Känslig materia.
Nu kan Stoppa Pressarna avslöja drottning Silvias engagemang i en klubb som stöttade Adolf Hitler under andra världskriget.
Det hela omgärdas av ett stort hemlighetsmakeri.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-10-31 kl 20:00 |

ProvaPremium

Det mörka arvet från Nazityskland förföljer många tyskar än idag. Drottning Silvia, 78, utgör inget undantag därvidlag.

Vid flera tillfällen har kungligheten tvingats svara på frågor kring sin framlidne pappa Walter Sommerlath som var medlem i tyska nazistpartiet under många år.

Bild 1 av 6Vi ser drottning Silvia till vänster och en medaljong på Adolf Hitler till höger.

Stoppa Pressarna avslöjade drottning Silvias engagemang i en klubb som stöttade Adolf Hitler under andra världskriget
Bild 2 av 6

Stoppa Pressarna kan nu avslöja att drottningen avser fira första advent med Tyska Damklubben i Stockholm. Organisationen är mycket hemlig.
Bild 3 av 6

Tyska Damklubben anklagas för att ha varit pronazistisk under andra världskriget och hjälpt Adolf Hitler med hans krig.
Bild 4 av 6

Drottning Silvia med sina föräldrar Alice och Walter Sommerlath. Tidigare var namnet Sommerlath nedsolkat av Walter Sommerlaths nazistiska förflutna, nu förknippar vi det med ett misstänkt sexköp.
Bild 5 av 6

Den 30 januari 1933 övertog Hitler makten i Tyskland tillsammans med Frick, Kerrl, Goebbels, Göring, Darré och Himmler. Strax därefter gick Silvias pappa med i nazistpartiet.
Bild 6 av 6

Just nu pågår en utställning på Forum för levande historia på Stora Nygatan i Gamla Stan, bara ett stenkast från slottet.
Där visas utställningen ”Sverige och Förintelsen”.

Det var tidningen Arbetaren som 2002 avslöjande att Walter Sommerlath, tvärtemot vad han själv uppgett, varit medlem i NSDAP. Uppgifterna var tidigare okända och fick stor spridning.

TV4:s ”Kalla fakta” gick vidare med uppgifterna och då kommenterade drottning Silvia det hela och hon hävdade bland annat att hennes far varit medlem i nazistpartiet, men att han inte varit politiskt aktiv. Silvias pappa var medlem av partiet tills det upplöstes och förbjöds av de allierade efter kriget.

Medlem i nazistpartiet

Walther Sommerlath blev ganska tidigt medlem av det tyska nazistpartiet NSDAP, han gick med 1 december 1934 och fick medlemsnummer: 3592030. Då bodde familjen Sommerlath i Sao Paolo i Brasilien, och Silvias pappa blev medlem i utlandsavdelningen NSDAP/AO.