Politik

Utspel: Kungens lösning på problemen med invandringen

Minerad mark.
Kung Carl Gustaf förväntas vara helt opolitisk.
Det hindrar inte regenten från att komma med synpunkter på ett omdiskuterat samhällsproblem – integrationen.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2024-09-02 kl 12:32 |

ProvaPremium

Det flesta svenskar är ense om att kungahuset gör ett bra jobb.

Monarkin är inte direkt omstridd i Sverige även om det finns några partier i riksdagen som i deras partiprogram har inskrivet att monarkin ska avskaffas, bland andra Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Bild 1 av 8Kung Carl Gustaf Integration Stor - Stoppa Pressarna

Kungen överraskar och kommer med ett politisk utspel kring invandringen.
Bild 2 av 8Kung Carl Gustaf Integration Stor1 - Stoppa Pressarna

Samtidigt som kungen vill erbjuda palestinsk mat för att förbättra integrationen hittar polisen ett vapen i en skogsdunge i Södertälje efter att en person skadats efter skottlossning.
Bild 3 av 8Kung Carl Gustaf Integration Stor2 - Stoppa Pressarna

Kungen går gärna på fest samtidigt som han har ett förslag hur vi ska förbättra integrationen.
Bild 4 av 8Kung Carl Gustaf Integration Stor3 - Stoppa Pressarna

Här är polis på plats efter att en person inne på en restaurang skadats i en skottlossning i Midsommarkransen, under tiden sov kungen i sitt slott.
Bild 5 av 8Kung Carl Gustaf Integration Stor4 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf och Olle Burell, ordförande i Stockholm Water Foundation, anländer till Stockholms stadshus inför utdelningen av Stockholm Water Prize. Inte långt därifrån skjuts det.
Bild 6 av 8Kung Carl Gustaf Integration Stor5 - Stoppa Pressarna

Polis på plats vid Bagarmossens tunnelbanestation i södra Stockholm efter larm om att en person avlossat ett vapen på perrongen, samtidigt var kungen på sommar-OS i Paris.
Bild 7 av 8Kung Carl Gustaf Integration Stor6 - Stoppa Pressarna

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf är förtjusta i tanken att mat från all världens hörn förbättrar integrationen.
Bild 8 av 8Kung Carl Gustaf Integration Stor7 - Stoppa Pressarna

En bil har kraschat in i ett träd i Botkyrka söder om Stockholm. I bilen påträffades en allvarligt skadad man med misstänkt skottskada. Kungen är långt därifrån.

Men inget parti driver frågan då svenskarna gillar monarkin och dessutom har ju kungahuset ingen formell makt sedan Torekovskompromissen som trädde i kraft 1974.

Politiska fulspel

Vi är en konstitutionell monarki där kung Carl Gustaf, 78, saknar direkt makt, han är reducerad till ”en plym” som salig Olof Palme konstaterade efter kompromissen som utarbetades inför 1974 års regeringsform.

Det finns dock krafter som verkar för att ge kungahuset en viss makt åter.

Björn Söder, 48, (SD) skrev i en motion till riksdagen att kungen ska föreslå för riksdagen vem som ska bli statsminister.

– Valet till talman och talmansämbetet i sig skulle därmed undgå att dras in i politiska fulspel, skrev Björn Söder i motionen.

Frågan är hur Söder hade ställt sig till kungens senaste politiska utspel – vår monark säger sig tro på matens enande kraft för att främja integration av nyanlända i Sverige.

Det kan te sig som ett harmlöst konstaterade, men givet frågans politiska laddning så hade vår monark nog gjort bäst i att hålla tyst,

Det var i samband med att kungen på sitt slott Stenhammar utanför Flen höll sin årliga integrationsfestival som utspelet kom.

– Musik och mat förenar folk, säger kungen, till Expressen.

Istället för att gå på prinsessan Märtha Louises, 52, skandalbröllop med Shaman Durek, 49, i Norge valde kungaparet på att stanna hemma på Stenhammars slott där man provade allt från litauisk spettekaka till palestinska delikatesser.

Det var i samband med Världens Musik och Mat-festival i kungaparets egen trädgård som kungen tyckte det var lämpligt med lite politik.

Kungen fick idén till festivalen efter att han tagit del av den lokala Flens Världsorkester, där flera dussin nationaliteter samsas på scen tillsammans.

Hans idé om en konsert på Stenhammars slott växte till något större. 

– Det blev ett integrationsprojekt, säger kung Carl Gustaf och tillägger:

– Om man får umgås och träffas, då kanske man inte behöver konstla till det för mycket. Musiken och maten är en bra katalysator – om man kan slå ihop två goda ting.

Det är både fint och härligt att kungen vill väl, samtidigt kan hans inställning te sig mer än lovligt naiv givet de samhällsproblem den misslyckade integrationen fört med sig i hans konungarike.

– Herregud, varje dag möts vi av nyheter om att barn skjuter barn och då är kungens lösning att vi ska äta palestinsk mat och litauisk spettekaka, säger en borgerlig riksdagsledamot till Stoppa Pressarna.

Riksdagsledamoten vill vara anonym då det inom hens parti är tämligen gängse att man omfamnar monarkin som statsskick.

Samtidigt utesluter väl inte det ena det andra? Om kungens initiativ gör något bra för integrationen är väl det bra?

– I någon mån ja, men framförallt tycker jag det skickar en signal om hur totalt världsfrånvänd kungen och hans gelikar inom överklassen är. De är på intet sätt medvetna om graden av de problem vi har i Sverige med den misslyckade integrationen, säger riksdagsledamoten.

Drottning Silvia, 80, är även hon förtjust i kungens syn på hur vi ska förbättra integrationen:

– Det var en dam som kom till mig och hon ville tacka Sverige och det svenska folket så mycket för allt man gör för Ukraina. Det var väldigt fint att hon sa det, säger drottning Silvia till Expressen.

Det går inte att ta miste på att kungaparet är stolta över festivalens utveckling.

– Det är mat från Kina, och en dam från Palestina som har restaurang i Hälleforsnäs – väldigt god mat faktiskt, säger drottning Silvia och tillägger:

– Och så från Ukraina, två flickor och en kvinna. Det är fantastiskt att få gå runt och titta och tala med dem, säger hon. 

Korv och hamburgare

Kung Carl Gustaf instämmer:

– Och lite vanliga hamburgare och korvar också. Man ska prova allt.

Kungens uppgifter som Sveriges statschef är reglerade i 1974 års regeringsform.

Även om kungens hans politiska svängrum är begränsat i en formell mening har han fortfarande ett par fingrar med i svensk politik.

Kungen är utrikesnämndens ordförande och därtill närvarande vid de konseljer – informationsmöten och regeringsskifteskonseljer – som hålls tillsammans med regeringen.

Kungens tal i samband Riksdagens öppnande har flera gånger gränsat till det politiska när monarken väljer att lyfta sakfrågor som han anser viktiga.

När kungen kritiserade det planerade Nobelhuset i Stockholm blev det tydligt att han har makt – opinionen sattes i gungning och kungens åsikt kunde användas som politisk ammunition i debatten.

– Tänk om han ändå kunde lära sig hålla tyst, om ett par generationer kanske vi får en statschef som företräder extrema åsikter, ska denne då få utrymme att lufta sina ståndpunkter i det offentliga, frågar sig riksdagsledamoten.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!