Tronföljd

Victorias första ord om jättebråket med kungen

Vägrar försonas med sin far.
Nu väljer kronprinsessan Victoria att för första gången kommentera jättebråket med kung Carl Gustaf.
Det råder ingen tvekan om att det hela är ytterst känsligt.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-01-11 kl 16:36 |

ProvaPremium

De senaste veckorna har blivit minst sagt turbulenta för kungafamiljen. Kung Carl Gustafs, 76, kontroversiella kommentarer kring ändringen av tronföljden för över 40 år sedan har väckt debatt.

Kungens uttalanden i SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar”  inledde det nya året på sämsta tänkbara sätt för vår monark och hans familj.

Bild 1 av 6

Kronprinsessan Victoria kommenterar nu för första gången jättebråket med pappa kungen.
Bild 2 av 6

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria anländer till Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Försoningskramen mellan far och dotter verkar bara ha varit ett spel för galleriet.
Bild 3 av 6

Stoppa Pressarna avslöjade nyligen att kung Carl Gustaf hamnade i bråk på ett flygplan. Han har varit obalanserad på sistone.
Bild 4 av 6

Victoria vägrade svara på frågor kring bråket med sin pappa. Hon påstår att hon "gått vidare" men ville inte säga mer än så.
Bild 5 av 6

Kung Carl Gustaf har trampat snett igen. Hur många misstag kan han göra? Överlever monarkin honom?
Bild 6 av 6

Kung Carl Gustaf har haft tuffa dagar sedan SVT:s dokumentär "Sveriges sista kungar" kom ut och nu har han insjuknat.

Kung Carl Gustaf gav uttryck för att det var orättvist och konstigt att prins Carl Philip, 43, togs ifrån sin titel som kronprins i samband med grundlagsändringen avseende successionsordningen.

Ute och cyklar

Monarken ondgjorde sig över det han fann orimligt med en ”retroaktiv” verkan inom lagstiftningen. Juridiska experter menar dock på att kung Carl Gustaf är ute och cyklar. Det går visst att få lagar att fungera retroaktivt, utom i saker som rör brottmål.