Skandal

Robert Aschberg till attack mot Fredrick Federleys skumma affär

Allt han ville var att få lugn och ro.
Nu dras Fredrick Federley in i en ny skandal efter peodfilhärvan.
Programledaren Robert Aschberg går till våldsam attack mot en skum affär som har dokumenterade beröringspunkter med den tidigare Centertoppen.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Gittan Larsson

| 2021-03-10 kl 21:43 |

ProvaPremium

Stoppa Pressarna avslöjade att Fredrick Federley, 42, i närmare ett halvår varit sambo med en dömd pedofil.

Den 42-årige örebroaren, även känd som den så kallade ”Björbo-pedofilen”, var nymuckad från kåken när han via gay-sex-appen Grindr träffade EU-parlamentarikern och andre vice ordföranden i Centerpartiet.

Bild 1 av 7fredrick federley aschberg stor 1 - Stoppa Pressarna

Nu går Robert Aschberg till attack mot affären som har dokumenterade beröringspunkter med Fredrick Federley.
Bild 2 av 7fredrick federley zoo stor1 8 - Stoppa Pressarna

Stoppa Pressarna kunde visa första bilden på Fredrick Federley efter pedofilskandalen briserade i november. Här lastar han varor i djuraffären Zoo.se som nu granskas av Robert Aschberg.
Bild 3 av 7fredrick federley zoo stor2 1 - Stoppa Pressarna

Här strosar Fredrick Federley runt i godan ro på Zoo.se, sannolikt helt omedveten om att zoo-kedjan nu anklagas av Robert Aschberg för att missköta sin djurhållning.
Bild 4 av 7fredrick federley pedofil naken stor5 - Stoppa Pressarna

Fredrick Federley har flera djur på sin vackra Dalagård där han bodde med "Björbo-pedofilen". Den skandaliserade före detta Centertoppen har bland annat ett anslående akvarium.
Bild 5 av 7fredrick federley aschberg stor3 - Stoppa Pressarna

Zoo.se har en butik i Bromma där Federley handlade och även en butik i Sickla söder om Stockholm.
Bild 6 av 7fredrick federley aschberg stor2 - Stoppa Pressarna

Här konfronterar den orädde skjutjärnsreportern butikschefen.
Bild 7 av 7fredrick federley aschberg stor1 - Stoppa Pressarna

En smått irriterad Aschberg konstaterar att butikschefen varit borta på lagret i åtta minuter, trots att hon bara "skulle kontrollera en sak".

Det dröjde inte länge förrän de två männen blev sambos. ”Björbo-pedofilen” hade knappt fem månader tidigare blivit villkorligt frigiven från fängelset efter att ha avtjänat sex år av sitt nioåriga straff. Mannen dömdes bland annat för 22 fall av grova våldtäkter mot barn.

Flera av våldtäkterna mot en 6-årig och en 9-årig flicka livesände pedofilen på nätet till en annan pedofil på svenska västkusten. ”Björbo-pedofilen” tog i realtid emot detaljerade instruktioner hur han skulle förgripa sig på de små flickorna.

Efter Stoppa Pressarnas avslöjande dröjde det drygt två veckor innan Federley insåg att hans politiska karriär var över – väljarnas förtroende för en man som väljer att leva ihop med en dömd pedofil torde vara begränsat för att inte säga i det närmaste obefintligt.

I ett försök av att skademinimera har Fredrick Federley försökt slingra sig och påstått att han inte visste vilken typ av brott hans sambo begått. Stoppa Pressarna har emellertid detaljerad information från flera av varandra oberoende källor som hävdar att toppolitikern mycket väl visste vad ”Björbo-pedofilen” hade gjort sig skyldig till.

Den stridbare EU-parlamentarikern fick bland annat redan under sommaren ett samtal från en närstående person där hon redogjorde för innehållet i domen mot den 42-årige sexbrottslingen.

För Fredrick Federley har tiden efter avslöjandet varit tung. Han har själv berättar om hur dåligt han mått och har mest hållit sig hemma på sin vackra Dalagård från förra sekelskiftet hemma i Björbo i lilla Gagnefs kommun.

Häromdagen vågade sig dock Fredrick Federley ut igen. Han besökte en zoo-butik i Bromma i västra Stockholm. Stoppa Pressarna kunde visa exklusiva bilder från besöket på Zoo.se i köpcentrumet Bromma Blocks.

Fredrick Federley är en hängiven innehavare av ett imposant akvarium och han har förutom vackra fiskar flera andra djur på sin gård. Det är därför helt naturligt att han besöker en djurbutik.

Nu visar det sig dock att Federley kunde ha valt en bättre butik för sina inköp. Zoo.se har två gigantiska butiker, dels i Bromma dels i Sickla i södra Stockholm och nu visar det sig att det är en riktigt skum affär.

Skjutjärnsjournalisten Robert Aschberg, 68, avslöjar i Aftonbladet att Zoo.se har en verksamhet som ter sig allt annat än välskött.

Källor till den rutinerade reportern, som belönats med Stora Journalistpriset, berättar om djur som slås ihjäl, som saknar kroppsdelar eller säljs till kunder trots att de är sjuka.

Redan för tre år sedan fick länsstyrelsen ett liknande larm – men valde att inte besöka Zoo.se

Aschberg, som inte drar sig för en tuff och konfrontativ journalistik när så krävs, berättar att länsstyrelsen i Stockholm sedan 2010 fått 26 djurskyddsanmälningar om de fysiska butikerna. Brister, som sjuka djur och trång förvaring har påtalats efter oanmälda inspektioner av myndigheten.

Det finns bland annat en anmälan om sjuka djur och om djur som hade det för trångt i sina burar och slogs med varandra.

Robert Aschberg konfronterar butikschefen på Zoo.se och han räds inte att gå på henne tämligen bryskt – i det filmade inslaget konstaterar han bland annat att hon varit borta i åtta minuter efter att hon gått iväg och sagt att hon bara skulle kontrollera en sak på lagret.

Reportern, som inte räds någon makthavare, får inte heller komma in på lagret trots att han ber om det med hövlig ton.

– Det är förfärligt och det är dessutom ett brott, säger Johan Jansson Beck-Friis, 61, som är Generalsekreterare för Svenska Djurskyddsföreningen till Robert Aschberg per telefon när han får höra om reporterns uppgifter om hur djuraffären hanterar djuren.

För Fredrick Federley är Aschbergs avslöjanden naturligtvis en obehaglig upptäckt eftersom han valt att gynna zoo-kedjan som nu ifrågasätts för sin djurhållning.