Politik

Skrällen: Anna Kinberg Batra får rymduppdrag

Högt upp i det blå.
Anna Kinberg Batras opinionssiffror sköt aldrig i höjden – men nu siktar hon mot rymden.
Den tidigare moderatledaren ska dock inte bli astronaut – men nästan.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Anders Nilsson

| 2022-03-23 kl 13:50 |

ProvaPremium

Anna Kinberg Batra, 51, fick aldrig chansen som partiledare i ett val.

Hon efterträdde den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 56, som partiledare för Moderaterna efter hans valförslut 2014.

Bild 1 av 8

Wow! Från plenisalen till Venuspassagen. Anna Kinberg Batra har fått ett spännande och utmanade rymduppdrag, tur hon är så vältränad.
Bild 2 av 8

Anna Kinberg Batra fick aldrig chansen att leda moderaterna över ett val. Hon var för starkt förknippad med den tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldt vars gärning kom att omvärderas under närmast konvulsionistiska former i partiet.
Bild 3 av 8

Anna Kinberg Batra har fått en del utredningsuppdrag. Här är hon med tidigare finansmarknadsministern Per Bolund efter att hon utrett statens roll på betalningsmarknaden.
Bild 4 av 8

Nu går hon vidare. Anna Kinberg Batra blir ny styrelseordförande för Swedish Space Corporation.
Bild 5 av 8

Anna Kinberg Batra med maken David Batra och parets dotter Elvira.
Bild 6 av 8

Anna Kinberg Batra i ett hemligt möte med den listige och opportunistiske nätverkaren Michael Storåkers. Efter att paret setts diskret startade spekulationer om att Anna Kinberg Batra skulle få en hög tjänst vid hovet.
Bild 7 av 8

Anna Kinberg Batra och komikern David Batra trivs tillsammans. De hör till kändis-Sveriges mest harmoniska par.
Bild 8 av 8

Anna Kinberg Batra älskar schlager och gladdes när Richard Herrey blev moderat riksdagsman.

Hennes tid på jobbet blev dock kort – efter 997 dagar tvingades hon bort från posten.

Efter karriären som partiledare har Anna Kinberg Batra bland annat skrivit en bok, ”Inifrån” (Albert Bonniers förlag) om sin tid vid makten. Boken fick helt ok recensioner och den gav en intressant inblick på de krav som ställs på våra toppolitiker i allmänhet och på kvinnliga sådana i synnerhet.

Annars har Anna Kinberg Batra försörjt sig som föreläsare och styrelseproffs. Hon har tagit sig an flera olika uppdrag efter sin tid som partiledare, hon är knuten till ledarskapsforskning på Handelshögskolan i Stockholm där hon en gång i tiden tog examen som civilekonom och hon har skrivit krönikor i tidningen Dagens Industri.