Förföljelse

Agnetha Fältskogs nya fasa med stalkern

En veritabel fasa.
Nu tvingas Agnetha Fältskog återigen genomlida skräcken och fasan.
Stjärnans vädjan var förgäves.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2023-04-27 kl 11:42 |

ProvaPremium

Agnetha Fältskog, 73, är den av alla stjärnorna i Abba som alltid varit mest tillbakadragen. Den vackra blondinen har aldrig sökt kändisskapet, tvärtom blir hon lätt besvärad när hon tvingas stå i blickfånget och hon avskyr att bli igenkänd.

I många år har hon mer eller mindre isolerat sig på sin hästgård på Ekerö väster om Stockholm. Där får sångerskan vara ifred, hon är social och trevlig med sina grannar men de låter henne vara för sig själv.

Bild 1 av 8Agnetha Faltskog Stalker Stor - Stoppa Pressarna

Ska hon aldrig bli fri från sin stalker? Nu rivs såren återigen upp för Agnetha Fältskog.
Bild 2 av 8Agnetha Faltskog Stalker Stor5 - Stoppa Pressarna

Holländaren Gert van der Graaf är dömd för att ha förföljt Agnetha Fältskog.
Bild 3 av 8Agnetha Faltskog Stalker Stor1 - Stoppa Pressarna

Redan som barn blev Gert van der Graaf besatt av Abba-stjärnan.
Bild 4 av 8Agnetha Faltskog Stalker Stor2 - Stoppa Pressarna

Gert van der Graaf har till och med lärt sig svenska.
Bild 5 av 8Agnetha Faltskog Stalker Stor7 - Stoppa Pressarna

Agnetha Fältskog och Thomas Johansson (Live Nation Sweden) anländer till galapremiären av Mamma Mia! Agnetha Fältskog är illa berörd av nya dokumentären om stalkern.
Bild 6 av 8Agnetha Faltskog Stalker Stor3 - Stoppa Pressarna

Gert van der Graaf inser inte att Agnetha Fältskog inte vill veta av honom.
Bild 7 av 8Agnetha Faltskog Stalker Stor6 - Stoppa Pressarna

Gert van der Graaf är som besatt av den vackra sångerskan.
Bild 8 av 8Agnetha Faltskog Stalker Stor8 - Stoppa Pressarna

Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad anländer på röda mattan till ABBA Arena, Queen Elizabeth Olympic Park, inför galapremiären av Abba Voyage.

Agnethas lite mystiska Garbo-tillvaro har genom åren genererat spekulationer men det är inte mer komplicerat än att hon tycker om att vara ensam, hon har aldrig sökt uppmärksamheten.

Trakasserade

Dessvärre har det sitt pris att vara en världsstjärna. Holländaren Gert van der Graaf, 57, trakasserade Agnetha Fältskog under närmare två decennier, något som han senare även dömdes för i svensk domstol.

Nu kommer en dokumentär om stalkern som förpestade livet för sångerskan och hennes anhöriga. Det är streamingtjänsten Prime video som den 19 maj släpper en dokumentär om Gert van der Graafs liv och besatthet.

I dokumentären ”Take a Chance” får tittarna möta Gert van der Graaf och av trailern att döma har man valt att dramatisera delar av stalkerns verksamhet med honom själv i något slags smaklös huvudroll. Agnetha Fältskog medverkar inte i dokumentären.

Hon fick frågan av produktionsbolaget bakom men har konsekvent vägrat – sångerskan uppges till och med ha vädjat i ett brev om att hela projektet ska stoppas. Dokumentären ska enligt produktionsbolaget ge en ”unik, ofiltrerad inblick i historien” och följer Gert van der Graaf när ”hans barndomsförälskelse till Abba-stjärnan, Agnetha Fältskog, förvandlas till en besatthet som kom att forma resten av hans liv.”

Slumpmässiga möten

Gert van der Graaf sparade pengar, lärde sig svenska och flyttade så småningom till Sverige för att försöka hitta och närma sig Agnetha Fältskog som då var på toppen av sin karriär. Några slumpmässiga möten ledde till att de fick kontakt.

– För Agneta Fältskog skulle deras historia få att abrupt slut men för Gert van der Graaf var det bara början, skriver Prime Video i sin beskrivning av dokumentären.

I trailern hörs Gert van der Graaf, på svenska, berätta om sin besatthet till Agnetha. Redan som liten pojke blev han besatt när han såg Abba segra i Brighton med ”Waterloo”.

– Jag fastnade för Agnetas ögon. De var så fina, säger Gert i dokumentären.

Abbas manager Görel Hanser, 73, har berättat för Expressen att Agnetha inte själv kommer att medverka i dokumentären.

– Hon har sagt nej till all medverkan. Hon vill inte vara inblandad i det på något sätt, säger Görel till Expressen och fortsätter:

– Hon har känt till det.

Det går inte att ta miste på att sångerskan och hennes bundsförvanter är besvikna på att dokumentären produceras – trots hennes uttryckliga önskan om att så inte ska ske.

– Vi tycker det är respektlöst och väldigt tråkigt.