Annie Lööf hotas och hatas på ICA

En tuff höst för Annie Lööf.
Nu berättar partiledaren om hatet och föraktet hon blir utsatt för.
Och om hur hon attackeras när hon handlar på Ica.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Emma Andersson

| 2019-03-05 kl 09:05 |

ProvaPremium

Att vara partiledare är bland de tuffaste jobb man kan ha.

Ständigt påpassad och bevakad av media, och dessutom innebär jobbet stora risker med hot och hat från personer som inte delar de politiska åsikterna.

Bild 1 av 6annie loof hotad stor 1 - Stoppa Pressarna

Nu berättar Annie Lööf om hur hon hotats på ICA. Partiledaren har blivit mycket omstridd efter att hon övergav Alliansen.
Bild 2 av 6annie loof hotad stor5 - Stoppa Pressarna

Annie Lööf med en god vän på QX-galan.
Bild 3 av 6annie loof hotad stor4 - Stoppa Pressarna

Annie Lööf är en stridbar ledare och inte rädd för att ta plats.
Bild 4 av 6annie loof hotad stor2 - Stoppa Pressarna

Annie Lööfs förtroendesiffror har rasat dramatiskt efter att hon övergav Alliansen.
Bild 5 av 6annie loof hotad stor1 - Stoppa Pressarna

Annie Lööf och maken Carl-Johan Lööf på Nobelfesten.
Bild 6 av 6annie loof hotad stor3 - Stoppa Pressarna

Annie Lööf och Jan Björklund från Liberalerna valde att överge Alliansen och släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

För Annie Lööf, 35, har den senaste tiden varit extra tuff. Efter att hon släppte fram Stefan Löfven, 61, som statsminister har en stor svekdebatt initierats från Alliansväljare och andra borgerliga väljare.

Centerledaren är dock luttrad och tar inte åt sig nämnvärt.
– Nej, inte av det som skrivs på Twitter. Men jag har ju fått väldigt mycket hat och hot i annan form till mig. Och det är bekymmersamt tycker jag, att se vuxna män och kvinnor uttrycka sig så skamlöst. Vi behöver diskutera samtalsklimat och tonläge, säger Annie Lööf till Expressen.

Hon berättar i den stort uppslagna intervjun med Expressens stjärnreporter Niklas Svensson, 46, om hur hon får motta hot både per mail och brev men att hon utsätts även rent fysiskt när hon rör sig på stan

– Det är ju inget nytt för en politiker att det är på det sättet, konstaterar Annie Lööf.

Samtliga svenska partiledare har livvaktsskydd från Säpo. Efter morden på Olof Palme och Anna Lindh vore allt annat vansinnigt. Så Annie Lööf känner sig trots allt trygg, hon är inte rädd.

– Nej, faktiskt inte. Jag har ju en säkerhet runtomkring mig. Men däremot säger det ju ganska mycket om människor i vardagen, som liksom släpper mjölkpaketen på Ica för att kliva fram och uttrycka sig på det allra grövsta sätt till en annan medmänniska, säger Annie Lööf och tillägger att hon även får möta mycket värme från okända människor som kommer fram till henne för att visa sin uppskattning.