Camilla Läckbergs enorma framgångar – så rik är hon
Hon har en mycket erkänt vass penna, är oerhört framgångsrik – och väldigt rik.
Camilla Läckberg passerade i vintras drömgränsen 30 miljoner sålda böcker och är nu uppe i 31,5 miljoner.
Tillgångarna på hennes bankonto går inte direkt av för hackor.
Stoppa Pressarna
| 2022-06-27 kl 05:30 |
Sedan första boken i Fjällbacka-serien, ”Isprinsessan” från 2003, har det gått spikrakt uppåt för deckardrottningen, som föddes just i Fjällbacka för snart 48 år sedan.
I en intervju har hon sagt att hon gillar framgångarna, vilket Stoppa Pressarna rapporterat om:
LÄS MER: Gunilla Persson om uppbrottet med dottern
– Jag älskar att ligga etta på topplistan, jag älskar att få en siffra att ”nu har du passerat så här många sålda böcker”. För mig är det ett tävlingsmoment och någonting jag kan mäta. För allt annat i mitt yrke är så oerhört luddigt.
I dag finns det mängder av svenska kvinnliga deckarförfattare och många av dem har blivit populära ”exportvaror”.
Camilla Läckbergs spännande alster läses med glädje frekvent i övriga Skandinavien, men säljer även i stora mängder i Frankrike, Spanien, Italien och en hel del andra länder.
Faktum är att tre av fyra av Läckbergs böcker säljs utanför landets gränser.
LÄS MER: Nya uppgifterna om Prins Williams misstänkta skilsmässa
Men det fanns en tid när kvinnliga deckarförfattare inte var något självklart, utan tvärtom bemöttes skeptiskt och även kritiskt.
Här får man ägna den tidigare Expressen-reportern Liza Marklund, 59, en tanke. Innan hennes genombrott som författare var kriminalromaner skrivna av kvinnor något sällsynt i Sverige.
1998 slog hon igenom med ”Sprängaren” om den kvinnliga kvällstidningsjournalisten Annika Bengtzon och den blev en omedelbar succé. Boken blev en av de mest sålda böckerna i Sverige i modern tid och filmatiserades senare av regissören Colin Nutley, 78, med hustrun Helena Bergström, 58, i huvudrollen.
Den i dag i Portugal boende Marklund belönades med Polonipriset för debutromanen, men också Svenska Deckarakademins debutantpris och nominerades till ”Bästa svenska kriminalroman” och även till Glasnyckeln för ”bästa nordiska kriminalroman”.
LÄS MER: Pappans gripande ord om åren efter Aviciis död
Därmed var muren riven och numera är svenska deckarförfattarinnor mer regel än undantag.
Männen muttrade dock på och vissa hade svårt att acceptera att kvinnorna kom på bred front.
För 15 år sedan pågick något av ett författarkrig, med den då relativt färska Camilla Läckberg på ena sidan.
Till affärstidningen Dagens Industri sa självaste Leif GW Persson, 77:
LÄS MER: My Martens stora midsommar-lättnad
– En del deckarförfattare, som Läckberg, håller samma litterära kvalitet som en novell i ”Min Häst”. Klart det finns duktiga författare som sitter på kammaren och får magsår när de skriver bra och inte kan försörja sig på det.
För ”säkerhets skull” lade han till:
– Om man sen dessutom skriver som Nicke Lilltroll pratar, har jag inte så mycket till övers för det.
Camilla Läckberg kontrade och försvarade sig i Expressen mot polisprofessorns attack:
LÄS MER: Supermodellens Paulina Porizkovas hårda attack
– Han lär väl aldrig få någon August-nominering. Men visst svider det. Framför allt att få skit från Leif GW som jag alltid gillat högt och rent, och det förvånar mig att han går till personangrepp på det sättet.
Hon skrev själv också på sin dåvarande hemsida:
– Jag har försökt att hålla mig ifrån debatten, och vill inte ge mig in i någon smutskastning. Det är tråkigt när det hamnar på personnivå.
Men Leif GW var inte ensam. Björn Ranelids, 73, famösa uttalande om Liza Marklund är ännu inte glömt: ”En miljon människor kan skriva som Liza Marklund”.
LÄS MER: Madeleine övergiven av Chris på midsommar
Och Ernst Brunner, 71, beskrev kvinnliga deckarförfattare som skadedjur: ”Skarvar som skitar ned i skärgården”.
Snart var det dock ”gubbarna” som fick stå med dumstrutarna på huvudet och författarinnor som Läckberg har på de flesta sätt gått om Brunner, Ranelid och den ofta skrävlande ”allvetande” polisprofessorn GW Persson.
Deckargeniet Läckberg bor tillsammans med sin make, MMA-fightern Simon Sköld, 35, i en villa i Stockholmsförorten Enskede värd närmare 17 miljoner, vilket prismässigt är en nedgradering jämfört med den enorma lägenhet för 40 miljoner kronor, där de bodde tidigare.
Tidningen Expressen har gjort en granskning av Sveriges mest kända författare baserat på det senaste räkenskapsåret.
LÄS MER: Hanna Hedlunds egna ord om otrohetsdramat och tårarna
Den visar att Camilla Läckbergs olika bolag omsätter drygt 44 miljoner kronor, det senaste resultatet var på imponerande 23 miljoner kronor och att hon har tillgångar till värde av makalösa 103 miljoner kronor.
Läckbergs agent Lili Assefa, 46, säger till tidningen att författarinnan är mycket professionell och seriös i sitt yrke.
– Hon är inte som många andra författare där man skriver en bok eller ett tv-manus, och så kommer det in en massa pengar och så lever man på det. Camilla är väldigt produktiv, hon gör många olika grejer hela tiden. Hon släpper böcker, gör tv-serier och tycker fortfarande det är väldigt roligt.
Camilla Läckberg är ekonomisk oberoende, men hon håller bara delvis med om att det skulle göra hennes skrivande friare:
LÄS MER: Dominikas och Anders härliga nystart efter skilsmässan
– Både ja och nej. Det är självklart en lyx att veta att jag har en publik som sitter och väntar på det jag skriver, det hade jag inte de första böckerna. Men samtidigt är det självklart större press på mig nu att leverera.
På frågan om hon tänker på ”gubbarnas” attacker på henne och hennes skrivande medsystrar, om hon känner att hon tagit revansch, svarar Camilla Läckberg:
– Jag är både en väldigt tävlingsinriktad person, och en person som älskar känslan av att ha fått revansch. Jag blir fortfarande emellanåt avfärdad som ”skräplitteratur”, men med 30 miljoner sålda böcker så är det oavsett oerhört många fler som älskar det jag gör. Och den kärlek jag får från läsare är den bästa belöningen.
Hon fortsätter:
– Sen är det självklart att tanken svindlar när jag är den levande svenska författare som sålt mest, och totalt fjärde mest sålda svenska författaren någonsin. De tre som ligger före mig är Henning Mankell med 40 miljoner sålda böcker, samt Stieg Larsson och Astrid Lindgren som ligger en bra bit över 100 miljoner. En samling som det känns oerhört hedrande att tillhöra.