Matkonst
Carl Jans stilskola: Så äter du räkmacka med finess
Med en kirurgs precision.
När Carl Jan Granqvist avnjuter en räksmörgås och en croissant får inget gå fel.
Den adjungerade professorn i matkonst är ytterst grannlaga – allt för att maximera njutning i kombination med en diskret finess.
Stoppa Pressarna
| 2025-04-27 kl 11:59 |
Stoppa Pressarnas flerfaldigt prisbelönte och internationellt uppmärksammade fotograf hade förmånen att få närstudera och dokumentera Carl Jan Granqvists, 79, vedermödor.
Det var i samband med att mat- och vinprofilen inmundigade en räksmörgås på ett exklusivt café och bageri på Östermalm i Stockholm som den flinke fotografen passade på.
LÄS MER: Prinsessan Madeleines nya svek chockar
Bara ett stenkast från caféet bor prinsessan Madeleine, 42, invid Hovstallet och ryktet förtäljer att kungligheten köper sitt morgonbröd på bageriet.
Mat- och vinguru
Den gänglige matprofilen är i förstone lite rådvill kring huruvida han ska unna sig en smarrig croissant och en räkmacka – den charmige närkingen frågar caféets personal:
– Kan man äta både en räksmörgås och en croissant?
LÄS MER: Lassemans mardröm med hustrun – vädjar om hjälp
Carl Jan uppmuntras därtill och snart slår han sig ned med en skummande latte, en croissant av rejäl modell och en dignande räkmacka.
Att äta en räkmacka på ett etikettsmässigt sätt kräver både finess och lite planering – något Carl Jan självfallet är varse.
Matprofilen börjar med att lägga en servett i knät och han ser till att säkerställa att han har sina bestick till hands – både kniv och gaffel.
En räkmacka är sällan något man bör lyfta direkt med händerna, särskilt inte på en restaurang eller vid formella tillfällen, något som Carl Jan självfallet känner till.
LÄS MER: Laila Bagge lämnar Roger Nordin och Rix FM
Dessutom skulle mat- och vingurun inte drömma om att lyfta en räkmacka i händerna om han så satt ensam på en öde ö.
Carl Jan inleder med att använda gaffeln för att ta små bitar från toppen.
Han ser försiktigt till att börja med några av räkorna och låter sig väl smaka av dillgarneringen.
Med kniven hjälper han till att fösa maten mot gaffeln, han undviker att såga eller trycka sönder brödet.
LÄS MER: Drottning Silvia på kryckor – hälsan oroar kungafamiljen
Livsnjutaren Carl Jan äter långsamt och med små tuggor – allt för att hålla en prydlig och värdig stil.
Då brödet inte ter sig så stort eller svårhanterligt behöver inte Carl Jan diskret skära en bit i taget och äta varje del för sig, ett knep som man kan tillämpa vid behov.
Han är försiktig så att sås eller dressing inte droppar – vinkännaren håller gaffeln stadigt och lutar tallriken lätt vid behov.
Det är frapperande att se hur ofta han använder servetten för att lite försiktigt torka fingrar och mun.
LÄS MER: Oliver Ingrosso i jättebråk med Benjamin
Att äta en räkmacka med stil är lite som att gå på lina över ett hav av kladd – något som Carl Jan självfallet är varse.
Livsstil
Inom societeten finns det få saker där det kan bli mer fel – att äta en räkmacka på ett smakfullt sätt kräver sin man – en gentleman.
Räkor är lömska små rackare som gärna glider av mackan i exakt fel ögonblick, något som Carl Jan skickligt parerar med en svepande handrörelse där gaffeln får tjäna som en kirurgs skalpell.
LÄS MER: Linus Wahlgren bekräftar lyckan med svenska artisten
Carl Jan börjar från toppen och tar några räkor i taget med gaffeln han ser till att inte få hela salladsberget i munnen på en gång.
Carl Jan är mycket noga med att skära små bitar av brödet så att han inte behöver brottas med hela mackan som en hungrig sjöman.
För den gängse medborgaren innebär att äta en räkmacka en övning i tålamod och balans – för Carl Jan sker allt så naturligt.
Ingen räka flyger iväg och Carl Jan ser till att njuta.
LÄS MER: Sprickan mellan Chris och Carl Philip – markerade stenhårt
För honom är räkmackan är inte bara mat, den är en livsstil.
Självfallet sitter han rak i ryggen och han är så närvarande i sin räkmacka – Carl Jan njuter och tävlar inte i snabbätning.
Bläddra i bildspelet ovan och ta del av Carl Jans stilskola med lektionen i hur man äter en räkmacka med finess!