Matkonst

Carl Jans stilskola: Så äter du räkmacka med finess

Med en kirurgs precision.
När Carl Jan Granqvist avnjuter en räksmörgås och en croissant får inget gå fel.
Den adjungerade professorn i matkonst är ytterst grannlaga – allt för att maximera njutning i kombination med en diskret finess.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2025-04-27 kl 11:59 |

ProvaPremium

Stoppa Pressarnas flerfaldigt prisbelönte och internationellt uppmärksammade fotograf hade förmånen att få närstudera och dokumentera Carl Jan Granqvists, 79, vedermödor.

Det var i samband med att mat- och vinprofilen inmundigade en räksmörgås på ett exklusivt café och bageri på Östermalm i Stockholm som den flinke fotografen passade på.

Bild 1 av 40Carl Jan Rakmacka Stor - Stoppa Pressarna

Det är en ynnest att få se Carl Jan äta en räkmacka.
Bild 2 av 40Carl Jan Rakmacka Stor1 - Stoppa Pressarna

En räkmacka värdig en finsmakare som honom.
Bild 3 av 40Carl Jan Rakmacka Stor2 - Stoppa Pressarna

Carl Jan smakar varsamt på räkmackans lyx.
Bild 4 av 40Carl Jan Rakmacka Stor3 - Stoppa Pressarna

Ett konstverk på tallriken, rakt till hjärtat. Räkor och skir majonnäs möter finsmakaren.
Bild 5 av 40Carl Jan Rakmacka Stor4 - Stoppa Pressarna

Här förser sig Carl Jan med lite vatten, han gör sig ingen brådska.
Bild 6 av 40Carl Jan Rakmacka Stor5 - Stoppa Pressarna

Det är med eftertanke han förser sig med det kristallklara vattnet.
Bild 7 av 40Carl Jan Rakmacka Stor6 - Stoppa Pressarna

Räkmackans magi fångar Carl Jans hjärta.
Bild 8 av 40Carl Jan Rakmacka Stor7 - Stoppa Pressarna

Carl Jan förförs av räkor och dilldoft.
Bild 9 av 40Carl Jan Rakmacka Stor8 - Stoppa Pressarna

Finsmakarens favorit – räkmackan i fokus. En tugga hav, en suck av välbehag.
Bild 10 av 40Carl Jan Rakmacka Stor9 - Stoppa Pressarna

Så här äter en sann livsnjutare räkor! Carl Jan och räkmackan – en sann romans.
Bild 11 av 40Carl Jan Rakmacka Stor10 - Stoppa Pressarna

Varje tugga speglar kärlek till livet. Skaldjur, dill och oemotståndlig finess, Carl Jan är som en konstnär.
Bild 12 av 40Carl Jan Rakmacka Stor11 - Stoppa Pressarna

Räkmackans elegans möter Carl Jans charm. Och till dessert blir det en smarrig croissant.
Bild 13 av 40Carl Jan Rakmacka Stor12 - Stoppa Pressarna

Delikata räkor och en gourmand i extas. Havets guld i Carl Jans erfarna hand.
Bild 14 av 40Carl Jan Rakmacka Stor13 - Stoppa Pressarna

Carl Jan tar en tugga av sommarlyx och tar ett nästintill konstnärligt bett på räkmackan.
Bild 15 av 40Carl Jan Rakmacka Stor14 - Stoppa Pressarna

När varje räka blir till en smakexplosion, Carl Jan lyfter räkmackan till en konstform.
Bild 16 av 40Carl Jan Rakmacka Stor15 - Stoppa Pressarna

Carl Jan ser till att använda servetten frekvent, inget får gå fel.
Bild 17 av 40Carl Jan Rakmacka Stor16 - Stoppa Pressarna

Professorn i matkonst duttar försiktigt sina läppar.
Bild 18 av 40Carl Jan Rakmacka Stor17 - Stoppa Pressarna

Carl Jan är mån om att hålla sig i trim.
Bild 19 av 40Carl Jan Rakmacka Stor18 - Stoppa Pressarna

Carl Jan ser belåten ut och då har han ändå croissanten kvar.
Bild 20 av 40Carl Jan Rakmacka Stor19 - Stoppa Pressarna

Carl Jan tar en liten paus innan han hänger sig åt den frasiga croissanten.
Bild 21 av 40Carl Jan Rakmacka Stor20 - Stoppa Pressarna

Räkmacka, dill och Carl Jans eviga charm, han vet hur en klassiker ska avnjutas.
Bild 22 av 40Carl Jan Rakmacka Stor21 - Stoppa Pressarna

Carl Jan ser nästan lite däst ut och då har han ändå en croissant kvar.
Bild 23 av 40Carl Jan Rakmacka Stor22 - Stoppa Pressarna

Carl Jan njuter i varje ögonblick, han är sinnlig och närvarande i stunden.
Bild 24 av 40Carl Jan Rakmacka Stor23 - Stoppa Pressarna

Nu ter det sig som att Carl Jan är redo för croissanten.
Bild 25 av 40Carl Jan Rakmacka Stor24 - Stoppa Pressarna

Carl Jan stretchar sina fingrar, han börjar bli redo för sin croissant.
Bild 26 av 40Carl Jan Rakmacka Stor25 - Stoppa Pressarna

Carl Jan har ätit klart och gör sig redo för att bryta upp.
Bild 27 av 40Carl Jan Rakmacka Stor26 - Stoppa Pressarna

Här ser det nästan ut som att Carl Jan kommer på sig själv med att ha glömt något, han har dock inte glömt vikten av ett klanderfritt bordsskick.
Bild 28 av 40Carl Jan Rakmacka Stor27 - Stoppa Pressarna

Carl Jan är mätt och belåten.
Bild 29 av 40Carl Jan Rakmacka Stor28 - Stoppa Pressarna

Här tar Carl Jan sin rock, nu är han redo att lämna det lilla caféet som han lyst upp med sin utstrålning och starka närvaro.
Bild 30 av 40Carl Jan Rakmacka Stor29 - Stoppa Pressarna

Carl Jan rör sig smidigt och har inga problem med att få på sig rocken.
Bild 31 av 40Carl Jan Rakmacka Stor30 - Stoppa Pressarna

Carl Jan vandrar vidare i tillvaron.
Bild 32 av 40Carl Jan Rakmacka Stor31 - Stoppa Pressarna

Alltid elegant, alltid charmig. Carl Jan är en sällsynt fågel i den svenska offentligheten.
Bild 33 av 40Carl Jan Rakmacka Stor32 - Stoppa Pressarna

Carl Jan har rensat faten. Han var hungrig.
Bild 34 av 40Carl Jan Rakmacka Stor33 - Stoppa Pressarna

Carl Jan kollar en sista gång så att han inte glömt något.
Bild 35 av 40Carl Jan Rakmacka Stor34 - Stoppa Pressarna

Nu är han redo att bryta upp, Carl Jan har ofta fullspäckade dagar.
Bild 36 av 40Carl Jan Rakmacka Stor35 - Stoppa Pressarna

Carl Jan är uppenbart mätt och belåten.
Bild 37 av 40Carl Jan Rakmacka Stor36 - Stoppa Pressarna

Han är glad och har lite bus i blick, Carl Jan kan vara lite spontan emellanåt.
Bild 38 av 40Carl Jan Rakmacka Stor37 - Stoppa Pressarna

Carl Jan lämnar caféet och plötsligt blev verkligheten lite mindre glamourös.
Bild 39 av 40Carl Jan Rakmacka Stor38 - Stoppa Pressarna

Det är en ynnest att få ta del av Carl Jans klokskap.
Bild 40 av 40Carl Jan Rakmacka Stor39 - Stoppa Pressarna

Nu är han nöjd, Carl Jan säger farväl.

Bara ett stenkast från caféet bor prinsessan Madeleine, 42, invid Hovstallet och ryktet förtäljer att kungligheten köper sitt morgonbröd på bageriet.

Mat- och vinguru

Den gänglige matprofilen är i förstone lite rådvill kring huruvida han ska unna sig en smarrig croissant och en räkmacka – den charmige närkingen frågar caféets personal:

– Kan man äta både en räksmörgås och en croissant?

Carl Jan uppmuntras därtill och snart slår han sig ned med en skummande latte, en croissant av rejäl modell och en dignande räkmacka.

Att äta en räkmacka på ett etikettsmässigt sätt kräver både finess och lite planering – något Carl Jan självfallet är varse.

Matprofilen börjar med att lägga en servett i knät och han ser till att säkerställa att han har sina bestick till hands – både kniv och gaffel.

En räkmacka är sällan något man bör lyfta direkt med händerna, särskilt inte på en restaurang eller vid formella tillfällen, något som Carl Jan självfallet känner till.

Dessutom skulle mat- och vingurun inte drömma om att lyfta en räkmacka i händerna om han så satt ensam på en öde ö.

Carl Jan inleder med att använda gaffeln för att ta små bitar från toppen.

Han ser försiktigt till att börja med några av räkorna och låter sig väl smaka av dillgarneringen.

Med kniven hjälper han till att fösa maten mot gaffeln, han undviker att såga eller trycka sönder brödet.

Livsnjutaren Carl Jan äter långsamt och med små tuggor – allt för att hålla en prydlig och värdig stil.

Då brödet inte ter sig så stort eller svårhanterligt behöver inte Carl Jan diskret skära en bit i taget och äta varje del för sig, ett knep som man kan tillämpa vid behov.

Han är försiktig så att sås eller dressing inte droppar – vinkännaren håller gaffeln stadigt och lutar tallriken lätt vid behov.

Det är frapperande att se hur ofta han använder servetten för att lite försiktigt torka fingrar och mun.

Att äta en räkmacka med stil är lite som att gå på lina över ett hav av kladd – något som Carl Jan självfallet är varse.

Livsstil

Inom societeten finns det få saker där det kan bli mer fel – att äta en räkmacka på ett smakfullt sätt kräver sin man – en gentleman.

Räkor är lömska små rackare som gärna glider av mackan i exakt fel ögonblick, något som Carl Jan skickligt parerar med en svepande handrörelse där gaffeln får tjäna som en kirurgs skalpell.

Carl Jan börjar från toppen och tar några räkor i taget med gaffeln han ser till att inte få hela salladsberget i munnen på en gång.

Carl Jan är mycket noga med att skära små bitar av brödet så att han inte behöver brottas med hela mackan som en hungrig sjöman.

För den gängse medborgaren innebär att äta en räkmacka en övning i tålamod och balans ­– för Carl Jan sker allt så naturligt.

Ingen räka flyger iväg och Carl Jan ser till att njuta.

För honom är räkmackan är inte bara mat, den är en livsstil.

Självfallet sitter han rak i ryggen och han är så närvarande i sin räkmacka – Carl Jan njuter och tävlar inte i snabbätning.

Bläddra i bildspelet ovan och ta del av Carl Jans stilskola med lektionen i hur man äter en räkmacka med finess!